Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tuhannet osoittivat mieltä islamia vastaan

Saksan Dresdenissä oli myös suuri vastamielenosoitus

Ulkomaat
 
Kaveh Rostamkhani
Dresdenissä 17 500 ihmistä osoitti mieltään islamia vastaan. Seinään oli heijastettu vastalause: "Pakolaiset tervetuloa".
Dresdenissä 17 500 ihmistä osoitti mieltään islamia vastaan. Seinään oli heijastettu vastalause: "Pakolaiset tervetuloa". Kuva: Kaveh Rostamkhani

Koko Dresdenin vanhankaupungin keskusta Saksassa täyttyi maanantai-iltana mielenosoittajista, vaikka kaupunkia riepotteli hyytävä tuuli.

Kaupungissa on järjestetty lokakuusta lähtien mielenosoituksia, joissa vastustetaan islamin leviämistä Saksassa ja maahanmuuttoa ylipäätään.

Pegida-mielenosoitukset ovat kasvaneet muutaman sadan osallistujan tapahtumista. Maanantain mielenosoituksessa oli poliisin arvion mukaan 17 500 osallistujaa eli pari tuhatta enemmän kuin viime maanantaina.

Aivan islamin ja maahanmuuton vastaisen mielenosoituksen kupeessa toisella torilla oli noin 4 000 vastamielenosoitus, joka toivotti pakolaiset tervetulleiksi Saksaan.

Pegida-mielenosoituksen aluksi koko kansanliikkeen alulle pannut Lutz Bachmann listasi kansanliikkeestä heidän mukaansa virheellisesti raportoineita viestimiä ja toimittajia.

Suuri joukko intoutui moneen otteeseen huutamaan "Lügenpresse – valehteleva lehdistö".

Järjestäjät käyttivät useita puheenvuoroja, joissa maalattiin Saksan muuttuvan "yhtä islamin valtaamaksi kuin Hollanti". He varoittivat burkhien tulevan katukuvaan, jos jotakin ei tehdä.

Illan toinen iskulause oli "Wir sind das Volk – Me olemme kansa", joka on vuoden 1989 syksystä lainattu iskulause tuotuna uuteen merkitykseen. Mielenosoittajilla oli mukanaan satoja Saksan lippuja.

Aukion kulmassa oli uusnatseja, jotka yrittivät aloittaa omien iskulauseidensa huutamisen.

Järjestäjät irtisanoutuivat kuitenkin puolueista ja "oudoista" julisteteksteistä. Eturivissä seisoi islamkriitikoksi esittäytyvä Stefan Ulrich.

"En ole turvapaikkojen myöntämistä vastaan. Pelkään, että Saksan rakenteet muuttuvat vähitellen islamin lakien mukaisiksi", hän sanoi.

Ulrich myönsi, ettei ole kaikkien Pegidan osallistujien kanssa samaa mieltä, mutta katsoi että joukkovoima on silti hyvästä

Puhujien päästyä vauhtiin, eturiviin ujuttautui vastamielenosoittajia. Kun he alkoivat huutaa vastalauseita, alkoi nujakka ja Pegida-mielenosoittajat käytännössä kantoivat nuoret pois.

Myös oopperan seinälle heijastettiin vastalauseita: "Pakolaiset ovat tervetulleita. Ihmisoikeudet kuuluvat kaikille."

Maanantaina Münchenissä Baijerissa oli määrä olla Pegida-mielenosoitus, mutta ilmoituksen osoittautuivat tekaistuiksi ja Münchenissä olikin 12 000 ihmisen maahanmuuttopolitiikkaa tukeva mielenosoitus.

Pegida tulee saksankielen sanoista "isänmaalliset eurooppalaiset länsimaiden islamisaatiota vastaan".

Saksaan tulee toiseksi eniten maahanmuuttajia Yhdysvaltojen jälkeen. Viime vuonna tulijoita oli noin 465 000.

Tiina Rajamäki HS
Dresden

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat