Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ensimmäisen maailmansodan joulurauha on ylittämätön joulukertomus

Ulkomaat
 
Mary Evans Picture library
Brittiläiset ja saksalaiset sotilaat ei-kenenkään-maalla jossakin länsirintamalla jouluna 1914.
Brittiläiset ja saksalaiset sotilaat ei-kenenkään-maalla jossakin länsirintamalla jouluna 1914. Kuva: Mary Evans Picture library
HS seuraa ensimmäistä maailmansotaa.

Joulukuussa 1914 rintamalinjat olivat jähmettyneet paikalleen länsirintaman liejuun.

Saksalaiset, brittiläiset, ranskalaiset ja belgialaiset sotilaat olivat seisseet koko syksyn tulvivissa juoksuhaudoissa. Nyt kiusana oli pakkanen.

Sodan oli pitänyt olla ohi parissa kuukaudessa, mutta tilanne oli ratkaisematon, 800 000 miestä oli kuollut, ja maisema kuin kuusta.

Osapuolet olivat vain muutaman kymmenen metrin päässä toisistaan. Sotilaat kuulivat vastapuolen äänet, ja joskus saattoi tuntea jopa tuoksuja heidän kenttäkeittiöstään.

Sellaisessa tilanteessa vihollinen tuli tutuksi. Hänestä tuli ihminen. Aluksi huudeltiin tietysti ilkeyksiä, sitten joku keksi vitsin, joka nauratti molempia. Kummallakin puolella oli nuoria, pitkästyneitä miehiä.

Paikoin sattui, että sotaan kyllästyneet sotilaat tekivät kylttejä joissa luki Frieden tai Paix tai Peace. Sillä tavoin sovittiin epävirallisesti, että ei hetkeen ammuta. Ollaan ihan hiljaa.

Brittiläinen sotamies Frederick W. Heathin kirje julkaistiin sanomalehti North Mailissa 9. tammikuuta 1915. Siinä hän kertoi, kuinka hän jouluaattona havaitsi vartiovuorossaan vihollisen puolelta oudon valonvälkkeen. Tavallisesti linja oli aivan pimeä. Heath teki ilmoituksen.

Vihollisen linjoille ilmestyi uusia valoja. Ne olivat kynttilöitä ja paperilyhtyjä, joita saksalaiset nostivat juoksuhaudan rintavarustukselle.

Sitten kuului ääni, joka huusi englanniksi: "Englantilaiset, hyvää joulua! Hyvää joulua!"

Ällistyneet britit olivat vaiti. Upseerit kielsivät huutamasta takaisin. Saksalaiset olivat tehneet samanlaisia juonia aiemminkin.

Mutta oli mahdotonta hillitä kaikkia. Sieltä täältä alkoi kuulua vastajouluntoivotuksia. Kuka sen nyt voisi kieltää?

Kohta jo naureskeltiin. Saksalaisten puolelta alkoi kantautua laulua. Stille Nacht, heilige Nacht. Britit aplodeerasivat ja vastasivat kohta Silent Nightilla.

Molemmat osapuolet huomasivat, että heitä kosketti sama, kristillinen jouluyön tarina.

Niin meni koko yö. Laukaustakaan ei ammuttu.

Aamunsarastuksessa britit näkivät joidenkin saksalaisten nousevan hitaasti juoksuhaudoistaan. Heath kertoo ihmetelleensä saksalaisten rohkeutta. Mutta kukaan ei ampunut. Saksalaiset kehottivat brittejäkin nousemaan, mutta nämä epäröivät. Saksalaiset tulivat lähemmäs kädet pään yläpuolella osoittaakseen, ettei aseita ollut. Silloin britit uskalsivat lähteä. Heathin mukaan osin siksi, ettei heitä pidettäisi pelkureina, mutta varsinkin siksi, että kukaan ei tahtonut joulun lumouksen särkyvän.

Osapuolet kohtasivat ei-kenenkään-maalla. Kohta puristeltiin käsiä ja toivotettiin hyvää joulua.

Sitten oli lahjojen aika: tupakka, snapsi, muonaa. Vaihdeltiin tavaroita ja näytettiin kotiväen valokuvia, käytettiin kaikki sanavaraston sanat. Britit lahjoittivat saksalaisille jouluvanukkaan, mikä herätti suurta riemua.

Wealth palveli tuolloin Houplinesissa Koillis-Ranskassa. Samankaltaisia tarinoita on viljalti, eri kohdilta länsirintamaa. Joissakin saksalaiset nostavat jo aattopäivänä juoksuhaudan reunalle valaistuja joulukuusia. Sitten joku rohkea lähtee tuomaan yhtä sellaista lahjaksi.

Ranskalaisen korpraali Marcel Decobertin tapaninpäivänä kirjoittama kirje vanhemmilleen kertoo samat asiat. Hänen rintamanosallaan vastustajan asemat olivat vain 25 metrin päässä. Saksaa osaavat elsassilaiset alkoivat ensin keskustella vihollisten kanssa. Sovittiin tulitauosta ja kaatuneiden hakemisesta.

Toisen puolen saksalaiset olivat Baijerista, ja he varoittivat, että seuraavalla viikolla on tulossa preussilaisia, eikä heidän kanssaan veljeily onnistuisi.

Saksalaisissa nähtiin eroja: sakseja pidettiin rentoina ja preussilaisia pahimpina.

Tarinoissa aloitteen tekevät aina saksalaiset.

Joulurauhaa kesti Decobertin lohkolla neljä päivää, ja kun oma tykistö alkoi pommittaa saksalaisia, ranskalaiset olivat närkästyneitä ystäviensä puolesta.

Jouluveljeily 1914 on historiallinen fakta, vaikka tarinoista monet ovat paljastuneet toisen käden tiedoiksi. Siitähän kerrottiin lehdissä laajalti. Veljeilystä on myös paljon kuvia, vaikka kameran käyttö olikin kiellettyä. Myöhemmin aiheesta syntyi kirjoja ja elokuvia.

Aselepoa kesti useita päiviä, rintamanosasta riippuen. Upseerit enimmäkseen sallivat veljeilyn ja osallistuivat siihen itsekin, mutta kun epävirallista rauhaa kesti paikoin tammikuulle asti, heidän oli pakko puuttua asiaan, ettei sotainto tyystin katoaisi.

PA Wire
Kuuluisa kuva väitetystä jalkapallo-ottelusta jouluna 1914 herättää epäilyksiä. Kaikki pelaajat ovat brittejä ja kovin kevyissä varusteissa. Takana näkyy telttoja.
Kuuluisa kuva väitetystä jalkapallo-ottelusta jouluna 1914 herättää epäilyksiä. Kaikki pelaajat ovat brittejä ja kovin kevyissä varusteissa. Takana näkyy telttoja.

Joulurauhatarina huipentuu yleensä jalkapallo-otteluun. On ilmeistä, että sellaista ainakin ehdotettiin. Eri asia, saatiinko ottelua koskaan järjestetyksi. Voi olla, että britit pelasivat keskenään ja saksalaiset katselivat.

Tarinoiden mukaan peli päättyi saksalaisten voittoon 3–2, mikä kyllä lisää uskottavuutta.

Kai jotkut sentään epäilivät saksalaisia ja ilkeää joulujuonta?

Rintamalääkäri Fred Davidson kertoo muistelmissaan Glasgow'n työläiskortteleista tulleesta skottipataljoonasta, jossa oltiin erityisen epäluuloisia.

Skotit olivat myös kuulleet aattoiltana Stille Nachtin ja nähneet saksalaisten nousevan haudasta. Nämä huhuilivat: "Miksi ette nouse ylös?" "Koska emme luota teihin", skotit vastasivat.

"Eläköön keisari", huusi joku saksalaisista. "Fuck the Kaiser", skotit vastasivat epäjouluisasti.

Saksalaiset olivat kuitenkin hyvällä tuulella ja jatkoivat joululaulujen laulamista pitkin yötä. Skotitkin alkoivat lämmetä. Molemmilla puolilla juotiin snapseja juhlan kunniaksi, aika paljonkin. Humalan voimalla skotit sitten lähtivät tervehtimään saksalaisia, ja kohta jo kaulailtiin.

Mutta kun saksalaiset ehdottivat joulupäivänä jalkapallo-ottelua, skotit eivät suostuneet.

Myös seuraavana jouluna solmittiin aselepoja, mutta vain saksalaisten ja ranskalaisten välillä. Tapa levisi itärintamalla siten, että vuonna 1916 siellä vietettiin paikoin pääsiäisaselepoa.

Sodanjohto oli tietysti raivoissaan, eikä vuoden 1914 kaltaiseen joulurauhaan enää päästy. Erityisen vihainen veljeilystä oli nuori itävaltalainen, Adolf Hitler.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat