Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Varoituksesta tsunamiin voi olla hyvin lyhyt aika

Paikallisissa tsunameissa varoitus saadaan alle 5 minuutissa havainnosta

Ulkomaat
 

Aasian ja Tyynenmeren alue on yhä yhtä altis maanjäristyksille ja tsunameille kuin se oli vuonna 2004. Viimeistään silloin kuitenkin tajuttiin, että varoittamalla lähestyvästä hyökyaallosta voidaan pelastaa paljon ihmishenkiä.

Tyynellämerellä tsunamivaroitusjärjestelmiä on ollut vuosikymmeniä, mutta Intian valtamerelle alettiin perustaa kattavaa varoitusjärjestelmää vasta vuoden 2004 tsunamin jälkeen.

Eri puolilla maailmaa ja valtamerten pohjissa olevat sensorit mittaavat maan ja merenpohjan värähtelyjä sekä veden liikkeitä. Ne lähettävät satelliittien kautta tietoja keskuksiin, joissa tietokoneet laskevat, onko syntymässä tsunami.

Jos tsunami näyttää syntyvän, siitä varoitetaan. Tieto lähetetään keskuksiin, joista varoitus yritetään saada ihmisille vaara-alueella.

Varoituksia lähtee paikallisille viranomaisille esimerkiksi sähköposteilla, tekstiviesteillä ja fakseilla. Yleisölle tietoa välitetään radion ja television kautta tai kuuluttamalla varta varten pystytetyistä torneista tai vaikkapa moskeijoiden minareeteista.

Sitä, paljonko pakoaikaa on, ei voi tarkalleen tietää.

Varoitusjärjestelmiä koordinoivan Unescon komission mukaan paikallisessa eli melko läheltä tulevassa tsunamissa varoitus pystytään yleensä antamaan alle viidessä minuutissa ensimmäisestä havainnosta, ja tsunamin tuloon on silloin yleensä aikaa enintään tunti. Se voi tulla myös paljon nopeammin.

Kaukaisessa tsunamissa puolestaan varoituksen aikaan saaminenkin kestää teknisistä syistä yleensä 10–20 minuuttia. Silloin on kuitenkin pakoaikaa normaalisti yli kaksi tuntia.

Mikko Paakkanen HS
Peking

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat