Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuubasta paetaan Floridaan heppoisilla veneillä

Cojimarin kalastajakylän rannasta Kuubassa on lähdetty usein hengenvaaralliselle matkalle kohti Floridaa

Ulkomaat
 
Yamil Lage
Ranta Cojimarin kalastakylän kupeessa Kuubassa. Cojimarissa kalasti usein myös amerikkalainen kirjailija Ernest Hemingway. Paikka toimi inspiraationa hänen kirjalleen Vanhus ja meri.
Ranta Cojimarin kalastakylän kupeessa Kuubassa. Cojimarissa kalasti usein myös amerikkalainen kirjailija Ernest Hemingway. Paikka toimi inspiraationa hänen kirjalleen Vanhus ja meri. Kuva: Yamil Lage

Tänään on hyvä päivä lähteä, sanoo kuubalainen Rolando Arias.

Meri on tasainen. Karibianmeren laineet lyövät kevyesti kiviseen rantaan. Ilta hämärtyy.

Tällaisten päivien jälkeen he usein lähtevät, Arias toteaa. Floridaan pyrkivät kuubalaiset siis.

Arias asuu rantaviivan tuntumassa Cojimarin kalastajakylän kupeessa Havannan itäpuolella, josta lähtijät ovat usein aloittaneet uhkarohkean matkansa. Paatit ovat tavallisesti itse tehtyjä ja huteria: puusta, pellistä, renkaista, vaahtomuovista ja autonrungoista kasattuja. Osa on lähtenyt matkalle purjelaudalla.

"Jotkut alukset ovat modernimpia, jotkut heppoisempia. Mutta kaikki ovat enemmän tai vähemmän kotikutoisia", Arias sanoo.

Sadattuhannet kuubalaiset ovat viimeisen puolen vuosisadan aikana paenneet Kuubasta kohti Yhdysvaltoja. Yksi suurimmista paoista oli mellakoiden ja protestien vanavedessä vuonna 1994, jolloin viiden viikon aikana arviolta 35 000 kuubalaista seilasi itse tehdyillä paateilla meren yli.

Moni heistä lähti juuri Cojimarin rannasta sen otollisen sijainnin ja Floridan läheisyyden vuoksi. Perheet tulivat itkien hyvästelemään lähtijöitä.

"Silloin veneitä oli 15 metrin välein, yötä päivää. Se oli aivan hullua", sanoo valkotukkainen vanha kalastaja Pablo.

Sittemmin kuubalaisten joukkopaon meren yli ehdittiin jo kuvitella kuuluvan menneisyyteen. Mutta viime vuosina lähtijöiden määrä on jälleen lisääntynyt huonon taloustilanteen myötä. Viime vuonna Yhdysvaltoihin saapui joko maitse tai meritse noin 25 000 kuubalaista siirtolaista.

Monien mielestä lähtijöitä kannustaa uhkarohkealle matkalle Yhdysvaltojen politiikka, joka antaa kuubalaisille siirtolaisille erityiskohtelun. "Wet foot, dry foot" -politiikan mukaan jokainen Yhdysvaltojen maaperää koskettava kuubalainen saa jäädä. Ne, jotka saadaan kiinni ennen rantaa, käännytetään.

"Se on sama kuin houkuttelisi ihmisiä 'tule tänne, tule tänne'. Ne, jotka lähtevät, eivät tunne merta. He eivät käsitä miten vaarallista se on", sanoo Pablo.

Aiemmin Kuubaa kutsuttiin vankilasaareksi, koska kuubalaisten oli niin vaikea saada matkustuslupaa. Presidentti Raúl Castro helpotti kansalaisten matkustamista pari vuotta sitten. Nyt monet kuubalaiset valittavat, että ulkomaiden konsulaatit eivät myönnä heille viisumeita. Saarivaltion asukkaat toivovat Yhdysvaltojen ja Kuuban suhteiden lähentymisen tuovan heille lisää viisumeita.

Tulee yö, ja kaukana meren pimeydessä tuikkivat harvakseltaan kalastusveneiden valot. Ne palaavat satamaan aamulla, kenties.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat