Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hollywood-komedia sai Obamankin äreäksi

Pohjois-Korea on uhitellut ydinaseillakin The Interview -elokuvan vuoksi

Ulkomaat
 
Christopher Polk Getty Images
Vielä perjantaina The Interview -elokuvaa mainostettiin Kaliforniassa, vaikka Sony on päättänyt hyllyttää komedian teatterilevityksestä. Elokuvan piti tulla ensi-iltaan joulupäivänä.
Vielä perjantaina The Interview -elokuvaa mainostettiin Kaliforniassa, vaikka Sony on päättänyt hyllyttää komedian teatterilevityksestä. Elokuvan piti tulla ensi-iltaan joulupäivänä. Kuva: Christopher Polk Getty Images

Tuskin koskaan on yhdelläkään elokuvalla ollut niin paljon vaikutusta maailmanpolitiikkaan kuin Sony Picturesin toistaiseksi julkaisemattomalla The Interview'llä.

Elokuvaa näkemättäkin voi sanoa, että saavutus on huima.

Toimintakomediassa Yhdysvaltojen keskustiedustelupalvelu CIA värvää kaksi televisiotoimittajaa salamurhaamaan Pohjois-Korean diktaattorin Kim Jong-unin.

Kun tieto elokuvan teosta saavutti Pjongjangin, alkoivat tapahtumat vyöryä aina Yhdysvaltojen korkeimpaan johtoon asti.

Pohjois-Korea yritti vedota Yhdysvaltoihin ja YK:n pääsihteeriin, jotta elokuvaa ei julkaistaisi. Elokuva kun ei ole mairitteleva diktatuurille, jossa väärän laulunkin laulamisesta voi joutua vuosiksi poliittisten vankien leirille.

Pohjois-Korean sulkeutuneisuudesta huolimatta maahan salakuljetetaan kiinalaisten kauppiaiden muistitikuilla lähes kaikki mahdolliset Hollywood-elokuvat. Niiden joukossa maahan tullut The Interview olisi ollut vallankumouksellista materiaalia. Lähes jumalallisesta asemasta nauttivan diktaattorin murhaelokuva on kuin sodanjulistus Pohjois-Korean näkökulmasta.

Pohjois-Korean vetoomukset elokuvan hyllyttämisestä kaikuivat luonnollisesti kuuroille korville.

Sensuuria ei demokratiassa tunneta, eikä varsinkaan silloin, jos sensuurivaatimuksen esittää Pohjois-Korean diktaattori.

Tosielämän seuraavassa kohtauksessa joku murtautui Sonyn tietoverkkoon ja aiheutti mittavia tuhoja. Heti alkuun syylliseksi epäiltiin Pohjois-Koreaa, ja perjantaina niin Yhdysvaltojen presidentti Barack Obama kuin liittovaltion poliisi FBI:kin syyttivät yksin pohjoiskorealaisia vastuulliseksi hyökkäyksestä. Obama lupasi vastata iskuun sopivaksi katsomallaan tavalla.

Sony sanoi hyllyttävänsä elokuvan, koska sen jakelijat eivät halunneet elokuvaa esittää. Hakkerit olivat uhanneet amerikkalaisia elokuvanlevittäjiä ja -katsojia 9/11:n kaltaisilla iskuilla, jos The Interview päätyisi valkokankaalle. Sonyn päätös nostatti Obaman ihokarvat pystyyn.

"Entä jos tuottajat ja jakelijat alkavat harjoittaa itsesensuuria sen vuoksi, etteivät he halua loukata joidenkin herkkänahkaisuutta – sellaisten, joiden herkkyyttä kenties tuleekin loukata. Me emme ole sellaisia. Amerikka ei ole sellainen", Obama puolusti sananvapautta ja moitti Sonya hyllytyspäätöksestä.

Pohjois-Korea kiistää edelleen syyllisyytensä.

Toimettomaksi ei Pjongjangissa ole silti jääty. Pohjois-Korea ilmoitti jättäytyvänsä pois ensi viikon YK:n kokouksesta, jossa käsitellään maan mahdollista haastamista kansainväliseen rikostuomioistuimeen ICC:hen rikoksista ihmisyyttä vastaan.

Pohjois-Korea myös ilmoitti, että se tehostaa puolustusvalmiuttaan muun muassa ydinaseilla. Uhkauksen on arvioitu viittaavan mahdollisiin uusiin ydinkokeisiin, joita arvaamattomana pidetty ydinasevalta on tehnyt jo kolmesti.

Elokuvan loppukohtausta ei ole tosielämässäkään vielä nähty.

Sony on päättänyt, että se aikoo saada elokuvan jollain keinoin levitykseen.

Tämä tarkoittaa sitä, että ennen pitkää elokuva päätyy myös pohjoiskorealaisten katsottavaksi jonkun kiinalaisen salakuljettajan muistitikulla.

Vasta sitten tiedämme, millainen vaikutusvalta yhdellä Hollywood-komedialla voi olla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat