Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ukrainan sodan osapuolet neuvottelevat tänään kireässä tunnelmassa

Ukrainan sota on saanut Valko-Venäjän johdon pelkäämään, että se voi menettää itsenäisyytensä

Ulkomaat
 
Maxim Shipenkov AFP
Venäjän presidentti Vladimir Putin (vas.) ja Valko-Venäjän presidentti Aljaksandr Lukašenka halasivat tiistaina Moskovassa. Pinnan alla maiden välit ovat viilenneet.
Venäjän presidentti Vladimir Putin (vas.) ja Valko-Venäjän presidentti Aljaksandr Lukašenka halasivat tiistaina Moskovassa. Pinnan alla maiden välit ovat viilenneet. Kuva: Maxim Shipenkov AFP

Ukrainan sodan osapuolien on määrä tavata taas jouluaattona Valko-Venäjän pääkaupungissa Minskissä. Tunnelma on kireä.

Aiheena on sota, jossa on kuollut tuhansia ihmisiä, eikä tilannetta rentouta se, että myös isäntäväki on hermostunut.

Minskin hallintokortteleihin on levinnyt jo jokin aika sitten pelko, että pahimmassa tapauksessa Valko-Venäjä ei selviä tästä kriisistä itsenäisenä valtiona. Hurjimmissa huhuissa Kremlissä on jo suunnitelma Minskin oblastin hallintorakenteista.

Valko-Venäjä itsenäistyi muiden entisten neuvostotasavaltojen tapaan, kun Neuvostoliitto romahti vuonna 1991. Silloin iso osa maan kansalaisistakin ajatteli, että itsenäinen Valko-Venäjä on vain välivaihe historiassa.

Maan johtoon nousi vuonna 1994 kovaotteinen Aljaksandr Lukašenka, joka on yhä presidenttinä. Hän peluutti pitkään Venäjää ja länttä vastakkain kiristämällä molemmilta myönnytyksiä ja uhkaamalla vuorotellen siirtyä kokonaan toiseen leiriin.

Käytännössä Lukašenka käytti länttä menestyksekkäästi kiristyskorttina Venäjän suuntaan. Minkäänlainen eurointegraatiohan kun ei oikeasti ole mahdollinen autoritääriselle valtiolle. Valko-Venäjä on lisäksi taloudellisesti riippuvainen Venäjästä, jonka kanssa se on myös valtioliitossa.

Tilanne muuttui loppuvuodesta 2010, kun Lukašenka presidentinvaalien jälkeen hajotti opposition mielenosoitukset väkivalloin. Länsi jäädytti suhteet lähes kokonaan, mikä horjutti Lukašenkan rakentamaa tasapainoa.

Tila kävi ahtaammaksi Venäjän vallattua Krimin ja Itä-Ukrainan sodan alettua. Minskissä pelästyttiin, että kovan paikan tullen Venäjä kiinnittää huomiota vain Valko-Venäjän länsirajaan.

Pian hallinto alkoi vaivihkaa korostaa kansallista identiteettiä. Yllättäen opposition käyttämän valkovenäjän kielen asema alkoi vahvistua, ja Lukašenka itsekin piti sillä puheen. Tähän propagandaan panostetaan, sillä vaikka enemmistö pitää kotimaataan jo oikeana valtiona, valtaosa seuraa Venäjän televisiota.

Vähän myöhemmin uudistettiin armeijaa, mitä voi pitää puhdistusyrityksenä. Asemia saivat nuoremmat upseerit, jotka ovat palvelleet uransa omassa armeijassa. Tosin niin sanottujen voimaviranomaisten tuki ei ole itsestään selvää, sillä ne eivät näytä täysin hyväksyvän Lukašenkan kaveerausta Kiovan kanssa.

Syksyn mittaan Valko-Venäjä on myös yrittänyt parantaa suhteitaan länteen ja lähentyä EU:ta. Syyttely on jäänyt selvästi aiempaa vähemmälle ja presidenttikin on puhunut yhteistyöstä.

Samalla välit Venäjään ovat kiristyneet myös julkisesti, vaikka Lukašenka oli korostetun ystävällinen tiistaina Moskovassa, pian aloittavan Euraasian talousunionin huippukokouksessa.

Venäjän mukaan Valko-Venäjältä valuu maahan länsimaisia elintarvikkeita, joita Venäjä on asettanut tuontikieltoon. Moskovan kaupoissa onkin naureskeltu valkovenäläiselle lohelle ja katkaravuille. Siksi Venäjä on kieltänyt valkovenäläisen kauttakulkuliikenteen Kazakstaniin, joka myös on osa tulliliittoa.

Venäjä myös asetti parikymmentä suurta valkovenäläistä elintarvikeyhtiötä tuontikieltoon, koska niiden tuotteista löytyi Venäjän mukaan epäpuhtauksia. Lukašenka on syyttänyt päätöstä paitsi poliittiseksi myös järjettömäksi.

Hän on myös vaatinut Valko-Venäjän ja Venäjän välistä kauppaa käytäväksi dollareilla ruplan kurssin romahdettua. Ruplan romahdus vaikuttaa myös Valko-Venäjään, jossa on jo nähty omat massahamstraukset.

Venäjän näkökulmasta se elättää Valko-Venäjää, joten Lukašenkan kovaääninen tuki erityisesti Ukrainan nykyjohdolle ärsyttää Kremliä.

Tämä näkyykin nykyisin Venäjän mediassa pääsääntöisesti kielteisessä valossa.

EU:lle tilanne on hankala, sillä Lukašenka on sen suosikki-inhokki, eikä ihan syyttä.

Valko-Venäjän lähentymisyrityksissä on muistettava, että maassa on ensi vuonna presidentinvaalit, joiden alla se on aina yrittänyt lähentyä länttä ja lupaillut vaikka mitä. Lukašenka ei kannata demokratiaa yhtään enempää kuin aiemmin. Oppositiomedian verkkosivuja suljettiin viimeksi viikonloppuna.

Silti EU:ssa on otettava huomioon sekin, että Lukašenka näyttää nyt olevan Valko-Venäjän suvereniteetin ainut tukipylväs. Venäjä ei taatusti salli tilalle ketään länsimielistä, eikä heillä ole kannatustakaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat