Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HS Kuubassa: Che Guevaran lapsuudenystävä on tyytyväinen Kuuban avautumisesta

Havannassa ihmiset toivovat, että liennytys Yhdysvaltojen kanssa tuo heille viisumeita ja pääsyn internetiin

Ulkomaat
 
Yamil Lage AFP
Luis Yáñez uskalsi ripustaa näkyviin vuosikymmeniä sitten saamansa Yhdysvaltojen lipun, kun hän kuuli Yhdysvaltojen ja Kuuban suhteiden liennytyksestä.
Luis Yáñez uskalsi ripustaa näkyviin vuosikymmeniä sitten saamansa Yhdysvaltojen lipun, kun hän kuuli Yhdysvaltojen ja Kuuban suhteiden liennytyksestä. Kuva: Yamil Lage AFP

Havanna. Havannalainen Fernando Barral, 87, muistaa vielä lapsuudestaan ajat, kun hän kävi koulua erään pahasti astmaattisen Ernesto Guevaran kanssa.

Nyt hän katselee mietteliäänä ystävänsä kuvaa seinällä.

"Mitä Che tästä kaikesta ajattelisi", hän kysyy ääneen.

Barral pakeni lapsena äitinsä kanssa Espanjan sisällissotaa Argentiinaan. Siellä hän ystävystyi hieman vanhemman Ernesto Guevaran kanssa.

Molemmat opiskelivat lääkäreiksi. Myöhemmin, kun hänen ystävänsä tunnettiin vallankumousjohtajana nimeltä Che, tämä kutsui kirjeessään Barralin asumaan Kuubaan.

"Paljon on vettä virrannut siltojeni alta. Olen yhä seikkailunhaluinen, mutta nyt seikkailuillani on oikeudenmukainen loppu", seinälle kehystetyssä Chen kirjeessä sanotaan.

Barral ei jaksa enää puhua paljon. Pitkän ajan jälkeen hän sanoo:

"Uskon, että Che pitäisi Kuuban muutosta myönteisenä asiana. Tämä on avautuminen."

Yamil Lage AfP
Yolanda Medina toimii Melia Havana -hotellissa tupakankäärijänä.
Yolanda Medina toimii Melia Havana -hotellissa tupakankäärijänä.

Moni kuubalainen ajattelee samoin. Kuuban ja Yhdysvaltojen suhteiden lämpiäminen on otettu sosialistisessa saarivaltiossa toiveikkaasti vastaan.

Matkustamisen ja tuonnin helpottamisen toivotaan ruokkivan taloudellista muutosta, vaikka kauppasaarto jääkin voimaan.

"Tämä tarkoittaa tuoretta rahaa", sanoo La California -ravintolaa pitävä Charles Farigola Mendes.

"Kuubassa on viime aikoina avattu paljon yrityksiä, mutta rahaa ei ole sen enempää kuin ennenkään. Myös infrastruktuuria on parannettava, jos haluamme ottaa lisää matkailijoita."

Ennen vuoden 1959 vallankumousta varakkaat yhdysvaltalaiset juhlivat laumoittain Havannan kasinoissa ja yöelämässä. Sitten välien viileneminen puoleksi vuosisadaksi katkaisi menon.

Yhdysvaltalaisia turisteja vierailee nykyään Kuubassa, mutta määrä on hyvin pieni siihen nähden, että etäisyyttä maiden välillä on vain 150 kilometriä.

"Kuuba on ollut yhdysvaltalaisille kielletty hedelmä. Kun he tulevat tänne, he ovat kuin toisella planeetalla. He haluavat ostaa mitä tahansa", Mendes sanoo.

Hänen mielestään päätöstä äänekkäimmin vastustavat Miamin kuubalaiset pelkäävät menettävänsä arvokkaan muulibisneksen. Tuontirajoitusten vuoksi rahaa ja tavaroita juustoista älypuhelimiin tuodaan Miamin kautta salaa "muulien" mukana.

Yamil Lage AFp
Havannalainen taksinkuljettaja Alfredo Sanchez iloitsee gringojen eli amerikkalaisten turismista, joka voi lisääntyä Yhdysvaltojen ja Kuuban välien lientymisen vuoksi.
Havannalainen taksinkuljettaja Alfredo Sanchez iloitsee gringojen eli amerikkalaisten turismista, joka voi lisääntyä Yhdysvaltojen ja Kuuban välien lientymisen vuoksi.

Osa kuubalaisista suhtautuu lupauksiin varauksellisemmin.

"Kuubalainen riemuitsee mistä tahansa pikkuasiasta. Täällä on paljon tukahdutettuja toiveita", sanoo taksikuski. Hän on kielitieteilijä, mutta ajaa taksia parempien ansioiden vuoksi.

"Vielä täällä ei ole muuttunut yhtään mikään. Jos kuubalaiset eivät pian saa internetiä ja viisumeita, tällä ei ole mitään merkitystä. Suhteiden pitää hyödyttää tavallisia kuubalaisia eikä vain yrityksiä", hän sanoo.

Kuubassa on kaksi todellisuutta: Ensimmäinen on niiden, jotka ovat tekemisissä turismin kanssa ja joilla on rahaa. Sitten on toinen Kuuba, köyhä ja toisinajattelijoita sortava.

Kuuba vapautti 53 poliittista vankia osana neuvotteluja Yhdysvaltojen kanssa. Ihmisoikeusjärjestöt vaativat sitä luopumaan toisinajattelijoiden mielivaltaisista pidätyksistä ja kunnioittamaan sananvapautta.

Osa Kuuban toisinajattelijoista sanoi Yhdysvaltojen pettäneen heidät. Toiset, kuten bloggari Yoani Sánchez, pitivät päätöstä pääasiassa myönteisenä.

"Uusi aika on alkanut. Emme voi taata, että siitä tulee parempi, mutta ainakin se on erilainen", hän kirjoitti.

Jotkut pelkäävät läheisempien suhteiden tuovan huumeita ja rikollisuutta. Havanna on nykyisin harvinaisen turvallinen Latinalaisen Amerikan pääkaupunki.

Silti lähes kaikki Havannassa tuntuvat olevan tyytyväisiä historialliseen käänteeseen.

Kun Havannan vanhassakaupungissa asuva Luis Yáñez kuuli uutisen, hän ripusti parvekkeelleen molempien maiden liput.

"Laitoin sen ilon ja ystävyyden eleenä. Olen aina toivonut, että pääsisimme sopuun", entinen tanssija sanoo kodissaan.

"Minulla ei ole ollut koskaan mitään yhdysvaltalaisia vastaan. Ehkä he ovat kärsineet näistä vuosista kuten mekin."

Yamil lage Afp
Che Guevaran lapsuudenystävä Fernando Barral on psykiatri ja entinen ravintoloitsija.
Che Guevaran lapsuudenystävä Fernando Barral on psykiatri ja entinen ravintoloitsija.

Hän sai naapurin suurvallan lipun lahjaksi nuorena. Tätä ennen hän ei koskaan ole uskaltanut käyttää sitä, koska sitä ei ehkä olisi katsottu hyvällä. Lipun värit ovat vuosien aikana haalistuneet.

"Toivoisin, että joku toisi minulle uuden, jossa värit näkyvät paremmin. Kuubassa ei vielä myydä näitä", Yáñez sanoo.

Nojatuolissaan kirjojen ympäröimänä Fernando Barral muistelee yhä kouluvuosiaan "ainutlaatuiseksi ja vaatimattomaksi" kuvaamansa Chen kanssa. Paljon on vettä virrannut siltojen ali niiden vuosien jälkeen, kun maailmanhistorian käännekohdat ovat kuljettaneet häntä.

Nykyisin Barral ei enää jaksa ajatella paljon politiikkaa, mutta tämän viikon uutisista hän on hyvillään.

"Kuuba avautuu. Tämä on Kuuballe hyväksi", hän virkkoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat