Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ukraina luopui sotilaallisesta liittoutumattomuudesta

Venäjä varoitti päätöksen lisäävän jännitteitä

Ulkomaat
 

Ukrainan parlamentti päätti tiistaina, ettei Ukraina ole enää sotilaallisesti liittoutumaton maa. Lakiesitys meni läpi selvin luvuin 303–8, kertoi uutistoimisto AFP.

Päätös oli selvä näpäytys Venäjälle, joka on vaatinut Ukrainalta takuita siitä, ettei se aio pyrkiä sotilasliitto Naton jäseneksi. Venäjä on vastustanut ankarasti Naton laajenemista sen naapurimaissa.

"Ukrainan taistelusta itsenäisyydestä, alueellisesta koskemattomuudesta ja itsemääräämisoikeudesta, on tullut määrittävä tekijä suhteissamme maailmaan", sanoi Ukrainan presidentti Petro Porošenko maanantai-iltana AFP:n mukaan.

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov arvosteli lakimuutosta tuoreeltaan tiistaina. Lavrov kutsui päätöstä "haitalliseksi" ja varoitti sen lisäävän jännitteitä entisestään.

Myös Venäjän pääministeri Dmitri Medvedev varoitti Facebookissa, että Ukrainan päätöksellä olisi "kielteisiä seurauksia".

Päätöksen ajankohta on arka, sillä Venäjän ja Ukrainan on määrä aloittaa tänään keskiviikkona uusi rauhanneuvottelujen kierros Minskissä Valko-Venäjällä.

Naton tiedottaja sanoi uutistoimisto Reutersille sotilasliiton ovien olevan auki Ukrainalle, jos se hakee jäsenyyttä ja täyttää kaikki vaatimukset. Ukrainan hyväksymistä Natoon lähivuosina pidetään epätodennäköisenä.

Ukraina on hakenut Naton jäsenyyttä kertaalleen vuonna 2008. Hakemuksesta luovuttiin kuitenkin vuonna 2010, kun Venäjän-mielinen presidentti Viktor Janukovytš nousi valtaan.

Janukovytšin johdolla Ukraina sääti lain, jossa maa määriteltiin sotilaallisesti liittoutumattomaksi. AFP:n mukaan päätös tehtiin Venäjän painostuksesta.

Venäjä miehitti Ukrainalta Krimin niemimaan maaliskuussa, kun länsimieliset mielenosoittajat olivat syrjäyttäneet Janukovytšin vallasta.

Sen jälkeen kriisi levisi Itä-Ukrainaan, missä Ukrainan armeija on taistellut keväästä lähtien Venäjän tukemia separatisteja vastaan. Venäjä tosin kiistää tukensa separatisteille.

Ukrainan sodassa on kuollut jo 4 700 ihmistä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat