Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sukellusyrittäjä Janne Miikkulaisesta tuli tsunamisankari: Palkinnoista tuli vähän syyllinen olo

Janne Miikkulainen keräsi selvinneistä tietoja, kun viranomaistiedotus vielä kangerteli

Ulkomaat
 
Sukellusyrittäjä Janne Miikkulainen kertoo, miten Thaimaa toipui tsunamista
Sukellusyrittäjä Janne Miikkulainen kertoo, miten Thaimaa toipui tsunamista
Sukellusyrittäjä Janne Miikkulainen menetti tsunamissa lähes kaiken. Koko hänen kotirakennuksensa katosi, eikä sitä koskaan löydetty. Yritys kärsi pahoja tuhoja, eikä jatkosta ollut varmuutta. Thaimaan nousun mukana myös Raya Divers on päässyt jaloilleen. Miikkulainen kertoo, että turistien paluu alueelle toimi ponnahduslautana koko alueen jälleenrakennukselle.

Sukellusyrittäjä Janne Miikkulaista kutsuttiin kymmenen vuotta sitten tsunamisankariksi. Se oli hänestä itsestään hieman kiusallista.

"Ihan käsittämätöntä. Eihän sellaista kehtaa edes sanoa ääneen", Miikkulainen sanoo.

Miikkulainen oli tapaninpäivän aamuna 2004 turistiryhmän kanssa merellä kymmeniä kilometrejä Khao Lakin ulkopuolella. Tsunami pyyhkäisi ryhmän veneiden ali tuhoa tekemättä.

Illalla, kun sukeltajaryhmä palasi Khao Lakiin, katastrofin laajuus iski vastaan.

Seppo Samuli Lehtikuva
Sukellusyrittäjä Janne Miikkulainen keräsi nimilistoja selvinneistä ja kadonneista ja sai työstään tiedonjulkistamispalkinnon.
Sukellusyrittäjä Janne Miikkulainen keräsi nimilistoja selvinneistä ja kadonneista ja sai työstään tiedonjulkistamispalkinnon.

Miikkulainen ja hänen sukeltajatoverinsa kuljettivat kolmen vuorokauden ajan ihmisiä turvaan, antoivat ensiapua ja toimittivat kotimaahan tietoa suomalaisten kohtaloista.

Miikkulaisen keräämiä nimilistoja selvinneistä ja kadonneista julkaistiin sukellus.fi-verkkosivustolla samaan aikaan kun Suomen viranomaistiedotus vielä kangerteli pahasti.

Toiminnasta tuli kiitosta, mitaleja ja tiedonjulkistamispalkinto.

"Tuntuivathan ne kivalta, mutta tuli vähän syyllinen olo", Miikkulainen kertoo. "Siellä oli kavereita puolikkaalla surffilaudalla pelastamassa ihmisiä, mutta heitä ei huomioitu julkisuudessa ollenkaan. Itse en ollut koskaan edes hengenvaarassa."

Tsunamia seurannut kevät oli raskas. Aalto oli vienyt Miikkulaisen asunnon. Sukeltajat joutuivat selvittämään, mitä yrityksestä oli jäljellä ja oliko toiminnan jatkamiselle mahdollisuuksia.

"Meidät pelasti se, että olimme jääneet suomalaisten mieliin positiivisella tavalla. Matkalaiset halusivat käyttää palveluitamme."

Sittemmin Miikkulaisen yritys Raya Divers on kasvanut noin sata henkeä työllistäväksi lomapalvelukonseptiksi. Miikkulainen rakastui suomalaisnaiseen, meni naimisiin ja pari kuukautta sitten syntyi esikoispoika.

Miikkulainen asuu perheineen yhä Thaimaassa, mutta vierailee aiempaa useammin Suomessa.

"Isäksi tulo muuttaa, ja vanhemmiten on tullut kaipuuta kotimaahan."

HSTV-dokumentti: Aasian hyökyaalto – Suomalaiset tsunamissa
HSTV-dokumentti: Aasian hyökyaalto – Suomalaiset tsunamissa
Aasian hyökyaalto – Suomalaiset tsunamissa -dokumentissa onnettomuuden kokeneet suomalaiset kertovat henkiinjäämistaistelustaan ja kuvaavat omin sanoin onnettomuuden aiheuttamaa suurtuhoa. Toimittaja Mark Autio, kuvaus ja editointi Esa Syväkuru.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat