Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uusi presidentti synnytti Romaniaan Obama-ilmiön

Moni pitää Klaus Iohannista rehtinä miehenä, joka vastustaa korruptiota

Ulkomaat
 
Christian T. Jørgensen
Romanian tuore presidentti Klaus Iohannis sai vaivoin raivattua tiensä kannattajajoukon läpi Timisoaran katedraalille. Hän osallistui vuoden 1989 vallankumouksen muistotapahtumaan 16. joulukuuta.
Romanian tuore presidentti Klaus Iohannis sai vaivoin raivattua tiensä kannattajajoukon läpi Timisoaran katedraalille. Hän osallistui vuoden 1989 vallankumouksen muistotapahtumaan 16. joulukuuta. Kuva: Christian T. Jørgensen

"Minä äänestin Klaus Iohannista, ja kaikki ystäväni äänestivät häntä. Odotamme, että hän saa aikaan uusia työpaikkoja nuorille", kertoo Nicolits Cristi, 33, Timisoaran kaupungin oopperan aukiolla. Hän nauttii siellä joulukuun auringosta työpäivänsä päätteeksi.

Cristi työskentelee viisi päivää viikossa ambulanssissa vapaaehtoisena sairaanhoitajana. Tänään hän on ollut töissä aamuneljästä puoleenpäivään. Vapaaehtoistyöstään hän saa palkkaa sata euroa kuukaudessa.

Kuka?

Klaus Iohannis

 Syntyi vuonna 1959.

 Kuuluu Romanian Transsilvaniassa asuvaan pieneen saksalaisvähemmistöön. Hän on ensimmäinen vähemmistöjä edustava presidentti.

 Koulutukseltaan fysiikan opettaja. Työskenteli myöhemmin koulutarkastajana.

 Valittiin Sibiun (saks. Hermannstadtin) kaupungin pormestariksi vuonna 2000. Hänet on valittu virkaan jo kolmasti.

Nicolits Cristi ja monet hänen kaltaisensa kannattivat keskustaoikeistolaista Iohannista, jossa he näkevät poliittisesta korruptiosta puhtaana pysyneen poliitikon.

Monet toivovat, että joulun alla virassaan aloittanut liberaalipuolueen Iohannis tarttuisi korruption kitkentään niin vahvasti kuin hän vaalikampanjassaan lupasi.

Romanian marraskuiset presidentinvaalit olivat melkoinen trilleri. Nykyinen sosiaalidemokraattien pääministeri Victor Ponta oli ennakkosuosikki, ja hän voittikin selvästi vaalien ensimmäisen kierroksen. Ponta sai 40 prosenttia äänistä ja haastaja, liberaalipuolueen Klaus Iohannis 30 prosenttia.

Pontan populistinen kampanja vei likaisen poliittisen pelin aivan uudelle tasolle, mikä mitä ilmeisimmin kääntyi hänen tappiokseen. Hän lupasi korkeampia palkkoja virkamiehille ja muun muassa sata uutta jalkapallokenttää.

Yksi vaalin ratkaisseista asioista oli, että äänestys Romanian lähetystöissä ulkomailla järjestettiin niin lyhyinä aikoina ja vähin virkailijoin, että kaikki halukkaat eivät ehtineet äänestää. Saksassa, Ranskassa ja Britanniassa lähetystöjen eteen kerääntyi pitkiä äänestäjien jonoja. Romaniassa on 20 miljoonaa asukasta, joista yli kaksi miljoonaa asuu ulkomailla.

Ulkomailla asuvat romanialaiset kannattivat nimenomaan keskustaoikeistolaista Iohannista. Seistyään turhaan lähetystöjen edessä he soittivat kotiin ja pyysivät perheitään äänestämään häntä.

Toisella kierroksella Iohannis sai valtavan äänivyöryn, 54,4 prosenttia kaikista äänistä. Äänestysaktiivisuus Romaniassa ei ole koskaan ollut yhtä suuri kuin presidentinvaalien toisella kierroksella, 62 prosenttia.

Klaus Iohannis on kotoisin Transsilvaniasta, ja hän kuuluu maan saksankieliseen vähemmistöön. Hän on ollut Sibiun eli saksalaisittain Hermannstadtin kaupungin pormestarina vuodesta 2000.

Moni romanialainen pitääkin häntä "kunnon saksalaisena, joka tekee, eikä vain puhu". Uuden presidentin pormestarivuosista ei ole onnistuttu kaivamaan mitään väärinkäytöksiä.

Kun Timisoaran kaupungissa juhlittiin Romanian vallankumouksen 25:ttä vuotta, paikalla vieraillut Iohannis houkutteli valtavan ihmisjoukon kaupungin katedraalin eteen. Jopa presidenttiä vastaan tulleet ortodoksipapit joutuivat Iohannis-fanien keskelle puristuksiin. Hymyilevä, vaikkakin hieman juronoloinen Iohannis pääsi hädin tuskin kapuamaan katedraalin portaat ylös.

Yhteen mieheen kohdistuvat suuret odotukset ja kovat paineet. Hurmio lähentelee Obama-ilmiön alkuaikaa. "Saksalaisen" toivotaan pistävän Romanian asiat, kuten kukoistavan korruption, halki, poikki ja pinoon.

Presidentillä ei ole Romaniassa juurikaan päätösvaltaa, vaan hän on arvojohtaja. Kilpakumppani Ponta johtaa yhä pääministerinä sosiaalidemokraattista hallitusta.

Joulukuussa Iohanniksen valinta alkoi kuitenkin jo heijastua parlamenttiin. Yllättäen parlamentti hylkäsi lain, joka olisi armahtanut muiden muassa korruptiosta vankeusrangaistuksiin tuomittuja. Iohanniksen johdolla hänen puolueensa oli vastustanut lakia koko ajan.

Tiina Rajamäki HS
Timisoara/Bukarest

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat