Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

"Naisia ja miehiä ei voi asettaa samalle viivalle" ja 13 muuta selitystä vuodelta 2014

Ajatus oli hyvä, eikä vika ei ollut meidän, kommentoivat maailman johtajat vuoden uutistapahtumia

Tommi Hannula HS

"Naisia ja miehiä ei voi asettaa samalle viivalle."
Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan arvosteli marraskuussa feministejä sukupuolten välisen tasa-arvon vaatimisesta, koska se on hänen mukaansa epäluonnollista. Erdogania on arvosteltu siitä, että hänen johdollaan Turkki on etääntynyt maallisista perinteistään ja kaventanut niin naisten kuin kansalaisjärjestöjen ja lehdistön oikeuksia.

 

Ääri-islamistisen Boko Haram -järjestön johtaja Abubakar Shekau väitti järjestön "vapauttaneen" sen Nigeriassa sieppaamat ja edelleen kadoksissa olevat koulutytöt, koska heistä on tullut muslimeja.
Ääri-islamistisen Boko Haram -järjestön johtaja Abubakar Shekau väitti järjestön "vapauttaneen" sen Nigeriassa sieppaamat ja edelleen kadoksissa olevat koulutytöt, koska heistä on tullut muslimeja.

"Olemme vapauttaneet tytöt. Heistä on tullut muslimeja."
Ääri-islamistisen Boko Haram -järjestön johtaja Abubakar Shekau kertoi näkemyksensä tapauksesta, jossa asemiehet sieppasivat 276 tyttöä koulusta Koillis-Nigeriassa huhtikuussa. Tytöistä noin 220 on yhä kateissa. Boko Haram on jatkanut sieppauksiaan ja hyökkäyksiään läpi vuoden.

 

"Kukaan ei ole syrjäyttänyt minua. Jouduin poistumaan maasta, koska turvallisuuteni oli uhattuna."
Ukrainan syrjäytetty presidentti Viktor Janukovytš ilmestyi julkisuuteen Venäjällä paettuaan Kiovasta. Janukovytšia vastustaneet mielenosoitukset ja viranomaisten rajut vastatoimet pitivät Kiovan keskustaa kaaoksessa tammikuussa ja helmikuussa.

 

"Kaupasta voi ostaa minkä tahansa univormun."
Venäjän presidentti Vladimir Putin kiisti maaliskuun alussa uutiset, joiden mukaan Ukrainalle kuuluvalla Krimin niemimaalla on varusteista päätellen Venäjän erikoisjoukkojen sotilaita. Myöhemmin maaliskuussa Venäjä liitti Krimin itseensä. Huhtikuussa Putin myönsi, että Venäjän sotilaat olivat toimineet Krimillä paikallisten joukkojen tukena.

 

"Se on sekavaa vain jos sen haluaa nähdä sekavana."
Malesian liikenneministeri Hishammuddin Hussein puolusti arvostelun kohteeksi joutunutta tiedottamista, kun kadonneen matkustajakoneen etsinnät herättivät enemmän kysymyksiä kuin antoivat vastauksia. Kuala Lumpurista Pekingiin matkalla ollut kone poikkesi reitiltään tuntemattomasta syystä ja katosi maaliskuussa kyydissään 239 ihmistä. Sen uskotaan pudonneen Intian valtamereen.

 

Robert Pratta Reuters
Ranskan äärioikeistolaisen Kansallisen rintaman perustaja Jean- Marie Le Pen ehdotti "kunnianarvoisaa" ebolaa Euroopan siirtolaisongelmien ratkaisuksi.
Ranskan äärioikeistolaisen Kansallisen rintaman perustaja Jean- Marie Le Pen ehdotti "kunnianarvoisaa" ebolaa Euroopan siirtolaisongelmien ratkaisuksi.

"Kunnianarvoisa ebola voisi ratkaista asian kolmessa kuukaudessa."
Maailman väestönkasvun ja Euroopan siirtolaisongelman voisi jättää tappavan virustaudin hoidettavaksi, ehdotti äärioikeistolaisen ranskalaispuolueen Kansallisen rintaman perustaja Jean- Marie Le Pen toukokuussa. Muutama päivä myöhemmin hänen puolueensa voitti eurovaalit Ranskassa. Vuoden 2014 aikana ebolaan on kuollut Länsi-Afrikassa yli 7 000 ihmistä, Ranskassa ei yhtäkään.

 

"Ero on siinä, että me käytämme ohjustorjuntaa suojataksemme siviilejämme ja he käyttävät siviilejään suojatakseen ohjuksiaan. He ovat luonnollisesti vastuussa kaikista vahingossa tapahtuvista siviilien kuolemista."
Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu puolusti heinäkuussa ilmaiskuja Gazaan, josta ääri-islamistinen Hamas-järjestö ampui raketteja kohti Israelin kaupunkeja. Myöhemmin Israel teki Gazaan maahyökkäyksen. Taistelut kestivät 50 päivää ja tappoivat Gazan terveysministeriön mukaan yli 2 100 palestiinalaista, joista lähes 70 prosenttia oli siviilejä. Israelilaisia kuoli runsaat 70, joista selvä enemmistö oli sotilaita.

 

"Meillä ei yksinkertaisesti ole kalustoa, jolla voisi ampua alas Boeing-matkustajakoneen."
Itäukrainalainen separatistijohtaja Aleksandr Zahartšenko kiisti mahdollisuuden joukkojensa osuudesta matkustajakoneen pudottamiseen heinäkuussa. Ukrainan hallinto ja Venäjän-mieliset separatistit syyttivät teosta toisiaan. Saksan tiedustelupalvelun analyysin mukaan separatistit varastivat ilmatorjuntajärjestelmän Ukrainan armeijan tukikohdasta ja ampuivat sillä ohjuksen, joka räjähti Amsterdamista Kuala Lumpuriin matkalla olleen lentokoneen vieressä ja tappoi 298 ihmistä.

 

"Uusi valtio, jota rakennamme, on epäliberaali valtio, ei-liberaali valtio."
Unkarin pääministeri Viktor Orbán valotti heinäkuussa näkemystään maansa tulevaisuudesta. Vuonna 2010 alkaneella valtakaudellaan Orbán on muun muassa ajanut kansalaisjärjestöjä ahtaalle, suitsinut oikeuslaitosta ja rajoittanut lehdistönvapautta. Hänen vastustajansa kysyvät, miten Unkari enää täyttää EU:n jäsenvaltion ehdot.

 

"Nämä sotilaat todella olivat partioimassa Venäjän ja Ukrainan välisellä rajalla, ja he todennäköisesti ylittivät sen vahingossa vartioimattomalla ja merkitsemättömällä osuudella."
Venäjän puolustusministeriö kommentoi elokuussa tapausta, jossa Ukrainan joukot ottivat kiinni kymmenen Venäjän armeijan laskuvarjojääkäriä Donetskin alueella. Ukrainan mukaan venäläissotilaat jäivät kiinni noin 20 kilometriä Ukrainan puolella.

 

"Minun olisi pitänyt soittaa virolaisille, kun olimme tekemässä terveydenhuoltomme nettisivuja."
Yhdysvaltojen presidentti Barack Obama viittasi syyskuussa toistuviin ongelmiin sairausvakuutuksia välittävällä Healthcare.gov-sivulla, joka on osa hänen ajamiaan terveydenhuollon uudistuksia. Viron kansalaisten sirutunnisteinen henkilökortti on tehnyt maasta sähköisen asioinnin edelläkävijän.

 

"Oi amerikkalaiset ja oi eurooppalaiset, Islamilainen valtio ei aloittanut sotaa teitä vastaan, kuten hallituksenne ja medianne yrittävät uskotella. Te aloititte rikkomukset meitä vastaan, ja siksi ansaitsette moitteet ja maksatte suuren hinnan. – – Maksatte, kun poikanne lähetetään sotaan meitä vastaan ja he palaavat amputoituina vammaisina tai arkkujen sisällä tai mielisairaina."
Raakuudestaan tunnetun Isis-järjestön tiedottaja Abu Muhammed al-Adnani arvosteli länsimaita syyskuussa, kun Yhdysvaltojen johtama liittouma oli aloittanut ilmaiskut ääri-islamistisia taistelijoita vastaan Irakissa. Al-Adnanin puheen jälkeisenä päivänä liittouma aloitti ilmaiskut myös Syyriassa.

 

"Uskon vahvasti, että Ukrainan pitäisi pysyä neutraalina ja suomettua."
Tšekin presidentti Miloš Zeman neuvoi Ukrainaa Venäjän-suhteissa marraskuussa. Tuhannet tšekit ovat osoittaneet mieltään Zemania vastaan tämän Venäjää myötäilevien lausuntojen takia.

 

Viime vuosina julkisuudessa varsin hiljaa ollut Yhdysvaltojen entinen presidentti George W. Bush havahtui puolustamaan CIA:n "patrioottien" toimintaa virkakautensa aikana.
Viime vuosina julkisuudessa varsin hiljaa ollut Yhdysvaltojen entinen presidentti George W. Bush havahtui puolustamaan CIA:n "patrioottien" toimintaa virkakautensa aikana.

"Olemme onnekkaita, kun meillä on miehiä ja naisia, jotka paiskivat töitä CIA:ssa meidän puolestamme. Nämä ovat patriootteja. Ja mitä tahansa raportti sanookaan, jos se väheksyy heidän työpanostaan maamme eteen, se on aivan väärässä."
Yhdysvaltojen entinen presidentti George W. Bush puolusti keskustiedustelupalvelu CIA:n työntekijöitä joulukuussa ennen kuin senaatti julkaisi raportin, jonka mukaan CIA oli Bushin kaudella kiduttanut terroristiepäiltyjä raaemmin menetelmin kuin aiemmin tiedettiin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat