Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Bryssel haluaa autot pois keskustansa kaduilta

Ulkomaat
 
Wiktor Dabkowski
Jos Brysselin suunnitelmat kävelykeskustasta toteutuvat, muiden muassa suurin osa vanhan kaupunginosan kaduista suljetaan autoliikenteeltä.
Jos Brysselin suunnitelmat kävelykeskustasta toteutuvat, muiden muassa suurin osa vanhan kaupunginosan kaduista suljetaan autoliikenteeltä. Kuva: Wiktor Dabkowski

Bryssel. Kuumia etanoita ja lasillinen kuohuvaa.

Jean-Marc Gemis pistelee niljakkaan näköisiä herkkuja suuhunsa pienellä muovihaarukalla Place de la Boursella, Brysselin toiseksi tärkeimmällä aukiolla.

Aukion toisella laidalla kohoaa joulumarkkinoiden ympäröimä Brysselin pörssi, ja välissä juoksee meluisa ja vilkas autotie Boulevard Anspach.

Vaan ei juokse ehkä enää kauan. Jos Brysselin kaupungin suunnitelmat toteutuvat, tällä aukiolla liikutaan ensi kesänä jos ei nyt ihan etananvauhtia niin ainakin vain kävelynopeudella.

Sekä Gemis että etanakojua ylläpitävä Jeff Van Dermos pyörittelevät päätään suunnitelmille autottomuudesta.

"En pidä niistä", sanoo etanakauppias.

Van Dermos myy etanoita pörssiaukiolla kolmannessa polvessa. Toisella puolella Anspachia vaimo kauppaa turisteille kuumia kastanjoita.

Etanakauppias pelkää, että alueen sulkeminen autoilta tarkoittaisi asiakaskatoa.

"Se vaikeuttaa ihmisten pääsyä keskustaan."

Brysselin kaupungin pormestari Yvan Mayeur ilmoitti kuluneena syksynä kunnianhimoisista suunnitelmista rakentaa Brysseliin Venetsian jälkeen Euroopan toiseksi suurin kävelykeskusta.

Tämä tarkoittaisi monien kaupunkia halkovien pääväylien sulkemista paitsi yksityisautoilta myös julkisen liikenteen busseilta. Keskustan liepeille rakennettaisiin suunnitelmien mukaan viisi uutta autoparkkia, keskustaan vedettäisiin uusia pyöräkaistoja, ja pörssin metroasemalle perustettaisiin uusi maanalainen pyöräparkki.

Liikkuminen alueella hoituisi uudella ilmaisella sähköjunalla.

"Tämä voi olla ihan hyvä suunnitelma", Antoine Dansaert -kadun varressa asiakkaita odottava taksinkuljettaja Elaihab Mustapha sanoo. Myös vaateputiikeistaan tunnettu Dansaert luultavasti suljettaisiin liikenteeltä.

Mutta eikö keskustan sulkeminen autoilta ole huono uutinen takseille?

"Miksi olisi? Meillä riittää aina asiakkaita", 15 vuotta taksia Brysselissä ajanut marokkolaistaustainen Mustapha sanoo.

Mustaphaa huolettaa kävelykeskustasuunnitelmissa ainoastaan se, ettei kaupunki sittenkään huolehdi pääsystä ja julkisesta liikenteestä alueelle, jossa monet yritykset toimivat.

"Kehätien tunnelit ovat jo nyt tukossa, koska liikennettä on alettu ohjata pois keskustasta. Sitten meille tulisi 24 tunnin liikenneruuhkat."

Mustapha ei ole huolineen yksin. Myös paikallisessa mediassa on arvosteltu sitä, että kävelykeskustan rakentaminen vain siirtäisi Brysselin tuskalliset ruuhkat muihin kaupunginosiin.

Kaupungin päättäjien mukaan tämä ei ole ongelma, sillä Brysseliä kiertävä pienempi kehätie voi vetää enemmän liikennettä, kun sinne asennetaan älykkäät liikennevalot.

Muutakin valittamisen aihetta suunnitelmista löytyy. Brysseliläiset eivät ole ilahtuneet aikeista rakentaa autoparkki Marolles'n trendikkääseen vanhaan työläiskaupunginosaan, suositun Place du Jeu de Balle -aukion alle. Aukiolla järjestetään joka päivä kuuluisa kirpputori, jolla turistit ja paikalliset tekevät antiikkiostoksia ja kahlaavat tavarameressä löytöjen toivossa.

Alkusysäyksenä kävelykeskustan laajentamiselle ainakin yksi katu Brysselin keskustassa on jo muutettu kokeiluluonteisesti yksisuuntaiseksi.

Ensimmäinen kunnollinen askel otetaan ensi heinäkuussa, jolloin pörssin edustalla kulkeva Anspach on tarkoitus sulkea autoilta.

Kävelykeskustan laajentaminen on kuitenkin kaikkinensa monen vuoden urakka.

"Ei se aivan pian tapahdu", sanoo Mustapha.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat