Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Air Asian kone katosi meren yllä

Singaporeen matkalla olleen reittilennon kohtalosta ei saatu sunnuntaina tietoa

Ulkomaat
 
Suomalaistutkija: Kadonnut matkustajakone on yleistä konetyyppiä
Suomalaistutkija: Kadonnut matkustajakone on yleistä konetyyppiä
Onnettomuustutkintakeskuksen johtava tutkija Ismo Aaltonen toivoo, että sunnuntaina kadonnut Air Asian kone löytyisi kuukauden sisällä, sillä sen mustan laatikon signaalit toimivat 30 päivän ajan. Hänen mukaansa ensisijaista on nyt määrittää koneen tarkka etsintäalue. Toimittaja: Ruut Tolonen, editointi: Janne Järvinen

Kapteenin pyyntö lentokorkeuden nostamisesta 11 600 metriin – ja sitten hiljaisuus.

Lento QZ8501:n kohtalo oli myöhään sunnuntai-iltana Suomen aikaa vielä arvoitus. Varmana saattoi pitää vain, että Indonesian Surabayasta Singaporeen matkannut kone oli kadonnut Jaavanmeren yläpuolella kello 6.17 paikallista aikaa eli sunnuntaiyönä kello 1.17 Suomen aikaa.

Artikkeliin liittyvät

Hyvin todennäköisesti Indonesia Air Asia -yhtiön reittilentokone on syöksynyt mereen mukanaan 162 matkustajaa ja miehistön jäsentä.

Indonesian pelastusviranomaiset keskeyttivät etsinnät pimeän tultua sunnuntai-iltana.

"Sää ei myöskään ollut hyvä, ja oli todella pilvistä", liikenneministeriön virkamies Hadi Mustofa sanoi uutistoimisto AFP:lle. Etsinnät jatkuvat maanantaiaamuna paikallista aikaa.

Koneen kapteeni oli pyytänyt lupaa lentokorkeuden muuttamiseen sääolosuhteiden takia. Jakartan lennonjohto oli menettänyt yhteyden koneeseen, joka ei kuitenkaan lähettänyt hätäsignaalia.

Koneessa oli 155 indonesialaista, kolme eteläkorealaista sekä yksi singaporelainen, malesialainen ja britti. Airbus 320 -koneen kapteeni oli ranskalainen.

"Ihan käsittämätöntä, että jälleen käy näin", sanoi Onnettomuustutkintakeskuksen johtava tutkija Ismo Aaltonen sunnuntaina.

"Katoaminen on tapahtunut jälleen kerran korkealla, matkalentovaiheessa."

Viime maaliskuussa maailmaa järkytti Malaysian Airlines -yhtiön lento MH370:n katoaminen. Koneessa oli 239 ihmistä, eikä koneen hylkyä ole löydetty.

Sunnuntain turmakone oli indonesialaisyhtiön operoima, mutta emoyhtiö on malesialainen Air Asia. Halpalentoyhtiön koneet eivät ole aiemmin joutuneet onnettomuuksiin yhtiön 13 toimintavuoden aikana.

Lentoyhtiölle vuonna 2008 toimitetulla turmakoneella oli takanaan 23 000 lentotuntia ja 13 600 lentoa. Air Asian mukaan koneelle oli tehty huolto viimeksi 16. marraskuuta 2014.

Vastaavanlaisia Airbus A320–200-koneita on käytössä yli 6 000 eri puolilla maailmaa. Ne on suunniteltu erityisesti lyhyille reiteille, ja tämän vuoksi ne sopivat etenkin halpalentoyhtiöiden käyttöön.

Aiemmin joulukuussa Euroopan lentoturvallisuusvirasto (EASA) määräsi konetyypin tekniikan tarkistettaviksi sen jälkeen, kun yhden A321-koneen automatiikka arvioi virheellisesti koneen olevan sakkaamassa ja käänsi sen nokan alaspäin lisävauhdin saavuttamiseksi.

Matkustajakoneissa on niin sanotut mustat laatikot, joissa on paikannusta varten radiolähetin. Aaltosen mukaan mustien laatikoiden kuuluvuusalueen säde on veden alla kuitenkin vain noin viisi kilometriä.

"Käytännössä onnettomuusalue pitää tietää. Jälleen kerran on edessä kova etsintä", Aaltonen sanoi.

"Voisi kuvitella, että Indonesialla on alueella sotilastutkia. Niissä näkyvät osat, jotka leijailevat alaspäin, kun kone hajoaa ilmassa. Eri tietoja hyödyntämällä pystytään toivon mukaan määrittämään etsintäalue aika tarkasti."

Malesian vuoteen sopii latinankielinen ilmaus annus horribilis, "hirvittävä vuosi".

"Tämä on ollut uskomattoman vaikea vuosi Malesialle", kertoi Malesian pääkaupungissa Kuala Lumpurissa asuva suomalainen Andreas von Weissenberg sunnuntaina.

"Eilen näin sosiaalisessa mediassa kommentteja, joissa yhdistettiin maalis- ja heinäkuun kaksi lentoturmaa ja tämänhetkiset vaikeat tulvat", sanoi von Weissenberg, joka työskentelee Kansainvälisen Punaisen Ristin koordinaattorina. "Ja listalle tuli vielä yksi vakava lentoturma."

Juni KRISWANTO AFP
Kateissa olevan malesialaiskoneen matkustajien omaiset kerääntyivät sunnuntaina Juandan kansainväliselle lentokentälle Indonesian Surabayassa.
Kateissa olevan malesialaiskoneen matkustajien omaiset kerääntyivät sunnuntaina Juandan kansainväliselle lentokentälle Indonesian Surabayassa.
Pelastajat lähtivät merelle etsimään jälkiä AirAsian matkustajakoneesta
Pelastajat lähtivät merelle etsimään jälkiä AirAsian matkustajakoneesta
Indonesialainen etsintä- ja pelastusryhmä valmistautui etsimään jälkiä Jaavan meren yllä kadonneesta Air Asian matkustajakoneesta.
Turmakoneen piti laskeutua Singaporeen
Turmakoneen piti laskeutua Singaporeen
Näkymiä Singaporen kentältä, jolle Air Asia -yhtiön lennon 0830 piti laskeutua sunnuntaina.
Kadonnut kone lähti Surabayan kentältä
Kadonnut kone lähti Surabayan kentältä
Omaiset odottivat levottomina tietoja muutamia tunteja aiemmin Surabayan kentältä lähteneestä koneesta, joka katosi meren yllä.
AirAsian lento hukassa
AirAsian lento hukassa
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat