Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kiinassa sattuu ja tapahtuu, kun ensikertalaiset opettelevat käyttäytymään lennolla

Ulkomaat
 

Kiina on kehittynyt ja rikastunut viime vuosina erittäin nopeasti. Yksi aitiopaikoista, joissa tätä kehitystä voi Kiinassa katsella, on lentokone.

Kehitystä kuvaa ensinnäkin se, että todella monella on varaa matkustaa lentokoneella. Tämän vuoden ensimmäisellä puoliskolla kiinalaiset tekivät noin 186 miljoonaa lentomatkaa.

Kun tällainen määrä ihmisiä sullotaan lentäviin alumiiniputkiin, siinä sattuu ja tapahtuu. Tämä on huomattu varsinkin viime päivinä.

Kehityksen vauhtia kuvastaa se, että kyydissä on paljon ensikertalaisia. Yksi sellainen istui viime sunnuntaina Boeing 737-koneessa, joka oli juuri lähdössä Kiinan Hangzhousta kohti Chengdua, kertoivat kiinalaiset viestimet. 50-vuotias kiinalaismies avasi lentokoneen hätäuloskäynnin, koska "halusi saada raitista ilmaa".

Mies ei tarkoittanut pahaa, kertoi guangzhoulainen Etelän kaupunkilehti. Sen mukaan mies oli ensi kertaa elämässään lentokoneessa eikä tiennyt, että oven avaaminen juuri ennen lähtöä voisi olla vaarallista.

Hämmentyneet kanssamatkustajat ottivat tapahtumasta valokuvia, jotka levisivät laajalti internetin viestipalveluissa.

Lentokoneissa näkyy myös kiinalaisten vaurastuminen. Vaurautta ilmentää esimerkiksi se, että voi matkustaa huvikseen. Lomamatkoille lentävää kiinalaista keskiluokkaa näkee etenkin Thaimaan-lennoilla.

Osa heistä kokee, että koska heillä on rahaa, heitä on myös kohdeltava sen mukaisesti. Viime viikon torstaina nelihenkinen kiinalaisseurue päätti tehdä numeron siitä, etteivät he saaneet istua koneessa vierekkäin.

Pakettimatkalla ollut seurue oli matkalla Bangkokista Kiinan Nanjingiin. Nettiin päätyneellä videolla seurueeseen kuulunut mies harmaassa t-paidassa mesosi koneen käytävällä ja ilmoitti olevansa tärkeä johtaja, jolla on kyllä rahaa maksaa paremmista istumapaikoista. Hän uhkasi myös räjäyttää koneen. Seurueeseen kuulunut nainen puolestaan heitti kupillisen kuumaa vettä ja nuudeleita lentoemännän päälle.

Lentokone kääntyi takaisin Bangkokiin, missä seurue poistettiin koneesta. Myöhemmin Kiinan valtion matkailuvirasto moitti julkisuudessa seuruetta sivistymättömästä käytöksestä.

Yksi kiinalaisen lentomatkailun erityispiirteistä on matkustajien kova kiire. Jonoissa joutuu helposti kiilatuksi. Sekään ei ole harvinaista, että nelipisteturvavöissään istuvat lentoemännät joutuvat laskeutumisen jälkeen karjumaan kovaan ääneen matkustajille, jotka alkavat parveilla käytävällä koneen vielä rullatessa kohti terminaalia. Kiinassakin on sääntö, ettei turvavöitä saa avata, ennen kuin kone on pysäköity.

Käytävälle syöksyminen ei yleensä nopeuta koneesta poistumista, koska käytävälle tulee aina jono. Mutta onhan koneessa myös ne hätäuloskäytävät.

Sellaisen avasi viime viikon maanantaina mies Etelä-Kiinan Hainanin saarelle laskeutuneessa koneessa. Hän tuli laukaisseeksi myös hätäpoistumiseen tarkoitetun liukumäen, mistä koitui uutistoimisto Xinhuan mukaan yli kymmenentuhannen euron kustannukset.

Mies perusteli tekoa sillä, että hänellä oli kiire eikä hän tiennyt, ettei hätäuloskäytävää saa avata.

Kiinalaisista ylivoimainen enemmistö toki matkustaa aivan sivistyneesti. Kun matkustajat lasketaan sadoissa miljoonissa, joukkoon kuitenkin mahtuu monenlaisia persoonia.

Eivätkä kiinalaiset juuri koskaan ole lentokoneessa humalassa kuten monet suomalaiset siihen aikaan, kun meillä opeteltiin lentomatkustamista Keihäsmatkojen kyydissä.

Mikko Paakkanen
mikko.paakkanen@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n Aasian-kirjeenvaihtaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat