Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Obama tasapainoilee Venäjän-politiikassaan kiivaan kongressin ja varovaisen Euroopan välillä

Ulkomaat
 
Larry Downing Reuters
Yhdysvaltain presidentti Barack Obama puhui loppuvuoden lehdistötilaisuudessa Valkoisessa talossa Washingtonissa perjantaina.
Yhdysvaltain presidentti Barack Obama puhui loppuvuoden lehdistötilaisuudessa Valkoisessa talossa Washingtonissa perjantaina. Kuva: Larry Downing Reuters

Torstaina Yhdysvaltain presidentti Barack Obama allekirjoitti lain, jonka perusteella Yhdysvallat voi määrätä uusia pakotteita Venäjää kohtaan Ukrainan sodan takia. Paino on sanalla voi: Valkoisen talon julkaisemassa tiedotteessa luki, että "tällä hetkellä hallinto ei aio ottaa käyttöön uusia pakotteita", mutta laki antaa Obamalle valtuudet siihen, "jos olosuhteet muuttuvat".

Mistä on kyse?

Venäjän-politiikassaan Obama tasapainottelee kiivaan kongressin ja varovaisen Euroopan välillä. Yhdysvaltain kongressi haluaisi Vladimir Putinin kaatuvan; eurooppalaiset ovat enemmän huolissaan siitä, mitä sen jälkeen tapahtuisi.

Kongressin edustajainhuone sääti kaksi viikkoa sitten äänin 411–10 lain, joka tuomitsi jyrkin sanoin Venäjän toimet Ukrainassa, Georgiassa ja Moldovassa. Samalla edustajainhuone valtuutti presidentin antamaan Ukrainalle 350 miljoonan dollarin arvosta sotilasapua ja aseita. Aiemmin syksyllä Obama torjui Ukrainan pyynnöt aseavusta, jotta konflikti ei kärjistyisi.

"Yhdysvaltain, Euroopan ja liittolaisten täytyy pitää yllä kovaa painetta herra Putinia kohtaan, jotta hän muuttaisi käyttäytymistään. Surullista kyllä, Putin reagoi vain raakaan voimaan", perusteli edustajainhuoneen jäsen Adam Kinzinger Illinoisista.

Venäjä tuomitsi ajatuksen uusista pakotteista. "Venäjä ei vain selviä, vaan tulee entistä vahvemmaksi", sanoi Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov The New York Times -lehden mukaan. Lavrovin totesi, että 80 prosenttia kongressin jäsenistä ei ole koskaan käynyt ulkomailla "joten kongressin russofobia ei hämmästytä minua."

Eurooppalaisille uudet pakotteet eivät kuitenkaan ole helppo asia, koska Euroopan talous kärsii niistä myös. Obama haluaa vaikuttaa päättäväiseltä, mutta ottaa samalla eurooppalaisten liittolaisten huolet huomioon, jotta lännen rivit pysyvät koossa.

Pakotteet ovat osaltaan vaikuttaneet siihen, että ruplan arvo on romahtanut, ja tilanne Venäjällä on epävakaa. Obama varoo kaatamasta venettä kokonaan siinä toivossa, että Putin vielä perääntyisi.

Osa kongressin jäsenistä pitää presidenttiä liian pehmeänä Putinin suhteen. Laki antaa kuitenkin Obamalle jonkin verran liikkumatilaa. Presidentillä on siis valtuudet, mutta ei pakkoa lähettää sotilasapua Ukrainalle.

Obama saattaa laskea, että uusien pakotteiden uhka voi vaikuttaa Putiniin nyt, kun talous on kriisissä. Lisäksi Putin tietää, että tammikuusta alkaen hänellä on vastassaan entistä oikeistolaisempi Yhdysvaltain kongressi.

Obama antaakin Putinille edelleen mahdollisuuden perääntyä. Heti uudesta pakotelaista kertovan lyhyen tiedotteen lopussa Valkoinen talo toisti, että pakotteita voidaan myös höllentää – "jos Venäjä ottaa siihen tarvittavia askeleita".

Laura Saarikoski HS
Washington

Sabrina Bqain HS
Sergei Lavrov
Sergei Lavrov
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat