Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ortodoksipyhien nimet nousivat suosioon Venäjällä

Margarita Pokorskajan ja Ilja Volkovin poika sai perinteisen nimensä koripalloilijalta

Ulkomaat
 
Sergei Gratšev
Margarita Pokorskajan ja Ilja Volkovin alle puolivuotias kuopus sai nimekseen Timofei. Veli Nikolai on 3,5-vuotias.
Margarita Pokorskajan ja Ilja Volkovin alle puolivuotias kuopus sai nimekseen Timofei. Veli Nikolai on 3,5-vuotias. Kuva: Sergei Gratšev

Perinteiset ortodoksiset nimet yleistyvät Venäjällä. Vielä jokin aika sitten englannin kielestä lainatut kuuluisuuksien nimet olivat muodikkaita, mutta nyt lapselle halutaan perivenäläinen nimi.

Timofei Volkov, 5 kuukautta, katselee maailmaa tyytyväisenä isänsä Ilja Volkovin sylissä. Timofeista on tullut Pietarissa 14. suosituin lapsen nimi.

Fakta

Suosituimmat nimet Moskovassa ja Pietarissa

 Tyttöjen nimistä kärjessä ovat Sofija, Marija, Anastasija, Ksenija, Darja, Anna, Jelizaveta ja Viktorija.

 Pojilla suosituimpia nimiä ovat Artjom, Aleksandr, Maksim, Ivan, Mihail, Daniil, Dmitri ja Kirill.

 Harvinaisia viime vuosina annettuja nimiä ovat pojilla Angel, Kosmos, Prints, Dante, Mars ja Maksim-Moskva. Tyttöjen nimistä viranomaisten luokittelun mukaan erikoisia ovat Alisa-Nefertiti, Legenda, Rossija, Frantsija, Okeana ja Printsessa Anželina.

"Meidän perheissämme on aina annettu perinteisiä venäläisiä nimiä. Siksi halusimme antaa sellaiset lapsillemmekin", äiti Margarita Pokorskaja selittää.

Monet valitsevat lapselle nimen ortodoksien pyhimyskalenterista, mikä selittää Timofein suosiota. Pyhiä Timofeitä on useita, mutta yksi heistä oli apostoli Paavalin työtoveri, suomeksi Timoteus.

"Meidän esikuvanamme tosin oli koripalloilija Timofei Mozgov ", Pokorskaja nauraa.

Venäläismediassa ilmiölle on haettu selitystä isänmaallisuuden kasvusta, mutta tutkijan mielestä väitteet ovat ennenaikaisia. "Prosessi alkoi jo Neuvostoliiton hajottua. Ortodoksisia nimiä ei myöskään valita uskon vaan ennemminkin perinteen vuoksi", sanoo Nimien historia -tutkimuskeskuksen johtaja Vladimir Maksimov.

Suomalaisen mielestä Venäjällä on käytössä kovin vähän nimiä. Maksimov vahvistaa näppituntuman. "Venäläinen nimikalenteri on suppea, koska nimet valittiin tuhannen vuoden ajan ortodoksisten pyhien mukaan."

Nämä nimet ovat vakiintuneet osaksi kanssakäymistä ja tapaa puhutella.

"Jos nimi on vaikkapa Svetlana, töissä puhutellaan virallisesti etu- ja isännimellä Svetlana Aleksandrovna", Maksimov selittää.

Vähän tutummat sanovat Svetlana, läheisemmät Svetka, Svetlanka, Svetulja tai Svetik. Isoisälle tyttö voi olla Svetljak, isoäidille Svetenka.

"Vaikkapa nimestä Albert ei millään saa muodostettua kaikkia puhuttelutapoja, joita täysipainoinen kanssakäyminen Venäjällä vaatii", Maksimov toteaa.

Neuvostoaikana ortodoksinen nimikalenteri hylättiin ohjenuorana, ja tutkijat joutuivat kannustamaan ihmisiä valitsemaan muitakin nimiä kuin Sergei tai Vladimir.

Valokuvaaja kertoo, että hänen syntyessään vuonna 1963 samalla synnytysosastolla ihmetteli maailmaa hänen lisäkseen 11 muutakin Sergeitä.

Sekä Margaritan että Iljan vanhempien nimet ovat Marina ja Nikolai.

Anastasija puolestaan on keikkunut suosituimpien tytönnimien kärjessä yli kaksikymmentä vuotta.

Toinen pitkään jatkunut suuntaus on venäläisten nimien länsimaistaminen. Esimerkiksi nimi Hristina on jäänyt pois käytöstä, ja se on korvattu Kristinalla.

Erottautumiskeinoksi puolestaan soveltuu harvinainen slaavinimi Ratmir tai kreikkalaisperäinen Aksinija.

Venäjällä valmistellaan jo lakia, joka rajoittaisi nimenantoa. Tähän asti vanhemmat ovat voineet antaa lapselle lähes minkä nimen tahansa. Asiasta nousi poru sen jälkeen, kun Uralin länsipuolella Permissä rekisteröitiin lapselle nimeksi Lucifer. Median mukaan vanhemmat pitävät itseään saatananpalvojina.

Timofein isoveli sai nimekseen Nikolai. Nimi kulkee Vladimirin ohella Pokorskajan suvussa viidessä sukupolvessa.

Pikkuveljelle olisi muuten annettu nimeksi Vladimir, mutta koska isän nimi on Ilja, se ei käynyt päinsä.

"Vladimir Iljitš olisi ollut vähän liikaa", sanoo Pokorskaja, joka ei halunnut nimetä lastaan vallankumousjohtaja Leninin mukaan.

Anneli Ahonen
Pietari

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat