Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Usko kouluun rapistuu Ruotsissa – yhä useampi perhe palkkaa läksyapulaisen

Ruotsissa alan yritykset kasvavat kovaa vauhtia poliittisesti kiistellyn verovähennysoikeuden voimalla

Ulkomaat
 
Magnus Laupa
Fanny Persson luki viikko sitten maanantaina matematiikan läksyjä läksyavustaja Michael Strömin kanssa. Persson haluaa apua matematiikassa, jotta voisi päästä opiskelemaan vaikka talous- tai oikeustiedettä Lundin yliopistoon. Myös Perssonin sisko ja monet sukulaiset ovat opiskelleet Lundissa.
Fanny Persson luki viikko sitten maanantaina matematiikan läksyjä läksyavustaja Michael Strömin kanssa. Persson haluaa apua matematiikassa, jotta voisi päästä opiskelemaan vaikka talous- tai oikeustiedettä Lundin yliopistoon. Myös Perssonin sisko ja monet sukulaiset ovat opiskelleet Lundissa. Kuva: Magnus Laupa

Tänä iltana vuorossa on potenssilaskuja ja yhtälöitä.

Lukiolainen Fanny Persson ja taloustieteen opiskelija Michael Ström asettautuvat Perssonin perheen olohuoneen pöydän päähän, Tukholman idyllisen Enebybergin omakotitalokorttelissa. Ström on yksityisen läksyapuyrityksen palkkalistoilla, ja alkamassa on viikoittainen tunti tukiopetusta.

"Haluan opiskelemaan Lundin yliopistoon. Minulla on matikasta D, ja luultavasti tarvitsisin paljon paremman arvosanan", Persson perustelee.

Perssonin luokalla muutamilla muillakin on maksullinen läksyavustaja, kuten on yhä useammilla nuorilla Ruotsissa. Läksyavun markkinat kasvavat huimaa vauhtia. Alan viisi suurinta yritystä kasvoivat yksin viime vuonna 80 prosenttia, laskee toimitusjohtaja Filip Johansson toisella puolella kaupunkia Kungsholmenilla.

Johansson johtaa alan suurinta yritystä My Academya, jonka liikevaihto paisui viime vuonna noin 50 prosenttia. Tänä vuonna kasvua tulee lähes toinen mokoma, joskin summat ovat olleet aiemmin pieniä.

Koko alan yhteenlasketun liikevaihdon Johansson arvioi olevan tänä vuonna noin 16 miljoonaa euroa.

Yritysten kovan vedon taustalla on pitkälti se, että läksyavun saa vähentää verotuksessa. Vähennystä on saanut vuodesta 2007 alkaen, ja edellinen porvarihallitus laajensi käytäntöä viime vuoden alussa koskemaan myös lukioikäisten opetusta.

"Verovähennys ja sen laajennus ovat vaikuttaneet paljon, se on selvää. Se on antanut alalle sysäyksen, mutta ennen muuta kyse on siitä, että ihmiset kokevat, että tästä on apua", Johansson sanoo.

Poliittisesti verovähennysoikeudesta on tullut Ruotsissa tunteita kuumentava ideologinen kiistakapula.

Oikealla ajatellaan, että vähennysoikeus luo työpaikkoja ja antaa vanhemmille valinnanvaraa tukea lastensa koulutusta. Vasemmalla taas koetaan, että verovähennysoikeus on omiaan luomaan epätasa-arvoa. Palvelu kun ei ole kaikkien saatavilla.

Esimerkiksi Fanny Perssonin viikoittainen matematiikanopetus maksaa vähennyksen jälkeen noin 200 euroa kuukaudessa.

"Se on kuitenkin aika halpa hinta lapsen tulevaisuudesta", sanoo kiinteistöyrityksen johdossa työskentelevä Carolina Taube Persson Enebybergissä keittiön puolella.

Hän vitsailee ostavansa tyttärelleen läksyapua myös perherauhan takia: eipähän aina tarvitse riidellä opiskelusta.

Verovähennys ei Taube Perssonin mielestä ole sen suurempi tasa-arvo-ongelma. "Varakkailla olisi varaa tähän joka tapauksessa", hän sanoo ja jatkaa, että vähennyksen avulla palvelu on useampien saatavilla.

Magnus Laupa
Fanny Persson harjoitteli maanantaina potenssilaskuja ja yhtälöitä.
Fanny Persson harjoitteli maanantaina potenssilaskuja ja yhtälöitä.

Tänä syksynä poliittinen keskustelu läksyavusta on käynyt erityisen kuumana, sillä punavihreä hallitus päätti jo kertaalleen lakkauttaa vähennysoikeuden. Sitten hallituksen budjetti kaatui joulukuun alussa, mikä on nyt johtamassa uusiin vaaleihin.

Porvariopposition hyväksytyssä budjetissa verovähennysoikeus säilyy, ja siksi läksyapuyrityksissä on ollut aihetta juhlia.

"Kun tieto hallituksen budjetin kaatumisesta tuli, kerroimme jo samana päivänä, että meillä on tarve palkata ensi vuoden aikana 1 500 uutta läksyavustajaa", Johansson sanoo.

Syksyllä palkkaaminen oli jäissä, kun yritys odotti verovähennyksen poistamista vuoden alussa.

"Tiedän, että moni pienempi yrittäjä harkitsi jo lopettamista."

Entä mitä läksyavun tarve kertoo koulusta? Ovatko vaatimukset yhä kovempia vai eikö koulu tarjoa tarpeeksi tukea?

"Vitsailetko? Tietenkin se kertoo huonoa Ruotsin koulusta", Taube Persson sanoo.

Hänen mielestään oppilaille ei aseteta tarpeeksi vaatimuksia.

"Ai etkö ole jaksanut tehdä läksyjä, voi raukka, täällä sanotaan."

Opettajien ammattijärjestön puheenjohtajan Bo Janssonin mielestä kaikki kouluihin sijoitettavat verorahat, myös verovähennysoikeuteen kuuluvat, pitäisikin nyt käyttää opetuksen parantamiseen itse kouluissa.

Jansson haluaisi nähdä enemmän varhaista tukea, erikoisopettajia ja sellaisia ratkaisuja, jotka tasoittavat oppilaiden taustasta lähtevää mahdollisuuksien epätasa-arvoa.

"Niin resursseja pitäisi käyttää", hän sanoo.

"Jos niitä käytetään siihen, että rakennetaan suuria läksyapuyrityksiä, jotka elävät siitä huolesta, etteivät oppilaat pärjää koulussa, olemme oikeastaan joutuneet väärälle tielle."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat