Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Romanian diktaattori koki karun lopun joulupäivänä 1989 – kaikki alkoi runoilijan ideasta

HS kertoo, miltä Romanian vallankumous 1989 näytti Timisoaran kaupunkilaisten silmin

Ulkomaat
 
Nicolae Ceausescu eli viimeiset päivänsä omien sotilaidensa vankina
Nicolae Ceausescu eli viimeiset päivänsä omien sotilaidensa vankina
Ceaucescun pariskunta oli sokean vakuuttunut siitä, että kaikki romanialaiset rakastivat ja kunnioittivat heitä. Ceausescut eivät olleet selvillä siitä todellisuudesta, jossa kansa ja armeija elivät.

Romanialainen runoilija Ion Monoran sai joulukuun 16. päivä vuonna 1989 idean. Hän juoksi keskelle katua ja alkoi pysäyttää Timisoaran kaupungin keskustassa raitiovaunuja.

Ensimmäisen kuljettaja jarrutti vaunun Monoranin eteen ja purskahti itkuun. Ehkä pelosta, ehkä helpotuksesta.

Romaniassa oli ollut tapana tehdä niin kuin oli käsketty, tarkemmin niin kuin maata 25 vuotta johtanut Nicolae Ceausescu oli käskenyt. Nyt Monoran, tuo pitkähiuksinen juippi, tuli haalimaan ihmisiä mielenosoitukseen.

Monoranin tarkoitus oli kerätä ihmisiä puolustamaan pastori Laszlo Tôkesia, joka oli joutunut karkotusuhan alle Ceausescun hallintoa arvosteltuaan.

Raitiovaunuista purkautuikin kymmeniä kaupunkilaisia, jotka liittyivät pastoria tukevaan seurakuntalaisten joukkoon.

Kukaan vaunuista pois hypänneistä ei vielä osannut aavistaa, että juuri heidän mielenosoituksensa olisi kipinä koko Romanian vallankumoukselle. Vielä vähemmän, että kymmenen päivän päästä itsevaltainen hallitsija Ceausescu olisi teloitettu.

Romanian kommunistihallinnon sortumisesta tulisi verisempi kuin minkään muun Itä-Euroopan kommunistivaltion vallankumouksesta samana syksynä.

Kun Ion Monoran haali raitiovaunuista ihmisiä, pääkaupungissa Bukarestissa Nicolae Ceausescu valmistautui lähtemään valtiovierailulle Iraniin. Hänen vaimonsa Elena johtaisi sillä aikaa Romaniaa.

Pariskunta oli sokean vakuuttunut siitä, että kaikki romanialaiset rakastivat ja kunnioittivat heitä. Siitäkin huolimatta, että Ceausescu oli ajanut kansalaiset hyvin ahtaalle.

Ceausescu oli toteuttanut koko 1980-luvun tiukkaa suunnitelmaa itse ottamansa valtionvelan maksamisesta kokonaan pois. Tämä aiheutti laajan pulan sähköstä, elintarvikkeista ja lääkkeistä

Ceausescu pelkäsi etenkin Neuvostoliittoa. Hän kuitenkin halusi myös eroon riippuvuussuhteista länteen, vaikka se sitten olisi pois kansalaisten selkänahasta.

Maanviljelijänä työskennellyt Traian Orban osallistui mielenosoitukseen vuonna 1989 ja sai luodista osuman. Nykyään hän pitää Timisoarassa vallankumoukselle omistettua museota.
Maanviljelijänä työskennellyt Traian Orban osallistui mielenosoitukseen vuonna 1989 ja sai luodista osuman. Nykyään hän pitää Timisoarassa vallankumoukselle omistettua museota.

Kun joukot siirtyivät pastorin talolta puolen kilometrin päähän Timisoaran oopperan aukiolle, myös maanviljelijä ja maalaiseläinlääkäri Traian Orban kuuli radiosta, että jotakin poikkeuksellista oli tapahtumassa.

Hän kuunteli tilallaan Radio Free Europea – sen ja unkarilaisten radiokanavien lähetysten perusteella romanialaiset tiesivät, millaisia mullistuksia Euroopassa oli syksyn 1989 aikana tapahtunut.

Seuraavana aamuna, joulukuun 17. päivä, Orban päätti lähteä kaupunkiin nähdäkseen itse, mitä siellä tapahtui.

"Näky oli apokalyptinen, kaduilla oli armeijan kuljetusajoneuvoja ja aseistautuneita miliisejä, joilla oli kovat ammukset piipuissa", hän kertoo.

Oopperan edessä ihmismassa oli jo kasvanut suureksi. Orbania pelotti, mutta ihmisjoukon rohkeus tarttui.

"Huusimme: 'Libertate! Vapaus! Tänään Timisoarassa, huomenna koko Romaniassa!' Tuntui uskomattomalta, että niin sain yhtäkkiä huutaa mukana suuren joukon kanssa", Orban kertoo.

Joukolle puhui parvekkeelta raitiovaunut pysäyttänyt Ion Monoran.

"Hän kertoi pelkäävänsä, että turvallisuuspoliisi Securitate tekee hänelle jotakin. Minä odotin lasten kanssa kotona ja toivoin parasta", runoilijan leski Ana Monoran kertoo.

Christian T. Jørgensen
Timisoaran kaupungissa viime viikon tiistaina Bucureti Vodeh (vas.) ja Gheorghe Vasilescu kunnioittivat edesmennyttä vallankumouksen sankaria, runoilija Ion Monorania. Käsissään miehillä oli vallankumouksen aikainen lippu.
Timisoaran kaupungissa viime viikon tiistaina Bucureti Vodeh (vas.) ja Gheorghe Vasilescu kunnioittivat edesmennyttä vallankumouksen sankaria, runoilija Ion Monorania. Käsissään miehillä oli vallankumouksen aikainen lippu.

Maanviljelijä Traian Orbanin vallankumous kesti melko tarkkaan neljä tuntia. Illalla kuuden jälkeen sotilaat, ehkä miliisit, alkoivat ampua.

"Yhtäkkiä tunsin jotakin lämmintä kädelläni, verta. Vieressäni ollutta miestä oli ammuttu".

Sitten luoti osui Orbanin vasempaan jalkaan. Hänet vietiin sairaalaan, joka täyttyi pian aukiolla haavoittuneista. Potilaat eristettiin kaikista uutisista. Vasta useiden päivien päästä he saivat lääkintäapua Itävallasta.

Bukarestiin palanneen Ceausescun korviin kantautuivat Timisoaran tapahtumat. Valta-asemaansa luottanut itsevaltias piti 20. joulukuuta televisiopuheen, jossa hän katsoi Timisoaran tapahtumien olevan "ulkomaisten voimien sekaantumista Romanian sisäisiin asioihin".

Hänen uskonsa sekä kansan että omien upseeriensa suosioon oli edelleen luja. Ceausescu oli neljännesvuosisadan ajan kuullut mielellään itseään kutsuttavan "ajatusten Tonavaksi" ja "Karpaattien neroksi".

Joulukuun 21. päivälle Ceausescu kutsui Bukarestin keskuskomitean rakennuksen eteen koolle satatuhatta ihmistä tehtaista ympäri maata tukemaan sosialistista vallankumousta. Puhe ei kuitenkaan kestänyt kuin kahdeksan minuuttia, kun ihmiset alkoivat buuata Ceausesculle.

Sensorit eivät ehtineet leikata puhetta poikki, ja suuri osa Romaniaa näki, että jotakin outoa oli tapahtumassa maan sydämessä Bukarestissa.

Seuraavana aamuna puheenpitoyritys parvekkeella ei onnistunut lainkaan, sillä vastassa oli vihainen väkijoukko. Diktaattoripariskunta pakeni keskuskomitean katolle ja sieltä helikopterilla eteenpäin.

Kansanjoukot juhlivat "Johtajan" pakoa.

Targovisten kaupungissa, jossa Nicolae Ceausescu vietti viimeiset päivänsä, myydään Romanian diktaattorista kertovaa kirjallisuutta.
Targovisten kaupungissa, jossa Nicolae Ceausescu vietti viimeiset päivänsä, myydään Romanian diktaattorista kertovaa kirjallisuutta.

Romanian vallankumous ei päättynyt juhlaan. Ennen Ceausescun pakoa kuoli 162 ihmistä ja sen jälkeen sekavassa valtataistelussa 942 ihmistä.

Armeija syytti niin sanottuja "terroristeja" ihmisten ampumisesta.

Romanialaisilla on tapana sanoa, että vallankumouksen suuri voittaja oli armeija. Valtaan nousivat kommunistit, jotka olivat olleet hyvissä asemissa Ceausescun aikanakin. Miten paljon vallankumous muutti Romaniaa, on jäänyt avoimeksi kysymykseksi.

Nicolae ja Elena Ceausescun helikopteri pakotettiin laskeutumaan lähelle Targovisten kaupunkia. Siellä armeija otti heidät kasarmille vangeiksi kolmeksi päiväksi.

Joulupäivänä 1989 pidettiin näytösoikeudenkäynti, jonka jälkeen Ceausescut teloitettiin.

Entisen kasarmin edustalla Targovistessa on kyltti, jossa kerrotaan, että tässä paikassa teloitettiin Nicolae Ceausescu ja hänen vaimonsa Elena 25. joulukuuta 1989.
Entisen kasarmin edustalla Targovistessa on kyltti, jossa kerrotaan, että tässä paikassa teloitettiin Nicolae Ceausescu ja hänen vaimonsa Elena 25. joulukuuta 1989.

Runoilija Ion Monoran sai viime viikolla patsaan vain muutaman kymmenen metrin päähän paikasta, johon hän pysäytti raitiovaunut.

Hänen timisoaralaiset ystävänsä kerääntyivät patsaan paljastamisen jälkeen syömään leivoksia ja juomaan lasillisen punaviiniä hänen kunniakseen.

Monoran kuoli nuorena, vuonna 1993. Ystävien mukaan intohimoinen elämä kävi raskaaksi sydämelle.

Jalkaan ammuttu Traian Orban johtaa nyt Timisoaran vallankumousmuseota.

"Joulukuun 17. päivä muutti elämäni, synnyin uudelleen. Olen nyt tasan 25-vuotias", Traian Orban, 70, sanoo.

Tiina Rajamäki HS
Timisoara/Bukarest

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat