Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Venäjän sotilasoppi korostaa Naton uhkaa

Perjantaina päivitetyssä sotilasopissa esiintyy itsevarma ja muita syyttelevä Venäjä

Ulkomaat
 
Aleksei Druzinin Reuters
Presidentti Vladimir Putinin perjantaina allekirjoittama päivitetty sotilasoppi sisältää edellistä tiukempaa tekstiä.
Presidentti Vladimir Putinin perjantaina allekirjoittama päivitetty sotilasoppi sisältää edellistä tiukempaa tekstiä. Kuva: Aleksei Druzinin Reuters

Venäjä julkisti perjantaina uuden sotilasoppinsa. Päivitetyssä versiossa Venäjä kohottaa sotilasliitto Naton suuremmaksi uhkaksi kuin edellisessä sotilasdoktriinissa.

Presidentti Vladimir Putinin perjantaina allekirjoittamassa asiakirjassa yhdeksi Venäjän tärkeimmistä uhkista määritellään Naton sotilaallinen voimistuminen ja laajentuminen Venäjän lähialueilla.

Artikkeliin liittyvät

Venäjä on huolissaan myös Naton ohjustorjuntajärjestelmän voimistamisesta. Asiakirjan mukaan riskiksi määritellään se, että Nato on ottamassa maailmalaajuisia tehtäviä uhmaten näin kansainvälistä oikeutta.

Edellinen sotilasoppi on vuodelta 2010, jolloin Venäjän presidenttinä oli Dmitri Medvedev. Myös silloin Naton laajentuminen määriteltiin yhdeksi riskiksi Venäjälle.

Uuden sotilasopin julkistaminen ei tullut yllätyksenä, sanoo Maanpuolustuskorkeakoulun strategian laitoksen pääopettaja, majuri Tommi Lappalainen. Päivittämisestä levisi tietoja jo aiemmin syksyllä.

"Ukrainan kriisi on selvästi vaikuttanut uuteen sotilasoppiin. Siinä halutaan esittää Venäjän näkökulmasta kansainvälisen politiikan tavoitetiloja. Selkeästi Venäjä pyrkii asettamaan normeja, joihin se toivoo kansainvälisen yhteisön muiden toimijoiden asettuvan."

Lappalaisen mukaan selkein ero vanhaan on se, että Naton vahvistuminen esitetään suurempana uhkana kuin edellisessä sotilasopissa. Uudessa opissa välittyy myös Venäjän aiempaa itsevarmempi ja tiukempi suhtautuminen länteen.

"Siinä kuvataan hyvin selkeästi, että Venäjän kansallisen turvallisuuden uhkat ovat seurausta muiden teoista. Ukrainan kriisi nähdään Naton syynä."

Lappalaisen mukaan doktriini on siinä mielessä ristiriitainen, että Nato on Ukrainan sodan puhjettua lähinnä reagoinut Venäjän toimiin.

Toinen kysymyksiä herättävä asia on Lappalaisen mukaan doktriinin kohta, jossa Naton katsotaan ottavan globaalin roolin ja uhmaavan näin kansainvälistä oikeutta.

"Päinvastoin Nato tällä hetkellä keskittyy perinteisiin tehtäviinsä ja on vähentämässä kansainvälisiä tehtäviä. Esimerkiksi Isaf-operaatiota ollaan lopettamassa Afganistanissa."

Lappalainen kiinnittää huomiota myös siihen, että Venäjä mainitsee sotilasopissa ensimmäistä kertaa kansallisten etujen turvaamisen arktisilla alueilla.

"Tämä on linjassa sen kanssa, miten Venäjä on lisännyt toimintaansa arktisilla alueilla."

Lappalaisen mukaan Venäjän uusi sotilasoppi ei vaikuta Suomen tämänhetkiseen puolustusdoktriiniin. Sotilasopin kohdeyleisö on ennen kaikkea Nato ja kansainvälinen yhteisö laajemmin, hän sanoo.

Lappalaisen mukaan doktriini vahvistaa jo aiemmin Venäjän esille tuomia kantoja siitä, että Venäjällä olisi erityisiä oikeuksia entisen Neuvostoliiton alueella.

Tärkeimmiksi Venäjän sisäisiksi uhkiksi asiakirjassa mainitaan muun muassa terrorismi.

Doktriinissa mainitaan myös aiempaa painokkaammin ja yksityiskohtaisemmin etnisten ja uskonnollisten jännitteiden lisääntyminen Venäjän lähialueilla.

Sisäiseksi uhaksi määritellään aiempaa pontevammin toiminta, jolla yritetään lietsoa poliittista epävakautta Venäjällä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat