Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Thaimaa kunnioitti tsunamin uhreja

Suomen Bangkokin-suurlähetystön asiainhoitaja: Tsunami on ollut suomalaisille kansallinen trauma

Ulkomaat
 
Tsunamin muistojuhlaa vietettiin ilman korkean tason EU-edustusta
Tsunamin muistojuhlaa vietettiin ilman korkean tason EU-edustusta
Sadat ihmiset kokoontuivat Khao Lakin turistialueen muistopuistoon Thaimaassa kunnioittamaan tsunamissa kuolleiden muistoa. Korkean tason eurooppalainen edustus puuttui, koska EU-maat eivät halua tukea Thaimaata hallitsevaa sotilasjunttaa. Toimittaja: Mikko Paakkanen HS, kuvaus ja leikkaus: Benjamin Suomela.

Puistossa seisoi perjantaina satoja ihmisiä kosteassa lämmössä. Tsunamin muistoksi Thaimaan Khao Lakiin rakennettuun puistoon oli kokoontunut kutsuvieraita, omaisia, avustustyöntekijöitä ja tavallisia ihmisiä.

Joukossa oli myös paljon turisteja Euroopasta, sillä tällä viikolla alkoi eurooppalaisten Thaimaan-lomailun huippukausi.

Tästä on kyse

 Intian valtamerellä Indonesian edustalla tapahtui vuoden 2004 tapaninpäivän aamuna paikallista aikaa voimakas maanjäristys.

 Järistys aiheutti hyökyaallon, tsunamin, joka vyöryi rannikoille. Arviolta 280 000 ihmistä kuoli tai katosi. Heidän joukossaan oli 179 suomalaista, joista lähes kaikki olivat lomanvietossa Thaimaassa.

Yhtä vain odoteltiin: Thaimaan pääministeriä Prayuth Chan-ochaa. Odotellessa kuunneltiin paikalle tuotua Bangkokin sinfoniaorkesteria.

"Muistamme, kuka maata johtaa", sanoi joku odottamiseen tuskastunut väkijoukossa kaverilleen. Se on väännös alueella olevista julisteista, joissa lukee "muistamme Intian valtameren tsunamia".

Lopulta kenraali Chan-ochan autosaattue kaartoi esiin, 31 minuuttia myöhässä aikataulusta. Tilaisuus saattoi vihdoin alkaa.

Thaimaan johto oli toivonut tsunamin kymmenvuotismuistotilaisuuteen korkean tason poliittista edustusta ulkomailta. EU-maista juhlassa ei silti tiettävästi ollut ketään suurlähettilästä ylempää edustajaa.

EU-maiden ulkoministerit sopivat viime kesänä, ettei Thaimaahan tehdä valtiovierailuja ennen kuin maahan saadaan vaalit. Ne haluavat korkean tason kontaktien välttelyllä painostaa vallan kaapannutta sotilashallitusta siirtämään Thaimaa mahdollisimman pian normaalitilaan.

Mukana oli kuitenkin korkea-arvoisia edustajia maailmanjärjestö YK:sta. Tilaisuudessa puheen pitivät YK:n humanitaarisen avun johtaja Valerie Amos ja katastrofiriskien ehkäisystä vastaava YK:n erityisedustaja Margareta Wahlström.

Suomea muistotilaisuudessa edusti Suomen Bangkokin-suurlähetystön väliaikainen asiainhoitaja Saara Alhopuro. Hän selviytyi itsekin tsunamista kymmenen vuotta sitten ja auttoi pelastustöissä.

Artikkeliin liittyvät

Alhopuro työskenteli tsunamin iskiessä sukellusoppaana Raya Yain saarella Thaimaassa. Hän oli sukeltamassa sukellusoppilaan kanssa ja joutui aaltojen kovaan pyöritykseen.

"Pohjan muodon takia aalto ei tullut sillä alueella yhdellä rysäyksellä kuten Khao Lakissa. Se vei kuitenkin rannalta kaiken mukanaan", Alhopuro kertoo.

Hän ja sukellusoppilas pelastuivat. Alhopuro jäi saarelle auttamaan muun muassa kadonneiden ihmisten etsinnöissä. Saarella olleista noin 500 ihmisestä vain yksi kuoli.

Perjantain muistotilaisuuteen Alhopuro suhtautui kokemuksestaan huolimatta tyynesti.

"Olen puhunut tästä ja kertonut tarinaa kymmenen vuotta, osittain siksi, että tsunami on ollut suomalaisille kansallinen trauma."

Puhuminen on auttanut pääsemään sinuiksi kovan kokemuksen kanssa. "Kymmenen vuotta on aika pitkä aika."

Perjantainen tsunamin muistelu antoi Thaimaan sotilashallitukselle mahdollisuuden esiintyä välittävänä ja hellämielisenä, mutta ennen kaikkea se oli kaunis ja arvokas tilaisuus kuolleiden muistoksi ja avustustöihin osallistuneiden kunniaksi.

Ohjelmassa oli puheita, runonlausuntaa ja musiikkia. Muistotilaisuus päättyi hiljaiseen hetkeen ja kynttilämereen.

"Tämä ei ole hyvä päivä, mutta he onnistuivat tekemään siitä todella kivan", kommentoi saksalainen turisti Arlett Muhl, 33, tilaisuuden jälkeen.

Khao Lakissa päivämäärällä 26. joulukuuta on vielä pitkään kolkko kaiku, sillä alue oli vuoden 2004 tsunamin pahimpia tuhoalueita Thaimaassa. Tuhot olivat paljon suurempia varsinkin Indonesiassa, mutta Thaimaassa kuoli paikallisten lisäksi tuhansia ulkomaalaisia. Se teki tragediasta kansainvälisemmän.

Muhlia tsunami kosketti, vaikkei hän ollut paikalla eikä menettänyt läheisiään. Hänen vanhemmillaan on tapana viettää joulut Khao Lakissa, mutta vuonna 2004 he jäivät kotiin, koska Muhlille oli syntynyt tytär.

Khao Lakissa on paljon myös suomalaisia matkailijoita. HS:n ennen muistotilaisuutta tapaama Toni Hyöppinen, 38, aikoi osallistua muistotilaisuuteen.

Hyöppisellä on tapana viettää talvet Khao Lakissa.

"Ajoitimme matkamme tähän. Haluan nähdä kymmenvuotistilaisuuden, koska olemme käyneet täällä monta vuotta."

Khao Lakin asukkaista monet haluaisivat kuitenkin jo unohtaa tsunamin, eivätkä he puhu tsunamimuistoistaan mielellään.

Mikko Paakkanen HS, teksti
Benjamin Suomela, kuvat
Takua Pa

Tanskalainen Anders Jensen (vas.) tuli Thaimaahan kymmenen vuotta sitten vapaaehtoistyöhön tsunamin jälkeen ja jäi. Hän pitää Khao Lakissa muun muassa kielikoulua. "Thaimaalaiset haluaisivat unohtaa tsunamin ja jatkaa eteenpäin. Minäkin toivoisin, että tämä olisi viimeinen kerta, kun tsunamia muistellaan", hän sanoo. Palloa lyö Toni Hyöppinen.
Tanskalainen Anders Jensen (vas.) tuli Thaimaahan kymmenen vuotta sitten vapaaehtoistyöhön tsunamin jälkeen ja jäi. Hän pitää Khao Lakissa muun muassa kielikoulua. "Thaimaalaiset haluaisivat unohtaa tsunamin ja jatkaa eteenpäin. Minäkin toivoisin, että tämä olisi viimeinen kerta, kun tsunamia muistellaan", hän sanoo. Palloa lyö Toni Hyöppinen.
Saara Alhopuro pelastui tsunamista.
Saara Alhopuro pelastui tsunamista.
Turistit ovat löytäneet Baniangin rannat, joille on rakennettu uusia lomakeskuksia tuhon jälkeen.
Turistit ovat löytäneet Baniangin rannat, joille on rakennettu uusia lomakeskuksia tuhon jälkeen.
HSTV-dokumentti: Aasian hyökyaalto – Suomalaiset tsunamissa
HSTV-dokumentti: Aasian hyökyaalto – Suomalaiset tsunamissa
Aasian hyökyaalto – Suomalaiset tsunamissa -dokumentissa onnettomuuden kokeneet suomalaiset kertovat henkiinjäämistaistelustaan ja kuvaavat omin sanoin onnettomuuden aiheuttamaa suurtuhoa. Toimittaja Mark Autio, kuvaus ja editointi Esa Syväkuru.
Tsunamista selviytynyt: ”Aalto tuntui tulikuumalta”
Tsunamista selviytynyt: ”Aalto tuntui tulikuumalta”
Kymmenen vuotta sitten tapaninpäivän tsunamin kokenut Terhi Mäkelä-Pesonen kertoo videolla hetkestä, jolloin hän juoksi aviomiehensä kanssa vesimuuria pakoon.
Suomalaisnainen pakeni tsunamia umpikujalle
Suomalaisnainen pakeni tsunamia umpikujalle
Tuusulalainen Soila Hopponen pakeni Thaimaan tsunamia rannalta umpikujalle. Ilman saamaansa apua hän tuskin olisi selvinnyt. Videolla Hopponen muistelee kymmenen vuoden takaisia kauhunhetkiä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat