Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kansalaisilta tulvi ennätyksellisesti apua tsunamin uhreille

Tsunamialueella toimi satoja avustusjärjestöjä. Yksityisten lahjoitusten ansiosta kansainvälinen apu oli kerrankin riittävää.

Ulkomaat
 

Kymmenen vuoden takaisesta tsunamista teki poikkeuksellisen tuhojen lisäksi myös avustusten määrä. Erityisesti yksityiset ihmiset heltyivät auttamaan tsunamista kärsineitä maita harvinaisen avokätisesti.

Tavallisesti yksityiset lahjoitukset kattavat noin 15 prosenttia luonnononnettomuuksien uhreille annetuista avustuksista. Tällä kertaa kansalaisten osuus avustuksista nousi ennätykselliseen 40 prosenttiin, arvioi katastrofia tutkinut Tsunami Evaluation Coalition (TEC) -järjestö raportissaan vuodelta 2006.

Yksityisten antamalle merkittävälle avulle on useita syitä. Tsunami iski juuri joulun jälkeen, ja tuhoalueilla oli paljon länsimaisia turisteja. Onnettomuus oli myös laajasti esillä tiedotusvälineissä.

TEC:n Espanjassa ja Saksassa tekemien kyselytutkimusten mukaan ihmiset halusivat lahjoittaa apua muun muassa tsunamin laajan medianäkyvyyden, jouluhengen, tuhojen laajuuden sekä tuhoalueiden tuttuuden vuoksi.

Suomestakin tsunamin uhreille virtasi ennätyksellisen paljon apua. Yksin Punaisen ristin kautta kerättiin varoja lähes 27 miljoonaa euroa.

Kaikkiaan avustusjärjestöt Suomessa saivat jaettavaksi yli 40 miljoonaa euroa.

Kansalaisten reaktion ansiosta ensimmäiset avustukset saatiin perille myös hämmästyttävän nopeasti, alle vuorokaudessa tsunamista. Hallituksista riippumattomilla järjestöillä oli avustustöissä merkittävä rooli, sillä rahaa ja apua jaettiin niiden kautta eniten.

TEC on arvioinut, että tuhoalueen maat saivat kansainvälistä apua Yhdysvaltojen dollarin nykyisellä vaihtokurssilla laskettuna runsaat 11 miljardia euroa.

Lisäksi tsunamista kärsineet maat rahoittivat apua noin kolmella miljardilla eurolla. Kokonaissumma ylitti arvioidut taloudelliset tuhot ja se oli ennätyksellinen määrä rahaa luonnonkatastrofien uhreille.

Kuten suurisssa luonnononnettomuuksissa yleensäkin, myös tsunamialueella toimi satoja avustusjärjestöjä. Tällöin avun koordinoiminen on vaikeaa, kun avustajat eivät välttämättä tiedä toistensa töistä ja suunnitelmista. Siksikin avustuksia ei saatu aluksi sinne missä niitä eniten tarvittiin.

TEC:n mukaan ongelmallista avustusvirroissa oli sekin, ettei varojen käyttöä selvitetty tarkasti. Vastuullisuus rahoista oli heikkoa niin humanitaarisilla järjestöillä kuin vastaanottavilla hallinnoillakin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat