Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mariela Castro: Kuuba ei luovu sosialismista

HS Kuubassa: Kansalaiset odottavat nyt konkreettisia muutoksia

Ulkomaat
 

Kuuba ei tule vaihtamaan sosialismia kapitalismiin, vaikka Kuuba ja Yhdysvallat saivat tällä viikolla sovittua suhteidensa normalisoinnista yli 50 vuotta jatkuneen vihanpidon jälkeen. Näin arvioi kansanedustaja Mariela Castro, Kuuban presidentin Raúl Castron tytär, uutistoimisto Reutersin mukaan.

"Kuubalaiset eivät halua palata kapitalismiin", Mariela Castro perusteli.

Ennen Kuuban vallankumousta 1959 maata johti oikeistolainen diktaattori Fulgencio Batista. Diktatuurin aikana Kuubassa rehotti rikollisuus, jonka voitot menivät Batistalle ja amerikkalaisille mafiosoille. Samalla osa kuubalaisista joutui asumaan slummeissa.

"Olemme eläneet näin 56 vuotta ja rakastamme sanoa, että me olemme vallankumouksen maa. Yritämme luoda sosialismia ja me muodostamme yhden ainoan puolueen, joka on kommunistinen puolue", Castro sanoi.

Helsingin Sanomien kirjeenvaihtaja Maria Manner kertoi lauantaina Havannasta, että kansalaisten keskuudessa on odottava tunnelma. Kuubalaiset ovat iloisia suhteiden normalisoinnista Yhdysvaltojen kanssa, mutta he haluavat nyt nähdä konkreettisia muutoksia elämässään, Manner sanoi.

Mannerin haastattelemat kuubalaiset olivat sosialismista toista mieltä kuin Mariela Castro.

"Raúl on presidentti, ja hän päättää, mitä tapahtuu. Itse haluaisin, että meillä olisi toisenlainen hallinto ja enemmän vapauksia", kertoi 20-vuotias pysäköinninvalvoja Michael Danger Santhez.

"Tärkeintä olisi päästä internetiin, jotta voisimme kommunikoida", Obamaa suuresti ihaillut Santhez sanoi.

Havannalainen ravintolanpitäjä puolestaan kertoi Mannerille, ettei usko presidentin puheisiin.

"Todellisuudessa he myyvät Kuuban pala palalta amerikkalaisille. Minusta on vain hyvä, että tänne tulee paljon amerikkalaisia. Minua ei kommunismi kiinnosta", turvallisuussyistä nimettömänä pysyvä ravintolanpitäjä kertoi.

Presidentti Castro puolestaan sanoi Kuuban olevan valmis "vastavuoroiseen" keskusteluun Yhdysvaltojen kanssa kaikista erimielisyyksistä. Suurin kysymys koskee Yhdysvaltojen vuonna 1962 asettamaa kauppasaartoa, joka on edelleen voimassa. Kauppasaarron purkamispäätös on vaikea, sillä se vaatisi republikaanien hallitseman kongressin hyväksynnän.

Presidentti Castro oli haasteista huolimatta iloinen suhteiden normalisoimisesta.

"Kuuban kansa on ottanut ilolla vastaan presidentti Barack Obaman oikean päätöksen. Se poistaa esteen maidemme väliltä", Castro sanoi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat