Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rotujännitteet veivät kahden poliisin hengen

Nuori mies ampui New Yorkissa kaksi poliisia ilmeisenä kostona mustien miesten kuolemista

Ulkomaat
 
Spencer Platt AFP
New Yorkin pormestari Bill de Blasio poistui tiedotustilaisuudesta poliisimurhien jälkeen. Poliisien ja vähemmistöjen jännitteet ovat ajaneet de Blasion ahtaalle.
New Yorkin pormestari Bill de Blasio poistui tiedotustilaisuudesta poliisimurhien jälkeen. Poliisien ja vähemmistöjen jännitteet ovat ajaneet de Blasion ahtaalle. Kuva: Spencer Platt AFP

Partioautossaan istuneiden kahden poliisin ampuminen teloitustyyliin New Yorkin Brooklynissä on nostanut jälleen pintaan keskustelun virkavallan ja vähemmistöjen suhteesta Yhdysvalloissa.

Poliisit tapettiin autoonsa sunnuntain vastaisena yönä Suomen aikaa. Surmatyön tehnyt Ismaaiyl Brinsley, 28, tappoi teon jälkeen itsensä.

Brinsley julisti ennen tekoaan sosiaalisessa mediassa aikeitaan kostaa poliisille.

Poliisin ja erityisesti tummaihoisen väestön välit ovat viime aikoina olleet ympäri maata korostetun jännitteiset. Tilanne kärjistyi New Yorkissa, kun valamiehistö päätti joulukuun alussa olla syyttämättä poliisia, joka surmasi tummaihoisen Eric Garnerin kielletyllä kuristusotteella.

Tuhannet ihmiset osoittivat mieltään New Yorkissa ja muissa kaupungeissa usean päivän ajan. Pormestari Bill de Blasio asettui kiistassa mielenosoittajien puolelle, mikä on herättänyt poliiseissa närää.

Kaupungin poliiseja edustavan ammattiliiton puheenjohtaja Patrick Lynch syytti poliisien ampumisesta mielenosoittajia ja heidän puolelleen asettunutta de Blasiota.

"Monien käsissä on tänään verta", Lynch sanoi tunteikkaassa tiedotustilaisuudessa uutistoimisto Reutersin mukaan.

"Heidän käsissään, jotka ovat lietsoneet väkivaltaa kaduilla mielenosoitusten varjolla ja yrittäneet tuhota New Yorkin poliisien jokapäiväisen arvokkaan työn tulokset. Veriset jäljet johtavat kaupungintalon portaille, pormestarin toimistoon."

Lähettämässään twiitissä järjestö oli vielä jyrkempi. Noin 12 000:ta aktiivista ja eläkkeellä olevaa New Yorkin poliisia edustava liitto kirjoitti seuraavasti:

"Kahden teloitetun poliisin veri on pormestari Bill de Blasion käsissä."

Poliisien ammattiliitto on ilmoittanut, että se ei halua pormestarin tulevan surmattujen poliisien hautajaisiin. Kun de Blasio käveli surmien jälkeiseen tiedotustilaisuuteen sunnuntaina, monet poliisit käänsivät tälle tarkoituksella selkänsä.

Tiedotustilaisuudessa de Blasio kutsui tekoa "hyökkäykseksi kaikkia meitä" vastaan. Hän sanoi tavanneensa uhrien perheitä.

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama tuomitsi jyrkästi poliisien ampumisen. Obaman mukaan yhteisöään palvelevat poliisit "ansaitsevat kunnioituksemme ja kiitoksemme joka ikinen päivä".

Ampuja Brinsleyn Instragram-tilille oli laitettu kuva hopeisesta pistoolista, jolla surmateot ilmeisesti tehtiin.

"Tänään laitan sioille siivet", Brinsley kirjoitti tilillään, viitaten poliiseihin sika-haukkumanimellä.

"He ottivat yhden meiltä. Otetaan kaksi heiltä."

Kirjoituksessa Brinsley mainitsi kahden poliisin käsissä kuolleen tummaihoisen miehen nimet: poliisin kuristusotteesta saamiinsa vammoihin kuolleen Garnerin ja Missourin osavaltion Fergusonissa poliisin ampumaksi joutuneen Michael Brownin. Brownin tapauksesta käynnistyi laaja mielenosoitusten aalto sekä poliisiväkivaltaa koskeva keskustelu läpi Yhdysvaltojen.

Myös poliisit ampunut Brinsley oli tummaihoinen. Hän on poliisin vanha tuttu muun muassa varkauksista, laittomien aseiden hallussapidosta ja poliisin vastustamisesta.

The Washington Postin mukaan Brinsleyn tekemiä surmia edeltänyt tapahtumaketju alkoi jo ennen kuutta lauantaiaamuna. Brinsley ampui lehden mukaan surmapäivän aamuna tyttöystäväänsä Baltimoren kaupungin lähiössä.

Poliisi kiinnitti huomionsa Brinsleyn uhkaaviin viesteihin ja jäljitti Brinsleyn New Yorkin Brooklyniin hänen matkapuhelimensa perusteella.

Ampujan etsintäkuulutus New Yorkin poliisille saapui kuitenkin liian myöhään – viisi minuuttia sen jälkeen kun Brinsley oli ampunut poliisit kello 14.45 iltapäivällä.

Brinsleyn tyttöystävän odotetaan New York Daily Newsin mukaan toipuvan vatsaan osuneesta laukauksesta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat