Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Diskuteeraus pelasti taas Ruotsissa

Ruotsin pääministeri pelasi uhkapeliä uusilla vaaleilla. Se tuotti tulosta: vaalit peruttiin.

Ulkomaat
 
Maja Suslin TT
Ympäristöpuolueen Gustav Fridolin ja Åsa Romson, pääministeri Stefan Löfven, maltillisen kokoomuksen Anna Kinberg Batra, keskustapuolueen Annie Lööf, kansanpuolueen Jan Björklund ja kristillisdemokraattien Göran Hägglund esiintyivät lauantaisessa tiedotustilaisuudessa Tukholmassa. Hallituksessa ovat vain sosiaalidemokraatit ja ympäristöpuolue.
Ympäristöpuolueen Gustav Fridolin ja Åsa Romson, pääministeri Stefan Löfven, maltillisen kokoomuksen Anna Kinberg Batra, keskustapuolueen Annie Lööf, kansanpuolueen Jan Björklund ja kristillisdemokraattien Göran Hägglund esiintyivät lauantaisessa tiedotustilaisuudessa Tukholmassa. Hallituksessa ovat vain sosiaalidemokraatit ja ympäristöpuolue. Kuva: Maja Suslin TT

Se oli kovaa uhkapeliä, ja se tuotti tulosta. Pääministeri pelasti hallituksensa. Silti myös opposition porvarit olivat voittajia.

Näin arvioitiin lauantaina pääministeri Stefan Löfvenin ja opposition tapaa ratkaista hallituskriisi Ruotsissa. Syksyn valtiopäivävaaleista saakka jatkunut poliittinen myllerrys lienee nimittäin nyt taltutettu hetkeksi, ja punavihreä vähemmistöhallitus voi jatkaa vallassa. Löfven ja porvariopposition edustajat ilmoittivat, että puolueet ovat päässeet sopuun pelisäännöistä, jotka takaavat, että vähemmistöhallitus saa budjettinsa läpi valtiopäivillä ja maata voidaan siten hallita.

Tästä on kyse

 Ruotsidemokraatit kaatoi punavihreän vähemmistöhallituksen budjetin joulukuun alussa rikkomalla vakiintuneita käytäntöjä äänestyksessä. Tämä oli johtamassa ylimääräisiin vaaleihin maaliskuussa.

 Nyt vaalit perutaan. Puolueet ovat sopineet siitä, miten hallitus voi toimia vähemmistöstä ja saada budjettinsa läpi.

Siksi Ruotsiin ei nyt tarvita maaliskuulle kaavailtuja ylimääräisiä vaaleja. Niitä ei tule, Löfven kertoi lehdistötilaisuudessa.

Ruotsin hallituskriisi puhkesi joulukuun alussa, kun vaa'ankieliasemassa valtiopäivillä oleva maahanmuuttovastainen puolue ruotsidemokraatit päätti näyttää valtaansa ja kaataa vähemmistöhallituksen budjetin. Se oli historiallista ja historialliset olivat myös seuraukset, kun Löfven kertoi julistavansa uudet vaalit maaliskuulle heti, kun se olisi mahdollista joulukuun lopussa.

Ruotsissa uudet vaalit on järjestetty viimeksi vuonna 1958, sillä kriisit, isot ja pienet, on tavattu ratkaista neuvottelemalla. Niin tapahtui siis lopulta nytkin.

Vaaleista ilmoittaminen vaikuttaakin olleen kovaa poliittista uhkapeliä, jolla Ruotsin perinteiset puolueet saatiin keskustelemaan keskenään blokkirajat ylittävistä ratkaisuista. Vaalien jälkeen vastaavat yritykset eivät tuottaneet tuloksia.

Paine välttää vaalit oli nyt kova liki kaikissa puolueissa. Mielipidemittaukset viittasivat siihen, ettei juuri kukaan ehkä ruotsidemokraatteja lukuun ottamatta olisi saanut vaaleista voittoa. Vaalit tuskin olisivat liioin ratkaisseet syksyn vaaleissa syntynyttä poliittista pattitilannetta, jossa kummallakaan perinteisellä blokilla ei ole enemmistöä takanaan, ja muiden puolueiden eristämä ruotsidemokraatit on vaa'ankieliasemassa.

Lauantaina julkistetun ja "joulukuun yhteisymmärrykseksi" ristityn sopimuksen takana ovat hallituksen sosiaalidemokraatit ja ympäristöpuolue sekä neljän porvaripuolueen oppositioblokki. Vasemmistopuolue ja ruotsidemokraatit eivät ole mukana.

Puolueet sopivat muun muassa siitä, että vähemmistöhallitusten budjetit päästetään läpi ja siitä, että vaalien jälkeen suurimman puolueryhmittymän pääministerikandidaatille annetaan tuki valtiopäivillä.

Vuoteen 2022 ulottuva sopu ei tarkoita pohjimmiltaan, että blokkipolitiikka olisi murtumassa Ruotsissa. Pikemminkin blokkien toiminta taattiin myös vastaisuudessa, koska säännöt linjaavat, miten Ruotsia voi hallita vähemmistöasemasta. Tätä monet politiikan kommentoijat pitivät lauantaina voittona porvarileirille, joka on ollut Löfveniä haluttomampi blokkirajojen ylittämiseen Ruotsissa.

Hallitus ja oppositio alkavat toki käydä keskusteluja muun muassa puolustus-, eläke- ja energiapolitiikasta. Porvarit korostivat silti yhä ajavansa omaa linjaansa oppositiossa. Löfvenillä voikin yhä olla edessä vaikeita aikoja. Ruotsidemokraatit voi kaataa hallituksen esitykset äänestämällä porvarien rinnalla muissa kuin budjettiasioissa.

Budjettisäännöistä sopiminen yli blokkirajojen tarkoittaa joka tapauksessa, että syksyn vaaleissa suuren voiton saaneiden ruotsidemokraattien valta vähenee, kun se ei voi enää heiluttaa hallitusten budjetteja. Se herättänee kysymyksiä demokraattisuudesta. Kuinka kauan vajaata 13 prosenttia äänestäjistä voidaan olla kuuntelematta?

Valtio-opin professori Jonas Hinnfors Göteborgin yliopistosta ei näe sovussa suuria demokratiaongelmia.

Nyt tehty sopu on luonteeltaan täysin poliittinen, eikä esimerkiksi valtiopäiväjärjestystä tai perustuslakia muutettu ruotsidemokraattien kasvun takia, Hinnfors muistuttaa. Puolueilla on valta tehdä keskenään sopimuksia siitä, miten äänestää budjetista. Eri asia on, miten se vaikuttaa äänestäjiin. Ruotsidemokraatit koettanevat korostaa sitä, että kaikki muut puolueet ovat yhtä joukkoa ja he ovat ainoa oppositio valtiopäivillä. Tämä voi lisätä maahanmuuton vastustajien kannatusta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat