Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ikä määrää Yhdysvalloissa suhtautumisen Kuubaan

Amerikankuubalaisten vanha uudenvuodentoivotus ei ole enää pelkkää toiveajattelua

Ulkomaat
 
Maija Tammi
Kuubasta nuorina paenneet Juan Garcia, Felo Ramirez ja Juna Penã vaihtavat kuulumisia Versailles-ravintolan edessä Miamin Pikku-Havanassa. Garcia pakeni Castron hallintoa Yhdysvaltoihin vuonna 1961, eikä aio mennä takaisin ennen kuin kommunismi kaatuu.
Kuubasta nuorina paenneet Juan Garcia, Felo Ramirez ja Juna Penã vaihtavat kuulumisia Versailles-ravintolan edessä Miamin Pikku-Havanassa. Garcia pakeni Castron hallintoa Yhdysvaltoihin vuonna 1961, eikä aio mennä takaisin ennen kuin kommunismi kaatuu. Kuva: Maija Tammi

Kymmeniä vuosia Kuubasta Yhdysvaltoihin siirtyneillä pakolaisilla oli tapana kohottaa uudenvuodenmalja sanoilla: "Ensi vuonna Havannassa!"

Ehkä silloin Fidel Castro olisi kuollut, kommunismi kaatunut, ja he pääsisivät takaisin kotiin.

Castro on yhä hengissä, muodollisesti myös kommunismi, mutta nyt paluu Havannaan ei ole amerikankuubalaisille enää toiveajattelua. Presidentti Barack Obaman päätös palauttaa diplomaattisuhteet Kuubaan lisää amerikankuubalaisten mahdollisuuksia vierailla entisellä kotisaarella, joka on monelle myyttinen paikka.

"Olisi hienoa käydä siellä. Minut on kasvatettu kuubalaiseksi, vaikka en ole koskaan käynyt Kuubassa", sanoo taidekaupassa työskentelevä Enrique De La Gandara, 32. Hänen isovanhempansa pakenivat Kuubasta Yhdysvaltoihin.

"Oli korkea aika muuttaa politiikkaamme Kuuban suhteen. Kylmä sota on ohi, eikä kauppasaarrolla ollut toivottuja seurauksia."

Amerikankuubalaisia on Yhdysvalloissa noin kaksi miljoonaa, ja heistä 80 prosenttia asuu Floridassa. Miamin Pikku-Havannassa katua reunustavat kuubalaisbaarit, ja puistossa vanhat miehet pelaavat lautapelejä.

Suhde Kuubaan jakaantuu jyrkästi kahtia iän mukaan. The Miami Herald -lehden kyselyn mukaan ne, jotka ovat syntyneet Kuubassa, vastustavat suhteiden normalisointia. Heillä on henkilökohtaisia muistoja Castron pakkovallasta. Yhdysvalloissa syntynyt nuorempi polvi kannattaa Obaman päätöstä.

Tilannetta voi verrata karjalaisevakkoihin: heille Karjalasta lähtö oli kipeämpi asia kuin heidän jälkeläisilleen.

"Obama näytti nyt todellisen värinsä. Se oli punainen, ei musta", sanoo eläkkeelle jäänyt fyysikko Jose Perez, 66, joka pakeni Kuubasta 50 vuotta sitten.

27-vuotiaan Andy Carballon isovanhemmat tulivat aikoinaan Kuubasta Miamiin, ja Carballolle Kuuba merkitsee vain "yhtä mahdollista lomapaikkaa". Carballon hiukset leikataan Gamboa-parturissa Pikku-Havannassa.
27-vuotiaan Andy Carballon isovanhemmat tulivat aikoinaan Kuubasta Miamiin, ja Carballolle Kuuba merkitsee vain "yhtä mahdollista lomapaikkaa". Carballon hiukset leikataan Gamboa-parturissa Pikku-Havannassa.

"Obaman päätös pelasti kommunismin Kuubassa", sanoo eläkkeelle jäänyt myyjä Juan Garcia, joka jätti Kuuban 15-vuotiaana vuonna 1961. "Sama kuin Venäjän suhteen: mikään ei muutu, jos Yhdysvallat palkitsee pahasta."

Yhdysvaltain politiikassa amerikankuubalaiset ovat poikkeuksellinen ryhmä. He ovat perinteisesti äänestäneet republikaaneja, joita on pidetty tiukempina kommunistinaapurin suhteen. Enemmistö muista latinoista tukee demokraatteja.

Nyt vanhemmat ihmiset pelkäävät, että nuori, helpompaan elämään tottunut polvi tekee tyhjäksi yli 50 vuotta jatkuneen poliittisen painostuksen. Nuoret ryntäävät Kuubaan turisteina, ja rahavirrat päätyvät hallituksen taskuun.

Tästä on kyse

Saarto alkoi ohjuskriisistä

 Yhdysvaltojen ja Kuuban presidentit Barack Obama ja Raúl Castro ilmoittivat joulukuun 17. päivä, että maat alkavat normalisoida suhteitaan ja Yhdysvallat alkaa purkaa kommunistisen Kuuban kauppasaartoa.

 Saartoa ei lopeteta kokonaan, vaan Yhdysvallat lieventää muun muassa liikematkojen ja maksuliikenteen rajoituksia.

 Saarto alkoi vuonna 1962 Kuuban ohjuskriisistä, joka uhkasi ajaa maailman ydinsodan partaalle.

"Kutsumme heitä hyödyllisiksi idiooteiksi", Garcia sanoo.

Nuorempi polvi taas on sitä mieltä, että vanhat tarpovat kylmän sodan juoksuhaudoissa, eivätkä ajattele nykyisten kuubalaisten ahdinkoa.

"Tavalliset kuubalaiset saavat ruokaa, lääkkeitä, tietoa. Harvemmat lähtevät vaaralliselle matkalle meren yli", sanoo rannikkovartiossa työskentelevä puertoricolainen Alexander Lanza, 33, jonka tytär on puoliksi kuubalainen.

Sukupolvien kuilua kuvaa se, että Enrique De La Gandaralle globaali kapitalismi on keskeisempi ongelma kuin Kuuban kommunistihallitus.

"Jos suhteiden avaaminen Kuubaan lisää globalisaatiota ja suuryritysten valtaa, en ole varma, onko se pelkästään hyvästä", hän pohtii.

Mikä sitten on maljapuhe Miamissa tänä uutena vuotena? "Ensi vuonna Havannassa?" Tällä kertaa oikeasti?

"Ei", sanoo Juan Garcia. Hän ei palaa synnyinmaahansa ennen kuin Castro kaatuu.

"Minä nostan sen maljan", sanoo Alexander Lanza. "Voi olla, ettei meidän tarvitse odottaa vuottakaan."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat