Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kristuksen synnyinkaupunki tyhjenee kristityistä – HS:n reportaasi Betlehemistä

.

Ulkomaat
 
Laura Oja HS
HS Betlehemissä: Kaupungin kristityt johtajat kertovat, miksi Betlehem tyhjenee kristityistä
HS Betlehemissä: Kaupungin kristityt johtajat kertovat, miksi Betlehem tyhjenee kristityistä
HS tapasi Jeesuksen syntymäkaupungissa Betlehemin pormestarin Vera Babunin ja evankelis-luterilaisen pastorin Mitri Rahebin. Betlehemillä ei ole tulevaisuutta, jos miehitys ja muurien rakentaminen ei lopu, Babun ja Raheb sanovat. Toimittaja: Jukka Huusko, kuvaus: Laura Oja, leikkaus: Janne Elkki

Betlehemin vanhasta kaupungista voi siirtyä yhdellä ovenavauksella keskelle modernia Suomea.

Paavali VI:n kapealta kujalta, alle kilometrin päässä Jeesuksen syntymäkirkosta, avautuu kaariovi Ad-Darin kulttuurikeskukseen. Jo eteisessä huomio kiinnittyy arkkitehtuurin selkeisiin linjoihin. Kattolampuissa hohkaa skandinaavinen muotokieli.

Eikä sattumalta. Betlehemin kansainvälinen kulttuuri-, koulutus- ja konferenssikeskus on rakennettu pitkälti Suomen kehitysavulla. Rakennuksen on suunnitellut maineikas arkkitehti, akateemikko Juha Leiviskä. Ovien lukoissakin lukee Abloy.

Tässä paikassa, suomalaisen muotoilun ympäröimänä, muotoiltiin myös viime vuosien ehkä merkittävin palestiinalaisten kristittyjen julistus.

Kyse on vuonna 2009 laaditusta asiakirjasta, joka tunnetaan nimellä Kairos Palestine. Viidentoista palestiinalaiskirkon johtajan allekirjoittamassa julistuksessa kehotetaan maailman kristillisiä kirkkoja avaamaan silmänsä Palestiinan tapahtumille.

Se, mitä Palestiinassa tapahtuu, julistuksessa sanotaan, on "synti Jumalaa ja ihmisyyttä vastaan".

Meksikolainen pyhiinvaeltaja Guadalupe Leon sytytti kynttilän Jeesuksen syntymäkirkossa Betlehemissä. Kirkko on rakennettu paikalle, jossa Jeesuksen uskotaan syntyneen.
Meksikolainen pyhiinvaeltaja Guadalupe Leon sytytti kynttilän Jeesuksen syntymäkirkossa Betlehemissä. Kirkko on rakennettu paikalle, jossa Jeesuksen uskotaan syntyneen.

Ad-Darin kulttuurikeskuksen ylimmän kerroksen työhuoneessa istuu yksi julistuksen allekirjoittajista. Hän on kulttuurikeskuksen johtaja ja Betlehemin evankelisluterilaisen kirkon pastori Mitri Raheb.

Kairos Palestine on eräänlainen kristillinen analyysi Palestiinan tilanteesta, kertoo Betlehemissä syntynyt ja Saksassa tohtoriksi väitellyt Raheb. Mutta ei vain analyysi. Se on myös toimintaohje.

"Yli kolmekymmentä vuotta neuvotteluja ei ole johtanut mihinkään. Aseellinen vastarinta on epäonnistunut. Se on itse asiassa kääntynyt heikoimmassa asemassa olevia palestiinalaisia vastaan", Raheb sanoo viitaten Gazan sotiin.

"Siksi halusimme etsiä kolmatta vaihtoehtoa. Kutsumme sitä luovaksi vastarinnaksi."

25 000 asukkaan Betlehem on unelias kylä ollakseen maailman suurimman uskonnon syntymäkaupunki.

Joka joulu tuhansissa suomalaisperheissäkin luetaan jouluevankeliumia, joka sijoittaa Jeesuksen syntymän Betlehemiin, Daavidin kaupunkiin. Raamatun mukaan Juudan kuningas Daavid kruunattiin kuninkaaksi Betlehemissä, ja Jeesuksen isä Joosef oli Daavidin sukua.

Nykytutkijat ovat epäilleet Jeesuksen syntytarinan paikkaansapitävyyttä. Kuitenkin jo 300-luvulta alkaen Betlehemissä on ollut Jeesuksen syntymäkirkko.

Kirkossa käy vuosittain noin 1,5 miljoonaa pyhiinvaeltajaa. Se on vähän verrattuna esimerkiksi Ranskan Lourdesiin, missä 14-vuotias paimentyttö koki vuonna 1858 Neitsyt Marian ilmestymisen.

Neitsyt Maria -tarina vetää Lourdesiin vuosittain lähes kuusi miljoonaa turistia.

Laura Oja / HS
Betlehem valmistautuu jouluun. Palestiinalainen Baraah Kamel seisoi seimen edessä Jeesuksen syntymäkirkolla.
Betlehem valmistautuu jouluun. Palestiinalainen Baraah Kamel seisoi seimen edessä Jeesuksen syntymäkirkolla.

Betlehem onkin surullinen esimerkki Israelin ja palestiinalaisten välisen konfliktin näivettävästä vaikutuksesta.

Tuhansien vuosien ajan Betlehem eli taloudellisessa ja hengellisessä riippuvuussuhteessa isosiskoonsa Jerusalemiin, jonne on Betlehemistä matkaa linnuntietä vain kahdeksan kilometriä.

Betlehemissä Jeesus syntyi, Jerusalemissa hän nousi kuolleista. Palestiinan kristittyjen uskonnollisuus on muovautunut tiiviissä vuorovaikutuksessa näihin pyhiin tapahtumapaikkoihin, jotka sijaitsevat heidän omilla kotikulmillaan.

Nyt kaksoiskaupungin taloudellinen ja hengellinen yhteys on katkennut. Se katkesi palestiinalaisten toisen kansannousun jälkeen 2002, kun Israel rakensi muurin kaupunkien välille. Muuri rakennettiin, jotta palestiinalaisten äärijärjestöjen iskut Israelin puolelle saataisiin estettyä.

Betlehemin kaupungintalo sijaitsee vastapäätä Jeesuksen syntymäkirkkoa. Pormestarin toimiston seinällä roikkuu raameissa kuvia: Palestiinalaisten vapautusjärjestön PLO:n johtaja Jasser Arafat, palestiinalaisten presidentti Mahmud Abbas ja välissä paavi Franciscus.

Betlehemin perinteen mukaan pormestari on aina kristitty. Roomalaiskatolinen Vera Babun on kaupungin historian ensimmäinen naispormestari.

Babun latelee työpöydän takaa suoria sanoja: miehitys, muurit ja Betlehemiä ympäröivien siirtokuntien jatkuva laajeneminen uhkaavat tukehduttaa kristinuskon syntymäkehtoonsa, hän sanoo.

"Betlehemissä on ensimmäistä kertaa kasvamassa kristittyjen sukupolvi, jolla ei ole mahdollisuuksia rukoilla Pyhän haudan kirkossa Jerusalemissa. Suomalaistenkin on helpompi päästä Jerusalemiin, vaikka Betlehemistä ajaa sinne kymmenessä minuutissa."

Betlehemin evankelisluterilaisen kirkon pastori Mitri Raheb Ad-Darin kulttuuri- ja konferenssikeskuksen kattoterassilla. Keskus on suomalaisten suunnittelema ja rahoittama.
Betlehemin evankelisluterilaisen kirkon pastori Mitri Raheb Ad-Darin kulttuuri- ja konferenssikeskuksen kattoterassilla. Keskus on suomalaisten suunnittelema ja rahoittama.

Vain kahdella prosentilla Betlehemin asukkaista on työlupa Israeliin ja siten pääsy Jerusalemiin. Kristityille myönnetään vierailulupia juhlapyhinä kuten pääsiäisenä, mutta vanhan kaupungin turvajärjestelyjen ja turistien paljouden vuoksi pääsy kirkkoon on tuolloinkin vaikeaa.

Ja muureja on nousemassa lisää, Babun huokaa. Israel suunnittelee Betlehemin alueelle muuria, joka kulkisi Cremisanin luostarialueen poikki. Muuri käytännössä tuhoaisi Palestiinan viiniteollisuuden.

"Missä ovat kaikki maailman kristityt? Rakentamalla muurit Israel tappaa Betlehemin lopullisesti."

Entä missä ovat kaikki Betlehemin kristityt?

Kun Israel julistautui itsenäiseksi vuonna 1948, Betlehemin asukkaista jopa 85 prosenttia oli kristittyjä. Tänä päivänä kristityt ovat 25 prosentin vähemmistö.

Jotkut israelilaiset poliitikot ovat esittäneet, että joukkopaon syynä on muslimien kristittyihin kohdistama vaino.

Tämä on törkeä valhe, sanovat Babun ja pastori Raheb.

"Äärijuutalaiset ja kristityt sionistit käyttävät Palestiinan kristittyjä keppihevosena perustellessaan islamkammoaan", Raheb sanoo.

Kiinalaiset turistit suutelivat kohtaa, jossa Jeesuksen uskotaan syntyneen.
Kiinalaiset turistit suutelivat kohtaa, jossa Jeesuksen uskotaan syntyneen.

Ad-Darin kulttuurikeskus tutkii jatkuvasti kristittyjen oloja palestiinalaisalueilla. Rahebin mukaan kristittyjen tilanne Gazassa on tukala. Tähän syypäitä ovat Hamasia radikaalimmat islamistijärjestöt.

Länsirannalla kristittyjen tärkeimmät poismuuton syyt liittyvät sen sijaan miehityksen tuomaan turvattomuuteen, vapauden puutteeseen ja taloudelliseen toivottomuuteen.

"Vain alle prosentti lähtevistä kristityistä sanoo syyksi ääriuskonnollisuuden", Raheb sanoo.

Mutta jos katsotaan Lähi-itää laajemmin, tilanne vaikuttaa vaaralliselta. Äärijärjestö Isis on Irakissa ja Syyriassa osoittanut, että islamilainen radikalismi on vakava uhka erityisesti vähemmistöille.

Rahebin mukaan kristittyihin kohdistuvasta vainosta ei ole merkkejä Länsirannalla. EU:n terroristijärjestöksi luokittelemaa Hamasia hän ei pidä Isisiin ja al-Qaidaan verrattavissa olevana ääriliikkeenä.

Silti Raheb tuomitsee Hamasin raketti-iskut Israeliin "järjettöminä".

Palestiinalaisten tulevaisuutta uhkaa ennen kaikkea se, ettei konfliktille ole näköpiirissä poliittista ratkaisua.

"Pelkään, että olemme matkalla kohti modernin historian sofistikoituneinta apartheid-järjestelmää. Katsokaa karttaa. Länsiranta näyttää reikäjuustolta, jossa Israel saa juuston ja palestiinalaiset putoavat jatkuvasti pieneneviin reikiin."

Israelin rakentama muuri on katkaissut yhteyden Betlehemin ja Jerusalemin välillä.
Israelin rakentama muuri on katkaissut yhteyden Betlehemin ja Jerusalemin välillä.

Raheb sanoo pelkäävänsä, että palestiinalaiset turvautuvat entistä tiukemmin uskonnolliseen fundamentalismiin, jos päättäjät ja kansainvälinen yhteisö eivät suhtaudu vakavasti heidän ahdinkoonsa.

Hän sanoo vastustavansa uskonnollista valtiota, olipa kyse juutalaisesta, islamilaisesta tai kristitystä valtiosta.

"En usko maailmaan, jossa ihmiset erotellaan muureilla toisistaan tai jossa valtioita perustetaan uskonnollisille ryhmille. En usko, että se on tulevaisuutta. Konfliktin ratkaisun ytimessä pitää olla ajatus kaikkien ihmisten tasa-arvoisuudesta."

Entä se "luova vastarinta", johon Kairos Palestine -julistus ihmisiä kehottaa?

Rahebin mukaan luovan vastarinnan lähtökohta on vihollisen rakastaminen. Kristityn oikeus ja velvollisuus on nousta pahuutta vastaan ja pyrkiä voittamaan se hyvyydellä. Miehityksen vastustaminen on vihollisen rakastamista, sillä miehityksen purkaminen vapauttaa sekä miehittäjän että miehitetyn, hän sanoo.

"Luova vastarinta on sitä, että sovitamme yhteen rakkauden ja vastarinnan. Luova vastarinta on oliivipuiden istuttamista. Se on miehityksen boikotoimista. Se on sitä, että palestiinalaiset kertovat tarinansa teatterin tai elokuvien keinoin."

Betlehemin pormestari, roomalaiskatolinen Vera Babun, pitää kaupungin suurimpana uhkana miehitystä ja muureja. "Miehitys vaikeuttaa pahasti kehitystämme ja vakauttamme. Elämme vankilassa, valtavassa vankilassa", hän sanoo.
Betlehemin pormestari, roomalaiskatolinen Vera Babun, pitää kaupungin suurimpana uhkana miehitystä ja muureja. "Miehitys vaikeuttaa pahasti kehitystämme ja vakauttamme. Elämme vankilassa, valtavassa vankilassa", hän sanoo.

Ainakaan toistaiseksi Palestiinan kristittyjen vaatimus luovasta vastarinnasta ei ole muuttanut poliittista todellisuutta.

Rahebin mukaan yksi syy epäonnistumiselle on se, että kansainvälinen yhteisö yhä jatkaa Israelin tukemista.

"Mitä tulee Suomeen, niin toivon todella, että Suomi seuraa Ruotsia ja tunnustaa Palestiinan. Toivon, että Suomi tekee sen heti vaalien jälkeen", Raheb sanoo.

Hän myöntää, ettei tunnustaminen muuttaisi mitään ruohonjuuritasolla. Se ei murtaisi muuria, mutta se tekisi Israelista ja Palestiinasta tasaveroiset naapurit.

"Ainakin se olisi meille viesti siitä, etteivät suomalaiset vain seuraa tilannetta hiljaa sivusta."

Jukka Huusko HS, teksti
Laura Oja HS, kuvat
Betlehem

Oikaisu 26.12.2014 klo 21:28: Vera Babunin työhuoneen seinällä on kuva paavi Franciscuksesta, ei Benedictus XIV:stä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat