Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Väsynyt Putin pyysi kansaa kestämään

Venäjän presidentti arvioi, että talouskriisi voi kestää kaksi vuotta. Putin tunnusti torstaina lehdistötilaisuudessa Moskovassa, että monet uudistukset ovat Venäjällä jääneet tekemättä. Länsimaiden ja Ukrainan haukkuminen jäi tällä kertaa vähiin.

Ulkomaat
 
Näin Putin puhui Venäjän talouskriisistä
Näin Putin puhui Venäjän talouskriisistä
"Emme ole tehneet asioita, joita suunniteltiin ja joita lupasimme tehdä", Venäjän presidentti Vladimir Putin myönsi puheessaan. Hänen mukaansa Venäjä ei ole onnistunut monipuolistamaan talouttaan.

Yli1 200 toimittajan ja kymmenien miljoonien televisionkatsojien eteen astui torstaina väsynyt valtiojohtaja, kun Venäjän presidentti Vladimir Putin aloitti vuotuisen suuren lehdistötilaisuutensa. Päättyvän vuoden talouslukuja esitellessään presidentti vaikutti flunssaiselta ja hajamieliseltä.

"Kaikki me ymmärrämme, että tärkein kysymys tänään, tärkein kysymys, joka kiinnostaa maamme kansalaisia, on talouden tila", Putin sanoi lopulta ja työnsi tilastot syrjään. Tilaisuuden päätteeksi hän totesi, ettei ole tehnyt päätöstä asettuako ehdolle vuoden 2018 vaaleissa. Putinin mukaan päätös riippuu "maassa tehdyn työn yleisistä tuloksista".

Putinin puhe

Putinin joulumessu

 Venäjän presidentti Vladimir Putin järjesti ensimmäisen suuren lehdistötilaisuuden joulun alla vuonna 2004.

 Toimittajia oli tänä vuonna ilmoittautunut alle 1 300 eli vähemmän kuin viime vuonna.

 Tilaisuus kesti hieman yli kolme tuntia. Ennätys on vuodelta 2008, jolloin presidentti vastaili kysymyksiin 4 tuntia 40 minuuttia.

 Tilaisuus televisioidaan tärkeimmillä valtionkanavilla. Oppositio pilkkaa tilaisuutta naamiaistanssiksi.

 

Talous: "Pahimmillaan kahden vuoden kriisi."

"Luulen, että pahimmassa tapauksessa lama ja kriisi voi kestää pari vuotta", Putin sanoi. "Mutta toistan, että sen jälkeen kasvu on väistämätöntä muun muassa sen vuoksi, että ulkomaankaupan suhdanteet muuttuvat. Kun maailmantalous jälleen kasvaa, kysytään taas lisää energiaa."

Putin myönsi, ettei vaikeuksista voi syyttää yksin maailmantaloutta tai ulkoisia vihollisia.

"Paljon siitä, mitä aiottiin tehdä ja mistä puhuttiin, on jäänyt tekemättä. Taloutta olisi pitänyt muuttaa monipuolisemmaksi käytännössä edellisten 20 vuoden aikana."

Tehdyistä virheistä huolimatta Putin leikkasi siivet huhuilta hallituksen hajottamisesta tai keskuspankin pääjohtajan potkuista.

"Sekä keskuspankin että hallituksen toimet [meneillään olevassa talouskriisissä] ovat olleet täysin asianmukaisia", Putin sanoi.

Putin vakuutti hallituksen toteuttavan tarvittavat sosiaaliset ohjelmat laman aikana ja muistutti, että näin tehtiin myös talouskasvun pysähtyessä 2008. Lisäksi hän väläytti muun muassa hintasäännöstelyä lääkkeeksi uhkaavaan jätti-inflaatioon.

"Polttoaineen ja ruuan hintaa on kyettävä kontrolloimaan, tuottajien kanssa on keskusteltava päivittäin."

MAXIM ZMEYEV / REUTERS
Miljoonat ihmiset odottavat meiltä parannuksia terveydenhuoltoon. Kuluttajiin ja kansalaisiin pitää suunnata kaikki voimat, totesi presidentti Vladimir Putinin puheessaan.
Miljoonat ihmiset odottavat meiltä parannuksia terveydenhuoltoon. Kuluttajiin ja kansalaisiin pitää suunnata kaikki voimat, totesi presidentti Vladimir Putinin puheessaan.

 

Sota: "Ukrainassa ei ole venäläisiä palkkasotilaita"

Joulukuun suuri lehdistötilaisuus on suunnattu ennen kaikkea kotiyleisölle. Siitä huolimatta Putin ei löytänyt vastauksiinsa juurikaan isovenäläistä paatosta.

Ukrainalaisen Unian-uutistoimiston toimittaja Roman Tsimbaljuk puhui "venäläisistä rangaistusretkikunnista" Itä-Ukrainassa ja kysyi "paljonko olette sinne sotilaita lähettäneet?"

Putin kiisti lähettäneensä yhtäkään.

"Ne ihmiset, jotka noudattavat sydämensä kutsua ja ottavat vapaaehtoisina osaa sotilaalliseen toimintaan muun muassa Kaakkois-Ukrainassa, eivät ole palkkasotilaita, koska he eivät saa siitä palkkaa."

"Yleisen käsityksemme mukaan Kaakkois-Ukrainassa on todella meneillään rangaistusoperaatio, mutta sitä toteuttavat nykyiset Kiovan vallanpitäjät."

Jatkokysymys Venäjän sieppaamasta Ukrainan sankarilentäjästä Nadija Savtšenkosta sai presidentin vetoamaan toimittajayleisöön. Savtšenko, 31, joutui kapinallisten vangiksi Luhanskin alueella kesäkuussa ja on virunut siitä lähtien tutkintavankeudessa Venäjällä.

"Savtšenkon epäillään murhanneen kaksi venäläistä toimittajaa, teidän kollegaanne, Kaakkois-Ukrainassa", Putin sanoi syytettä siteeraten. "Oikeuden on tutkittava tapaus ja annettava tuomio, häntä epäillään terrorismista."

Toistamiseen Putin lämpeni BBC:n kysymykselle Venäjän ilmatilaloukkauksista ja uudesta kylmästä sodasta.

"Kuka työntää Naton tukikohtia meitä kohti? Kysymys kuuluu, haluammeko me tasa-arvoisia suhteita? Kyllä haluamme. Ja te väitätte, että me harjoitamme aggressiivista politiikkaa!"

 

Oppositio: "Viidettä kolonnaa on vaikea havaita"

Gazeta.ru-verkkouutisten toimittajan Natalja Galimovan kysymys "viidennestä kolonnasta" kirvoitti Putinilta varsinaisen tiedustelumiehen vastauksen. Putin itse käytti tätä "kansallisiin pettureihin" viittaavaa käsitettä Ukrainan kriisin kärjistyessä.

"Raja opposition ja viidennen kolonnan välillä on sisäinen", Putin sanoi. "Rajaa on vaikea nähdä ulkopuolelta."

"Myös tiukka opposition kannattaja toimii loppujen lopuksi isänmaan puolesta. Viidennen kolonnan edustaja taas tekee työtä toisen valtion etujen puolesta, ja häntä käytetään hyväksi vieraiden poliittisten etujen saavuttamiseksi."

Life News -kanavan toimittajan kysymykseen, kumpaan kastiin entinen öljymiljardööri Mihail Hodorkovski kuuluu, Putin ei antanut suoraa vastausta. Putin armahti petostuomion takia vangitun Hodorkovskin vuosi sitten ja nyt tämä asuu Sveitsissä. Yleisesti epäiltiin, että lupaus politiikan ulkopuolella pysymisestä oli armahduksen edellytys.

"Hodorkovski armahdettiin humanitaarisista syistä, hänen äitinsä on sairas", Putin sanoi. "Hän oli aivan vapaa osallistumaan politiikkaan tai pysymään sen ulkopuolella, se oli täysin hänen oma päätöksensä."

Hodorkovski vastasi Putinin kommentteihin myöhemmin Twitter-viestillä: "Päästi äidin luokse eikä kiusannut perhettä, totta. Siksi hän on poliittinen vastustaja, ei vihollinen."

Pekka Hakala HS
Moskova

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat