Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Venäjän piina pahenee taas

Useat ulkomaiset autojen valmistajat keskeyttävät myynnin Venäjällä

Ulkomaat
 
Ruplan hurjan syöksyn syyt puolessatoista minuutissa
Ruplan hurjan syöksyn syyt puolessatoista minuutissa
HS:n Reetta Heiskanen kokosi Venäjän kriisin taustat tiiviiksi videografiikaksi.

Epäluottamus Venäjän talouteen lisääntyi taas torstaina: liikepankit eivät uskalla antaa toisilleen lainaa ja ulkomaiset yhtiöt ilmoittivat lopettavansa tuotteiden myynnin tilapäisesti.

Liikepankkien välinen kolmen kuukauden rahamarkkinakorko kohosi yli 28 prosenttiin. Rahamarkkinakorot kertovat sen, millä korolla ne ovat valmiita antamaan toisilleen vakuudetonta lainaa. Mitä suurempi korko on, sitä suurempi on epäluottamus. Euroalueella rahamarkkinakorkoja kutsutaan euriboreiksi.

Venäjän valtiovarainministeri Anton Siluanov ilmoitti torstaina uutistoimisto Reutersin mukaan, että lakiesitys liikepankkien pääomittamiseksi on lähetetty parlamenttiin. Hallitus suunnittelee tarvittaessa pääomittavansa tärkeimpiä pankkeja 1 000 miljardilla ruplalla eli runsaalla 13 miljardilla eurolla.

"Ensinnäkin haluamme tukea pankkijärjestelmän kannalta tärkeimpiä pankkeja, jotta maksujärjestelmä toimii. Samoissa pankeissa on myös suuri osa talletuksista ja suuri osa maksutapahtumista tehdään niiden välityksellä", Siluanov sanoi Reutersin mukaan.

Hänen mukaansa keskuspankki on määritellyt pankit, jotka ovat pankkijärjestelmän kannalta tärkeimpiä.

Rahamarkkinakorkojen kohoaminen johtuu myös siitä, että Venäjän keskuspankki päätti maanantain ja tiistain välisenä yönä kiristää rahapolitiikkaansa.

Keskuspankki asetti ohjauskoron 10,5 prosentista 17 prosenttiin torjuakseen inflaation kiihtymistä ja ruplan heikkenemistä.

Liikepankkien välisellä epäluottamuksella voi olla ajan mittaan vakavia vaikutuksia Venäjän talouteen.

Jos pankit eivät uskalla lainata siedettävillä ehdoilla pääomaa toisilleen, eivät ne anna lainoja yrityksille ja kuluttajille. Tiistaina valtion 50-prosenttisesti omistama Sberbank arvioi, että sen oman pääoman tuotto supistuu ensi vuonna kymmeneen prosenttiin. Analyytikot odottivat Sberbankin kannattavuutta mittaavan oman pääoman tuoton olevan ensi vuonna 15 prosenttia.

Torstaina ruplan arvo suhteessa dollariin heikkeni vajaan prosentin. Yhden dollarin arvo oli torstai-iltana 61 ruplaa ja yhden euron arvo oli 76 ruplaa. Kuluvan vuoden aikana rupla on heikentynyt 45 prosenttia.

Ruplan heikkenemisen takia useat ulkomaiset yhtiöt ilmoittivat keskeyttävänsä tuotteidensa myynnin Venäjällä tilapäisesti.

Torstaina myynnin keskeyttämisestä ilmoittivat autoja valmistavat General Motors, Audi ja Jaguar Land Rover, kertoo uutistoimisto Bloomberg. Aikaisemmin torstaina huonekaluja valmistava Ikea päätti Reutersin mukaan keskeyttää keittiökalusteiden myynnin Venäjällä.

Ruplan voimakkaan heikkenemisen takia yhtiöiden saatavat Venäjältä supistuvat ja tuotteiden hinnoittelu on valuutan voimakkaiden heilahteluiden takia vaikeaa.

Tietokoneita ja matkapuhelimia valmistava Apple ilmoitti jo keskiviikkona lopettavansa tilapäisesti verkkokaupan Venäjällä ruplan heikkenemisen takia.

Huonoista uutisista huolimatta presidentti Vladimir Putin vakuutti torstaina, että Venäjän talous alkaa ajan mittaa kasvaa. Hän myös toisti hallituksen kannan, että sijoittajien pelkäämiä pääoman liikkeiden rajoituksia ei ole suunnitteilla. Ennusteiden mukaan Venäjän talous vajoaa taantumaan ensi vuonna.

Vladislav Lonšakov Kommersant
Venäjän valuutan arvo suhteessa dollariin ja euroon on heikentynyt voimakkaasti. Valuutanvaihtopisteen valomainos kertoi tiistaina , millä hinnalla se ostaa dollareita ja euroja (vasen sarake) ja millä hinnalla se myy valuuttoja asiakkaille.
Venäjän valuutan arvo suhteessa dollariin ja euroon on heikentynyt voimakkaasti. Valuutanvaihtopisteen valomainos kertoi tiistaina , millä hinnalla se ostaa dollareita ja euroja (vasen sarake) ja millä hinnalla se myy valuuttoja asiakkaille.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat