Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Millään valtiolla ei ollut riittäviä valmiuksia varautua tsunamiin

Tsunami oli valtioille oppitunti, josta on sittemmin otettu paljon irti

Ulkomaat
 

"Se oli Suomelle ja kaikille muillekin maille ennakoimaton tilanne, joka ylitti jokaisen maan valmiudet. Nyt varautuminen on selvästi parempi kuin vuonna 2004."

Näin sanoo Teemu Turunen, konsuliyksikön päällikkö ulkoministeriöstä. Hän osaltaan johtaa Suomen valtion varautumista erilaisiin kriiseihin, joihin suomalaiset voivat joutua osallisiksi eri puolilla maailmaa.

Lista siitä, mitä tsunami opetti ja mitä parannuksia sen jälkeen esimerkiksi ulkoministeriössä on tehty, on pitkä.

Esimerkki: Ulkoministeriö päivystää nyt kellon ympäri ja on siten valmis toimimaan heti ja kokoamaan väen yhteen, kun kriisi jossakin koittaa. Kun tilanne alkaa, ministeriö ottaa käyttöön tilannehuoneensa, josta toimintaa johdetaan.

"On tärkeätä, että eri toimijat ja viestintä ovat saman pöydän ääressä, jolloin tilannekuva muodostuu yhtenäiseksi. Tieto kulkee paremmin", Turunen sanoo.

Tässä työssä mukana on myös toinen olennainen valtiollinen taho, valtioneuvoston tilannekeskus.

Toinen esimerkki: koulutettu konsulikomennuskunta.

"Se on reservijoukko, jolla on valmius lähteä kuudessa tunnissa kriisialueelle avustamaan lähetystöä siellä."

Sitä on käytetty Turusen mukaan muutamia kertoja, esimerkiksi Lontoon bussipommitapauksessa 2005, arabikevään yhteydessä Egyptissä 2011 ja Japanin tsunamissa 2011.

Pieni parannus on myös se, että ulkoministeriö pystyy nykyisin ottamaan videoyhteyden lähes kaikkiin lähetystöihinsä. Samoin sillä on oma kriisitiiminsä, joka pitää yllä kriisivalmiuksia.

Sitten on kokonaan uusi asia, sosiaalinen media. Aasian tsunamin aikana ei ollut vielä Facebookin ja Twitterin kaltaisia palveluita, mutta nyt niitä käytettäisiin kaikin voimin.

"Some on aivan huikea mahdollisuus vaihtaa nopeasti tietoa", Turunen sanoo.

Jos itse haluaa lisätä mahdollisuutta saada apua kriisissä ulkomailla, kannattaa Turusen suosituksen mukaan opetella yksi osoite: www.matkustusilmoitus.fi. Sinne voi ilmoittaa kännykkänumeronsa ja siihen voi saada tekstiviestin.

"Sen voi tehdä aina kun lähtee matkalle. Kriisi voi tapahtua missä vain ja on helpompi auttaa, jos tiedämme, keitä siellä on."

Turunen muistuttaa kuitenkin, että Suomi ei kaikissa tilanteissa pysty varmistamaan suomalaisten turvallisuutta kaikkialla maailmalla.

"Odotukset ja realiteetit eivät aina kohtaa. Ei saa jäädä väärää oletusta, että aina ja kaikkialla valtio pystyisi auttamaan."

Hän tietää, että aina voi tapahtua uusi ja erilainen kriisi, johon ei olla varauduttu.

"Sellaista illuusiota ei meille saa tulla, että olisimme nyt valmiita. Maailma kehittyy ja uhkakuvat muuttuvat koko ajan. Varautuminen testataan jokaisella kerralla uudestaan, jokainen tilanne lähtee tavallaan nollasta."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat