Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mitä pyhä ruutitynnyri merkitsee juutalaisille ja muslimeille? HS vieraili Jerusalemin Temppelivuorella

HS vieraili kiistojen kohteena olevalla Temppelivuorella Jerusalemissa joulukuussa 2014 ja kysyi muslimeilta ja juutalaisilta, mitä paikka heille merkitsee.

Ulkomaat
 
Jännitteet kasvaneet Lähi-idän ruutitynnyrissä
Jännitteet kasvaneet Lähi-idän ruutitynnyrissä
HS vieraili Temppelivuorella Jerusalemissa ja selvitti, mistä muslimien ja juutalaisten vihanpito pyhällä paikalla johtuu. Alue on jälleen ollut lähellä roihahtaa vihan liekkeihin. Toimittaja: Jukka Huusko, kuvaus: Laura Oja, leikkaus: Kristiina Marttinen

Jerusalem. Kun poliittiset kiistat Israelin ja palestiinalaisten välillä kuumenevat, Temppelivuoren alue Jerusalemin vanhassa kaupungissa uhkaa roihahtaa liekkeihin.

Oireita tästä on nähty viime viikkoina Jerusalemissa, missä terrori-iskut juutalaisia vastaan ovat lisääntyneet.

Levottomuuksien yksi syy on kiista molempien uskontojen pyhänä pitämän Temppelivuoren alueen hallinnasta ja uskontokuntien oikeuksista.

Jotkut oikeistojuutalaiset ovat vaatineet juutalaisille enemmän oikeuksia rukoilla Temppelivuorella, jossa sijaitsevat muslimien pyhänä pitämät Kalliomoskeija ja al-Aksan moskeija.

Aluetta vartioiva Israelin armeija päästää juutalaisia rukoilemaan Temppelivuorelle ja rajoittaa toisinaan muslimien pääsyä alueelle. Tämä on hermostuttanut muslimeja, joiden mielestä miehittäjävallalla ei ole oikeutta päättää siitä, kuka saa rukoilla ja milloin moskeijassa.

HS kysyi Jerusalemin uskonnollisilta johtajilta ja Temppelivuoren alueelle saapuneilta muslimeilta ja juutalaisilta, mitä paikka heille merkitsee.

Laura Oja HS
Juutalaisnainen rukoili Länsimuurilla, joka on juutalaisten pyhin paikka. Juutalaiset uskovat, että Jumala kuulee kaikki Länsimuurilla luetut rukoukset ja vastaa toiveisiin.
Juutalaisnainen rukoili Länsimuurilla, joka on juutalaisten pyhin paikka. Juutalaiset uskovat, että Jumala kuulee kaikki Länsimuurilla luetut rukoukset ja vastaa toiveisiin.

Shmuel Rabinovitch
Shmuel Rabinovitch

Shmuel Rabinovitch, Länsimuurin päärabbi

"Temppelivuori on juutalaisten pyhin paikka, sillä täällä sijaitsivat Israelin kaksi ensimmäistä temppeliä. Länsimuuri on ainoa asia, mitä toisesta temppelistä on jäänyt jäljelle. Paikka on juutalaisille maailman keskus.

Ensimmäisen temppelin rakentanut kuningas Salomo sanoi, että kuka tahansa rukoileekin täällä, Jumala kuulee häntä ja antaa anteeksi. Eikä rukoilijan tarvitse olla edes juutalainen.

Muslimien tänne rakentamat moskeijat häiritsevät hengellisessä mielessä juutalaisia. Moskeijat kertovat siitä, että meillä ei ole vielä kolmatta temppeliä, jonka Jumala on meille luvannut. Mutta emme vaadi kolmannen temppelin rakentamista. Kolmannen temppelin lähettää Jumala taivaasta, eikä hän tarvitse siihen ihmisten apua.

Minua järkyttää se, että muslimit yrittävät estää juutalaisia rukoilemasta ylhäällä Temppelivuorella. Emmehän mekään estä muslimeja rukoilemasta Länsimuurilla. Kaikki ovat sinne tervetulleita.

Jotkut radikaalit yrittävät lietsoa uskonnollista sotaa. Tämä johtuu siitä, että palestiinalaisten asia on unohtunut muiden kriisien alle. Leikki on vaarallista. He eivät ymmärrä, ettei uskonnollisia liekkejä voi hallita."

Ekrima Said Sabri
Ekrima Said Sabri

Ekrima Said Sabri, Jerusalemin suurmufti (eläkkeellä)

"Nimitys Temppelivuori loukkaa muslimeja, sillä kyse on Jumalan meille antamasta Haram al-Sharifista. Haram al-Sharif on muslimien kolmanneksi pyhin paikka. Paikasta on suora hengellinen yhteys Mekkaan ja Medinaan.

Ei ole mitään todisteita siitä, että Salomon temppeli sijaitsi juuri tässä. Juutalaiset ovat miehityksen alkamisesta eli vuodesta 1967 saakka kaivaneet al-Aksan moskeijan alla ja yrittäneet löytää arkeologisia todisteita. Kiveäkään ei ole löytynyt.

Kyse on uskonnollisesta sodasta, koska juutalaiset jatkuvasti hyökkäävät al-Aksan moskeijaa vastaan. Emme voi sanoa muslimeille, että rauhoittukaa, sillä hyökkäykset jatkuvat koko ajan.

Jos jännitteitä halutaan lieventää, ratkaisu on yksinkertainen: juutalaiset pysykööt kaukana al-Aksasta. Nyt Israelin armeija päästää siirtokuntalaisia moskeijaan ja estää muslimeja rukoilemasta vapaasti. Jos muslimien annettaisiin rukoilla vapaasti al-Aksassa, ei olisi mitään ongelmia."

Rivka Edri
Rivka Edri

Rivka Edri, israelilainen opiskelija

"Länsimuuri on minulle hyvin pyhä. Tulen tänne rukoilemaan monta kertaa vuodessa. Kirjoitan rukoukseni ja toiveeni paperille ja kiinnitän sen muuriin. Jumala lukee ja toteuttaa toiveet. Ihmiset voivat esimerkiksi toivoa, että Jumala parantaisi sairaat läheiset.

En ole koskaan käynyt ylhäällä Temppelivuorella, vaikka juutalaiset saavatkin mennä sinne. Haluaisin käydä siellä ihan uteliaisuuttani.

Mielestäni kaikilla pitäisi olla samat oikeudet käydä ja rukoilla Temppelivuorella."

Laura Oja HS
Nael Jabarin rukoili al-Aksan moskeijan portilla Temppelivuorella. Hän sai Israelin poliisilta kahden viikon porttikiellon al-Aksaan huudettuaan juutalaisille "Jumala on suurin".
Nael Jabarin rukoili al-Aksan moskeijan portilla Temppelivuorella. Hän sai Israelin poliisilta kahden viikon porttikiellon al-Aksaan huudettuaan juutalaisille "Jumala on suurin".

Nael Jabarin, palestiinalainen työmies

"Al-Aksan moskeija on meille kuin koti. Jos emme pääse rukoilemaan sinne muutamaan päivään, tuntuu kuin jotakin tärkeää puuttuisi elämästämme.

Levottomuudet ovat puhjenneet, koska siirtokuntalaiset provosoivat tahallaan. Tulin aamulla rukoilemaan al-Aksaan. Silloin Israelin sotilaat päästivät siirtokuntalaisia Haram al-Sharifin sisäpihalle. He kulkivat sotilaiden kanssa. Huusin silloin: Jumala on suurin. Poliisi pidätti minut ja vei poliisiasemalle. He kuulustelivat minua ja sain 14 päivän porttikiellon al-Aksaan.

Mikä oikeus heillä on estää muslimeja pääsemästä rukoilemaan? Kun he estävät pääsymme, tulemme niin lähelle al-Aksaa kuin mahdollista, laskemme huivit maahan ja rukoilemme siinä."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat