Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Moni livahtaa kirkkoon keskellä viikkoa Englannissa

Sunnuntait ovat liian kiireisiä englantilaiselle kirkkokansalle

Ulkomaat
 
Carl Court AFP
Englannin kirkko on lisännyt arkiviikon päivä- ja iltajumalanpalvelusten järjestämistä, jotta tarjonta kohtaisi kysynnän. Lontoon St Paulin katedraalin 15 vuotta kestänyt entisöinti valmistui vuonna 2011.
Englannin kirkko on lisännyt arkiviikon päivä- ja iltajumalanpalvelusten järjestämistä, jotta tarjonta kohtaisi kysynnän. Lontoon St Paulin katedraalin 15 vuotta kestänyt entisöinti valmistui vuonna 2011. Kuva: Carl Court AFP

Onpas vaikea päästä kirkkoon – kuin yrittäisi neulansilmän läpi.

Päiväjumalanpalvelus on alkamassa puoli yhdeltä, mutta St Paulin katedraalin sivuovea ei tahdo löytyä millään. Ja sitten vielä valitetaan, että ihmiset eivät käy kirkossa.

Artikkeliin liittyvät

Oikean oven etsiminen voi olla yllättävän tuskallista satunnaiselle kirkossakävijälle.

Englannissa yhä useampi näkee silti vaivan, sillä arkipäivinä tuomiokirkoissa järjestettävien päivä- ja iltajumalanpalvelusten osanottajaluvut ovat Englannin kirkon mukaan nousussa.

Sunnuntait ovat liian kiireellisiä, jotta kirkossakäyntiin jäisi aikaa. Arkena kirkossa saattavat piipahtaa nekin, jotka eivät pidä itseään varsinaisesti kristittyinä.

St Paulin katedraali on suosittu nähtävyys. Tällä tontilla on harjoitettu kirkonmenoja yli 1 400 vuotta. Ympärillä kuhisee finanssi- ja liike-elämän keskus eli Lontoon City.

Tuomiokirkon pääoven takana odottaa pitkä jono kassalle. Aikuisten lippu maksaa häkellyttävät 16,50 puntaa eli yli 20 euroa.

Pitääkö jumalanpalveluksesta jo maksaa? Ei toki, jono on turisteille.

Opas neuvoo pitkän tien katedraalin toiselle puolelle, jossa päiväjumalanpalvelus on pian alkamassa. Se pidetään poikkeuksellisesti kuorokammiossa.

Lehtereille kerääntyy kolmisenkymmentä ihmistä. Suurin osa on nuoria aikuisia. Kuusikymppisiä on jokunen, vanhuksia ja lapsia ei yhtään.

Päiväjumalanpalveluksen koreografia on painettu paksulle kartongille, jonka sommittelu tuo mieleen ranskalaisbrasserieiden ruokalistat. Se kertoo, missä kohtaa pitää istua tai seistä, olla hiljaa tai lausua mukana.

Toimitus kestää puolisen tuntia ja päättyy ehtoolliseen. Sen ottavat lähes kaikki. Osa ei juo ehtoollismaljasta, vaan kastaa öylätin viiniin.

Jumalanpalveluksen pitänyt pastori Melanie Toogood kertoo muiden lähdettyä, että kirkkokansaa tuli paikalle tavanomaista vähemmän.

"Osanottajia on päiväjumalanpalveluksissa yleensä 60–70."

Kiinnostusta saattoi verottaa poikkeuksellinen pitopaikka, sillä iso sali oli varattu joulukonsertin valmisteluun.

Toogoodin oma seurakunta sijaitsee Pohjois-Lontoossa, mutta hän tekee töitä myös St Paulin tuomiokirkossa. Hänkin on huomannut, että arkiviikon jumalanpalvelukset kiinnostavat.

"Sunnuntaina ihmisillä on niin paljon muuta tekemistä. Ja jos sunnuntaina tullaan kirkkoon, se on koko perheen retki. Päälle juodaan teet."

Arkipäivien päivä- ja iltajumalanpalveluksien uskotaan houkuttelevan myös niitä, joita nolostuttaisi muuten näyttäytyä kirkossa.

Toogood ei ota nolostumisiin kantaa, mutta uskoo kuuluisan lähikirkon houkuttelevan myös Cityn työntekijöitä.

Englannin kirkon viestintäjohtajan Arun Aroran mukaan kirkossa käymisen muutokset heijastavat yhteiskunnan muutosta:

"Elämme 24/7-maailmassa, ja moni tekee töitä sunnuntaina. Arkiviikon iltajumalanpalvelukset ovat entistä suositumpia."

Englannin kirkko yrittää pysyä mukana muutoksessa. Sisällöntarjonta ei ole enää viikonpäivästä kiinni.

Annamari Sipilä HS
Lontoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat