Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Havanna on kaupunki vailla perunoita – yrittäjäluokka hyötyy Yhdysvaltojen liennytyksestä

Talousvaikeuksista kärsivä Havanna potee perunapulaa. Kuuban kasvava yrittäjäluokka hyötyy Yhdysvaltojen liennytyksestä.

Ulkomaat
 
Maria Manner
Giorgio Palmera
Yanelys Napoles yrittää pitää suositun ravintolansa hinnat sellaisina, että hänen lääkäriystävilläänkin on joskus varaa käydä siellä.
Yanelys Napoles yrittää pitää suositun ravintolansa hinnat sellaisina, että hänen lääkäriystävilläänkin on joskus varaa käydä siellä. Kuva: Giorgio Palmera

Havannan vanhoissa kortteleissa ravintolanpitäjä toivoo, että taloussaarron purkaminen toisi lisää perunoita.

"Viimeksi saimme perunoita heinäkuussa. Muissa maissa niitä on koko vuoden", hän sanoo.

Syön viikonloppuna hänen ravintolassaan Havannassa, ja löydämme suomalaisten ja kuubalaisten yhteisen mieltymyksen kohteen: perunat. Niistä on Havannassa usein pulaa. Kun helmikuussa tulee satokausi ja perunoita, jono yltää kauas.

Tietenkään ravintolanpitäjä ei ajattele, että Yhdysvaltojen kauppasaarto itsessään olisi syy perunapulaan. Mutta hän katsoo, että taloustilanteen koheneminen voisi johtaa muihinkin tarvittaviin uudistuksiin, kenties myös maanviljelyn saralla.

"Kun taloussaarto lähtee, Kuuba alkaa muuttua", hän sanoo.

HS:n Kuubasta palannut kirjeenvaihtaja: Ihmiset ovat todella hölmistyneitä
HS:n Kuubasta palannut kirjeenvaihtaja: Ihmiset ovat todella hölmistyneitä
HS:n kirjeenvaihtaja Maria Manner oli Kuubassa työmatkalla juuri ennen Yhdysvaltojen ja Kuuban keskiviikkoista uutispommia suhteiden palauttamisesta. Manner kertoo videolla, mitä historiallinen uutinen merkitsee tavallisille kuubalaisille. Toimittaja: Petja Pelli, Editointi: Jari Siili

Giorgio Palmera
Nuoret kuubalaiset odottavat pääsyä taidekeskukseen Havannassa. Keskus on syntynyt sen jälkeen, kun Kuuba salli yritysten vapaamman perustamisen.
Nuoret kuubalaiset odottavat pääsyä taidekeskukseen Havannassa. Keskus on syntynyt sen jälkeen, kun Kuuba salli yritysten vapaamman perustamisen.

Vielä pari päivää sitten tavoite tuntui kaukaiselta. Sitten yhtäkkiä Yhdysvallat ja Kuuba ilmoittivat diplomaattisuhteiden palauttamisesta. Se on poliittisesti iso asia Yhdysvalloissa, mutta vielä merkittävämpi vaikutus sillä on Kuubassa.

Karibianmeren Kuuba tuntuu näinä päivinä aikamatkalta.

Havannan arkkitehtuuri on vanhaa ja majesteettista. 1950-luvun amerikanraudat, neuvostovalmisteiset Ladat ja vallankumouksen haalistuneet iskulauseet sävyttävät katuja.

Viime vuosina Kuuban itsevaltainen kommunistinen puolue on tehnyt joukon uudistuksia. Toisin kuin ennen, asuntoja ja autoja saa myydä sekä ostaa. Jo liki 500 000 kuubalaista on pannut pystyyn pienyrityksen, kuten ravintolan tai kampaamon.

Vähä vähältä kuubalaiset ovat rakentaneet elämää, jota valtio ei kontrolloi täysin.

Yhdysvallat haluaa tukea muutosta suhteita höllentämällä. Taloussaarto jää yhä voimaan, koska purkaminen vaatii kongressin hyväksynnän. Rahan lähettämisen, matkustamisen ja tuonnin helpottaminen tuo silti talousvaikeuksista kärsivään Kuubaan uutta rahaa. Se hyödyttää ainakin pientä mutta kasvavaa yrittäjäluokkaa.

Giorgio Palmera
Kuubalaiset hankkivat yhä ruokaansa valtion säännöstelykupongeilla, mutta järjestelmä on murtumassa.
Kuubalaiset hankkivat yhä ruokaansa valtion säännöstelykupongeilla, mutta järjestelmä on murtumassa.

Kuubalaisten lisääntyvä eriarvoisuus näkyy monessa. Sosialistisessa saarivaltiossa rahaa on yleensä niillä, jotka saavat rahalähetyksiä ulkomailta tai ovat tekemisissä turismin kanssa.

Harvalla on varaa autoon tai yritykseen. Suosittua italialaista ravintolaa 23. kadulla pitävälle Yanelys Napolesille yrityksen perustaminen olisi ollut mahdotonta ilman Italiassa keittiöhommissa tienattuja rahoja. Hän palasi Kuubaan pari vuotta sitten.

"Yritän pitää ravintolani hinnat sellaisina, että lääkäriystävillänikin on varaa käydä täällä, edes kerran kuussa", Napoles sanoo. Kuubalainen lääkäri tienaa noin 50 dollaria kuussa. Pizza maksaa viisi dollaria.

Asioita hankaloittaa sekin, että iso osa perustarvikkeista pitää ostaa kalliilla pimeiltä markkinoilta. Kuubassa on riittämättömän oman tuotannon ja monien rajoitusten takia esimerkiksi kanadalaisten siemenperunoiden pimeät markkinat.

Perunoiden ostaminen pimeästi on absurdia puuhaa. Helsingin Kalliossa myydään marihuanaa avoimemmin kuin Kuubassa perunoita.

Torilla kauppias vinkkaa luokseni naisen, joka vilauttaa pussia olkalaukussaan. Hän käskee tunkea sen äkkiä laukkuun, ennen kuin poliisi näkee. Pussi nuutuneita perunoita maksaa viisi Kuuban pesoa, neljä euroa.

Pienistä uudistuksista huolimatta Kuuba on yhä erittäin valtiokeskeinen järjestelmä, ja hallitus rajoittaa liiketoimintaa sekä ulkomaisia sijoituksia monin tavoin epäilemättä vastedeskin.

"Nykyään veden myymiseen toimiluvan saanutta voidaan sakottaa, jos hän myy jäätä, koska se on kiinteää. Palmunoksien leikkaaja saa leikata vain palmuja, ei muuta", kuvaa oikeustieteen opettaja Katia Pérez Diéz.

Moni Havannassa sanoo, että merkittävintä on kuitenkin viime vuosien mentaliteetin muutos. Aiemmin yrittäminen oli tyypillisesti järjestelmän vastaista kapitalismia ja laitonta puuhaa.

Nyt monet kuubalaiset totuttelevat maksamaan veroja ja hankkimaan ruokansa yhä enemmän muutoin kuin valtion säännöstelykupongeilla. Havannan uusi yrittäjäluokka juhlii yöelämässä eikä häpeile varallisuuttaan.

Napoles palasi Kuubaan, koska hänen mielestään lasten on parempi kasvaa ilman kulutuskulttuuria. Kuubassa ihmisten välit ovat läheisiä, hän sanoo.

"Osa Kuuban taiasta katoaa. Se harmittaa minua lasteni vuoksi, mutta näitä muutoksia ei voi pysäyttää."


Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat