Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruotsissa alkoi kova arvuuttelu siitä, järjestetäänkö uusia vaaleja sittenkään

Hallitus ja porvarit ovat neuvotelleet jatkosta, kertoo SVT

Ulkomaat
 

Ruotsissa alkoi maanantaina kova arvuuttelu siitä, järjestetäänkö maaliskuulle suunniteltuja uusia vaaleja sittenkään.

Ruotsin televisio SVT kertoi, että hallitus ja porvarioppositio ovat parin viime päivän ajan käyneet kaikessa hiljaisuudessa neuvotteluja siitä, kuinka Ruotsia voisi hallita vähemmistöhallituksella. SVT:n mukaan uusilta vaaleilta saatettaisiin välttyä, mikäli neuvottelut onnistuisivat.

Hallitus saattaisi jatkaa toimintaansa nykymuodossaan, kunnes se voisi saada budjettinsa hyväksyttyä ensi vuonna.

Taustalla on hallituskriisi, johon Ruotsi ajautui, kun vaa'ankieliasemassa olevat maahanmuuttovastaiset ruotsidemokraatit päättivät rikkoa vakiintunutta käytäntöä budjettiäänestyksessä joulukuun alussa.

Hallituksen budjetti kaatui, mikä käytännössä tekee hallitusohjelman toteuttamisesta mahdotonta.

SVT:n mukaan neuvotteluissa on nyt kyse säännöistä, joilla vähemmistöhallitus voisi saada läpi budjettinsa valtiopäivillä. Käytännössä luultavasti esimerkiksi siitä, mitkä käytännöt pätevät budjetista äänestettäessä.

Pääministeri Stefan Löfvenin lehdistösihteeri Erik Nises vahvistaa HS:lle, että valtiopäivätasolla on käyty kuvatunlaisia keskusteluja.

Suunnitelmissa on Nisesin mukaan silti yhä uusien vaalien julistaminen 30. joulukuuta. Hän ei halua arvioida, voisivatko neuvottelut tarkoittaa uusien vaalien perumista.

Sosiaalidemokraatteja edustava Löfven kertoi joulukuun alussa heti budjetin kaaduttua, että hän aikoo julistaa uudet vaalit maaliskuulle heti joulukuun lopussa, kun se on perustuslain mukaan mahdollista.

Useat mielipidetiedustelut ovat sittemmin osoittaneet, etteivät uudet vaalit juuri muuttaisi lukkiutunutta parlamentaarista tilannetta.

Tukholman yliopiston valtio-opin professori Tommy Möller uskoo silti, etteivät nyt käytävät neuvottelut välttämättä tarkoita vaalien perumista.

"On tietenkin vaikeaa tietää. Mutta lähden siitä, että vaalit pidetään. Antaisi hyvin erikoisen vaikutelman, jos ajatus nyt vedettäisiin takaisin."

Elina Kervinen HS
Tukholma

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat