Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Acehin Lepungin kylässä tsunami vei kaiken – Bakhtiar ja Maulidia jäivät henkiin ja rakastuivat

Ulkomaat
 
Benjamin Suomela HS
Kaksi viikkoa sitten äiti Maulidia leikki tyttärensä Ichan ja tämän kaverin Nandan (vas.) kanssa kotonaan Lepungissa. Vanhempi tytär Intan oli koulussa. Noin 75 prosenttia tsunamin uhreista kuoli Acehin maakunnassa Indonesiassa.
Kaksi viikkoa sitten äiti Maulidia leikki tyttärensä Ichan ja tämän kaverin Nandan (vas.) kanssa kotonaan Lepungissa. Vanhempi tytär Intan oli koulussa. Noin 75 prosenttia tsunamin uhreista kuoli Acehin maakunnassa Indonesiassa. Kuva: Benjamin Suomela HS

Kun Bakhtiar Baharuddin Yunus juoksi pakoon, hän näki naisen pulassa. Nainen lipsui mäessä, raahasi kahta lasta perässään. Bakhtiar meni auttamaan.

He pakenivat mutta eivät tienneet, mitä. Maa oli järissyt taas, ties monennenko kerran tsunamin jälkeen. Joka kerta ihmiset luulivat tuhon tulevan taas.

Kuukautta aiemmin maailma oli liikahtanut. Järistys Indonesian edustalla oli syössyt hyökyaallon 800 kilometrin tuntivauhtia kohti läheistä Lepungin kylää, jossa oli Bakhtiarin koti. Meri vei hänen vaimonsa ja neljä lastaan.

Telttaleirillä Bakhtiar ryhtyi juttelemaan naiselle, jota hän oli auttanut mudasta.

Nimeni on Maulidia, nainen sanoi.

Se on sama nimi kuin kuolleella vaimollani, Bakhtiar sanoi. Hän esitteli itsensä.

Sama nimi kuin kuolleella miehelläni, Maulidia sanoi.

He ajattelivat, että tämän täytyy olla kohtaloa.

Saavuin Acehiin uudenvuodenaattona vuonna 2004, viidentenä päivänä tsunamin jälkeen.

Aiemmin alueelle ei päässyt. Lentokentät olivat rikki, tiet katki, laivat uponneet. Puhelimet eivät toimineet, joten maailma ei vielä tiennyt, että tsunamin pahin tuho olikin tapahtunut täällä, syrjäisessä kolkassa Indonesiaa.

Pääkaupunki Banda Aceh oli yli 200 000 ihmisen koti.

Kaupunki löyhkäsi. Se oli täynnä mätäneviä ruumiita.

Liejun alta pilkisti käsi, lautakasan alta jalka. Jotkut makasivat paahteessa keskellä mutakentäksi muuttunutta kaupunkia. Yksitellen, kasoittain.

Vapaaehtoiset kiersivät keräämässä kuolleita kärryillä, puulavoilla, käsin kantamalla. Ne hajoavat nostettaessa, huusi joku ruumiinkerääjistä. Ne olivat maanneet liian pitkään.

Ihmettelin, miksei vainajia ollut jo muutamassa päivässä siivottu pois. Sitten näin, kun kuorma-auton lavalta heitettiin ruumiita pellolle kaivettuun valtavaan joukkohautaan, aamusta iltaan.

Vainajia oli liikaa.

Aluksi uhrit oli laskettu sadoissa, sitten tuhansissa. Kun saavuin Acehiin, alettiin puhua jopa kymmenistätuhansista. Vielä ei tiedetty koko karmeutta.

Sekä Bakhtiar että Maulidia elättelivät vielä toivoa, että löytäisivät perheensä.

Kuulin Bakhtiarin kotikylästä Lepungista sattumalta. Törmäsin Banda Acehissa mieheen, joka kertoi kuulleensa väitteitä, että tämä 7 000–8 000 asukkaan kylä olisi tuhoutunut kokonaan. Eikä kukaan ollut vielä käynyt siellä katsomassa.

Miehen nimi oli Ugahari. Hänen 27 sukulaistaan asui Lepungissa.

Lähdimme kävelemään. Se oli ainoa keino, koska tsunami oli vienyt paitsi autoja ja mopoja myös tiet ja sillat.

Muistan kävelymatkalta hiljaisuuden. Ei kuulunut lintuja, ei liikkunut eläimiä. Ranta oli kaunista vaaleaa hiekkaa. Meri kimalteli. Kun katsoi vasemmalle, näki rannasta nousevat kukkulat, joiden alalaidasta kaikki puut olivat kadonneet. Noin korkealta? 20 metristä?

Muutaman tunnin kävelyn jälkeen saavuimme niemelle. Ugahari kertoi, että sen takana olisi Lepung.

Ei ollut enää.

Sami Sillanpää HS
Viikko tsunamin jälkeen tammikuussa 2005 Alam Syah etsi vaimonsa ja lastensa ruumiita rannalta, jossa oli sijainnut noin 8 000 asukkaan Lepungin kylä.
Viikko tsunamin jälkeen tammikuussa 2005 Alam Syah etsi vaimonsa ja lastensa ruumiita rannalta, jossa oli sijainnut noin 8 000 asukkaan Lepungin kylä.

Ranta oli tyhjä. Hiekkaan oli jäänyt riveittäin betonilaattoja. Ne olivat perustoja kivitaloille, jotka olivat kadonneet.

Rannalla ei ollut ruumiita, eikä raunioita. Vain tyhjyyttä, joka jatkui useita kilometrejä.

Mitään ei ollut jäänyt, koska Lepung sijaitsi kapealla hiekkarannalla meren ja pystysuorien kallioiden välissä. Aalto oli ensin paiskannut kylän kallioon, sitten vetäytynyt ja niellyt kaiken Intian valtamereen.

Kirjoitin HS:n artikkeliin: Elämä Lepungista on kadonnut, eikä se ehkä koskaan palaa.

Kaksi päivää ennen tsunamia Lepungissa oli juhlittu historiallista hetkeä: Kylään oli vedetty puhelinlinja. Lepung oli yhdistetty maailmaan.

Bakhtiar selvisi tsunamituhon ytimestä, koska aallon tullessa hän oli töissä Lepungin ulkopuolella. Samasta syystä selvisivät ne noin 300 lepungilaista, jotka jäivät henkiin. Kaikki kylässä olleet katosivat.

Sekä Bakhtiar että Maulidia olivat herkästi hymyileviä ihmisiä. Ehkä se yhdisti heitä. Heidän ensimmäinen yhteinen asuntonsa oli teltta mutaisella leirillä. Usein vesi tulvi sisälle. Teltassa asuivat myös Maulidian lapsista ne kaksi, jotka olivat jääneet henkiin.

Yhdessä he selvisivät eteenpäin.

Viisi kuukautta tsunamin jälkeen Bakhtiar ja Maulidia menivät naimisiin. Häihin tuli 15 ihmistä. Se oli kaikki, mitä kahdesta suvusta oli jäljellä.

Kuolleiden tai kadonneiden määräksi laskettiin Acehissa lopulta noin 170 000. Jos jokaiselle laskee kymmenen omaista, se tarkoittaa, että yli puolitoista miljoonaa ihmistä Acehissa menetti jonkun läheisen. Jokainen tunsi jonkun, joka kuoli. Acehilaisia oli lähes saman verran kuin suomalaisia.

Seitsemän kuukautta tsunamin jälkeen palasin Acehiin. Rannikko oli yhä hätäaluetta, yhtä valtavaa pakolaisleiriä, mutta toivo oli saapunut.

Ennen tsunamia Acehia oli piinattu 30 vuotta sisällissodalla. Itsenäisyyttä tavoitelleen GAM-liikkeen sissit piileskelivät viidakoissa, Indonesian armeija hallitsi asutuskeskuksia. Sotaa leimasivat salamurhat, sieppaukset, kidutukset.

Mutta elokuussa 2005 väki Acehissa kerääntyi pressujen alle ja telttakatoksiin, joita pystytettiin sinne, mistä sai sähköä. Kaikki halusivat nähdä televisiokuvan Helsingistä. Acehissa taputettiin, kun kuviin tuli rauhanvälittäjä, presidentti Martti Ahtisaari. Tämä tarttui vasemmalla kädellä kiinni GAMin johtajasta Malim Mahmudista ja oikealla kädellä Indonesian oikeusministeristä Hamid Awaluddinista. Rauha oli tehty.

Pressujen alla acehilaiset huusivat ilosta.

Samoihin aikoihin joukko entisiä Lepungin kylän asukkaita teki päätöksen. Päätös ei ollut itsestään selvä. Ei ollut syytä palata: Rannalle ei tullut sähköä, vettä, puhelinjohtoa, tietä. Ei ollut yhtään rakennusta, ei peltoa, ei asukasta.

Mutta selviytyjät päättivät, että elämä Lepungissa ei saa päättyä. Niin päättivät myös Bakhtiar ja Maulidia.

Sami Sillanpää HS
Kaksi vuotta tsunamin jälkeen Bakhtiar Baharuddin Yunus (vas.) ja Maulidia Muhammad Baleh olivat päässeet asumaan Lepungin kylään. Tytär Intan antoi uskoa elämään.
Kaksi vuotta tsunamin jälkeen Bakhtiar Baharuddin Yunus (vas.) ja Maulidia Muhammad Baleh olivat päässeet asumaan Lepungin kylään. Tytär Intan antoi uskoa elämään.

Tyttöä kutsuttiin tsunamivauvaksi. Hänen oikea nimensä oli Intan.

Lepungin kylässä Bakhtiarin ja Maulidian tytärtä pidettiin toiveikkaana merkkinä siitä, että kadonneeseen kylään voi syntyä uutta elämää.

Kun tapasin perheen Lepungissa kaksi vuotta tsunamin jälkeen, he asuivat lautaparakissa. Kyläläiset hakivat veden ämpärillä avustusjärjestön tankista. Ruoka valmistettiin ulkotulilla.

Pelko merta kohtaan oli alkanut hiipua. Osa kalastajista oli saanut ulkomaisen avun turvin hankittua uusia veneitä ja he olivat palanneet vesille.

Iltaisin kyläläiset kokoontuivat veden ääreen, istuivat pehmeälle hiekalle ja katsoivat, kun punainen aurinko sukelsi valtamereen.

Tsunami tuhosi 800 kilometriä Acehin rannikkoa. Suunnilleen sellainen matka on Helsingistä Rovaniemelle.

Lepungiin ei jäänyt ehjää sydäntä. Oli vain leskiä, orpoja ja lapsiaan menettäneitä.

Pitkään ihmiset toivoivat. Vielä kaksi vuotta myöhemmin he kertoivat heräävänsä yöllä ajatellen, että kaikki onkin ollut vain painajaista ja omat lapset ovat yhä elossa. Harvat saivat koskaan varmuutta omaistensa kohtalosta. Acehissa kuolleita oli niin valtavasti, ettei ollut mahdollista edes harkita vainajantunnistusta, kuten Thaimaassa tehtiin.

Rikkinäiset halusivat toistensa läheisyyttä. Uusiin perheisiin haalittiin yksin jääneet mummot ja etäisten sukulaisten lapset, jotta kukaan ei jäisi yksin.

Bakhtiar kertoi, että hän halusi uudestaan naimisiin ainoastaan toisen tsunamin uhrin kanssa. "Vain me voimme ymmärtää toisiamme", hän sanoi.

Benjamin Suomela HS
Budiman, 69, ja Zohra, 65, (takana) pyörittävät nyt Lepungin kylän ainoaa kauppaa. Vastoin monien odotuksia elämä on palannut täystuhon kokeneeseen kylään.
Budiman, 69, ja Zohra, 65, (takana) pyörittävät nyt Lepungin kylän ainoaa kauppaa. Vastoin monien odotuksia elämä on palannut täystuhon kokeneeseen kylään.

Vuonna 2007 oli jo selvää, että Lepung säilyy. Vierailin kylässä silloin neljättä kertaa.

Bakhtiar tervehti Intan-tyttö sylissään kotitalon terassilla. Koti oli keskeneräinen mutta vanttera tiilitalo, joka oli rakennettu avustusjärjestön toimittamista tarvikkeista. Samanlaisia oli Lepungin rannalla jo pitkä rivi. Miljardien eurojen kansainvälinen apu Acehiin näkyi.

Bakhtiar ja Maulidia pyörittivät talossaan sekatavarakauppaa. Siitä he olivat saaneet tuloja jo sen verran, että olivat hankkineet olohuoneeseen television ja stereot. Lepung oli taas saanut sähköt.

Kylän asukkaat hymyilivät paljon. He kertoivat, miltä tuntuu, kun viimein uskaltaa ajatella huomista pelkäämättä, että kaikki katoaa.

Bakhtiar oli silloin 40-vuotias, Maulidia kymmenen vuotta nuorempi. Intan-tyttö oli täyttänyt vuoden ja voi hyvin.

"Hän osaa jo kävellä ilman, että kukaan auttaa", Bakhtiar sanoi.

Se oli viimeinen kerta, kun tapasimme.

Mutta en unohtanut heitä. Aina kun kohtasin omia tai muiden ongelmia, ajattelin, että jos Bakhtiar ja Maulidia kykenevät selviämään, kaikki kykenevät.

Kaksi viikkoa sitten valokuvaaja Benjamin Suomela matkusti Acehiin ottamaan HS:lle kuvia tsunamin 10-vuotispäivää varten. Lepungin kylästä, talon kuistilta, hän löysi Maulidian tyttärensä kanssa.

Missä oli Bakhtiar?

Maulidia kertoi, että vaikeudet olivat alkaneet kolme vuotta sitten. Bakhtiar sairastui. Lääkäriin ja lääkkeisiin menivät perheen kaikki rahat. Bakhtiar joutui sairaalaan, ja Maulidia myi kotoa kaiken irti lähtevän, jotta pystyi maksamaan laskut.

Se ei riittänyt. Bakhtiar kuoli aivohalvaukseen.

Maulidia jäi elättämään neljää lasta, jotka hänellä on avioliitoista kahden miehen kanssa. Ensimmäisen miehensä Maulidia menetti maailmanhistoriassa poikkeukselliseen luonnonkatastrofiin, toisen sairauskohtaukseen, joka voi iskeä missä vain kehen tahansa.

Nyt Maulidia ompelee vaatteita ja tekee koruja pitkät päivät pitääkseen perheen ruuassa. Jos hän saa kasaan tarpeeksi rahaa, tsunamivauva Intan voi jatkaa koulunkäyntiään.

Aceh on yhä köyhä ja rikki, mutta siellä on nyt rauha. Lepung elää.

Rakkaudessa Maulidia on kuitenkin jo kokenut liikaa. Hän ei enää halua naimisiin.

Benjamin Suomela HS
Tsunami vei Maulidialta yhden perheen mutta antoi toisen.
Tsunami vei Maulidialta yhden perheen mutta antoi toisen.
Benjamin Suomela HS
Kalakauppias Mjamil käveli Lepungin kylänraittia joulukuussa 2014. Mjamilin perhe katosi tsunamissa, eikä hän vieläkään tiedä, miten heille kävi.
Kalakauppias Mjamil käveli Lepungin kylänraittia joulukuussa 2014. Mjamilin perhe katosi tsunamissa, eikä hän vieläkään tiedä, miten heille kävi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat