Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kurdit puskevat Isisiä perääntymään

Suomalaistutkija on vasta varovaisen toiveikas voimasuhteiden kääntymisestä

Ulkomaat
 
Safin Hamed AFP
Kurdisotilas kävelee itsemurhapommittajan iskun jälkeen Kesarejin kylässä Pohjois-Irakissa torstaina.
Kurdisotilas kävelee itsemurhapommittajan iskun jälkeen Kesarejin kylässä Pohjois-Irakissa torstaina. Kuva: Safin Hamed AFP

Kurdit jatkoivat perjantaina hyvin alkanutta vastahyökkäystään ääri-islamistista Isis-järjestöä vastaan Pohjois-Irakissa. Kurdien peshmerga-joukot hätistivät Isisin taistelijoita yhä kauemmas Sinjarvuorelta, jonka saarron kurdit onnistuivat purkamaan torstaina.

Uutistoimisto AFP:n mukaan noin 8 000 kurdisotilaan joukko oli perjantaina vallannut kahdessa vuorokaudessa noin 700 neliökilometriä, mikä vastaa Suomen pääkaupunkiseudun pinta-alaa. Yhdysvaltojen johtama liittouma oli tukenut hyökkäystä noin 50 ilmaiskulla.

Tästä on kyse

 Ääri-islamistinen Isis-järjestö on julistanut hallussaan olevat alueet Syyriassa ja Irakissa kalifaatiksi, jota se kutsuu Islamilaiseksi valtioksi.

 Irakissa Isis valtasi laajoja alueita viime kesän suurhyökkäyksillään.

 Yhdysvaltojen johtama liittouma aloitti elokuussa ilmaiskut, jotka tukevat paikallisten maajoukkojen taistelua Isisiä vastaan.

Irakin autonomisen kurdialueen johtajat ovat kutsuneet viime päivien tapahtumia toistaiseksi menestyksekkäimmäksi hyökkäykseksi Isisiä vastaan.

Maanpuolustuskorkeakoulun tutkija, kapteeni Antti Paronen arvioi, että ratkaisevaa on ollut maajoukkojen ja ilmatulenjohdon parantunut yhteistyö.

"Tämä voi olla ensimmäisiä merkkejä voimasuhteiden kääntymisestä, mutta arvio pitää esittää erittäin isoissa kysymysmerkeissä", Paronen sanoo.

"Jotta niin voitaisiin todeta, Isisin pitäisi selvästi alkaa jättää valtaamiaan alueita ja eristäytyä yhä pienempiin enklaaveihin omilla tukialueillaan. Vielä ei voi sanoa, että Isisiä ajettaisiin takaa."

Paronen näkee Sinjarvuoren ympäristön takaisinvaltaamisen pääasiassa symbolisena voittona. Hän vertaa Irakissa käytyä taistelua Sinjarvuoresta naapurimaassa Syyriassa käytyyn taisteluun Kobanin kurdikaupungista.

Isis hyökkäsi Sinjarvuorelle elokuussa ja uhkasi alueen jesidivähemmistöä kansanmurhalla. Tämän jälkeen Yhdysvallat aloitti ilmaiskut Isisiä vastaan.

Kobania Isis on piirittänyt alkusyksystä lähtien.

Kurdijoukot ovat edenneet jo Tal Afarin liepeille. Se on merkittävin kaupunki Sinjarvuoren ja Isisin hallussa olevan Mosulin miljoonakaupungin välissä. Asukkaiden mukaan Tal Afarin lähistöllä on näkynyt myös Irakin armeijan erikoisjoukkojen terrorisminvastaisen yksikön sotilaita.

"Taistelut alkoivat viime yönä. Kuulen paraikaa ampumisen ja räjähdysten ääniä aika läheltä", opettajana työskennellyt Abu Hussein, 26, kertoi AFP:lle puhelimitse perjantaina.

"Asuinalueellani näkyy paljon Isisin jäseniä, jotka valmistautuvat jättämään kaupungin."

Isisin hallitsema alue on huvennut viime viikkoina myös Bagdadin eteläpuolella ja Irakin itäosissa, joissa Irakin armeija ja shiiataistelijat ovat nakertaneet Isisin jalansijaa.

Isisin vastustajien mielialaa on nostanut Yhdysvaltojen torstainen ilmoitus, jonka mukaan ilmaiskut ovat tappaneet monta Isis-johtajaa, merkittävimpänä järjestön Irakin-komentajan Abu Muslim al-Turkmanin.

Yhdysvaltojen mukaan johtajiin kohdistuneet iskut heikentävät Isisin kykyä komentaa ja hallita joukkojaan. Paronen ei ole asiasta yhtä varma.

"Sillä voi olla merkitystä, koska monien muiden ääriliikkeiden tapaan Isis rakentaa johtajiensa ympärille lähes henkilökulttia. Toisaalta Isisillä on ollut tapana, että yhden johtajan kuollessa hänen tilalleen astuu seuraaja, joka voi olla jopa entistä radikaalimpi. Siksi voi kyseenalaistaa, vähentääkö johtajien surmaaminen Isisin suorituskykyä."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat