Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sadat odottivat pelastusta  palavalla laivalla

Kreikasta Italiaan matkanneen autolautan turvallisuudessa oli todettu puutteita

Ulkomaat
 
Ilmakuvat näyttävät merellä savuavan italialaisaluksen
Ilmakuvat näyttävät merellä savuavan italialaisaluksen
Välimerellä palavalta Norman Atlanticilta pelastetaan matkustajia helikopterien avulla.Tulipalon ohella pelastusoperaatiota vaikeuttaa kova merenkäynti.

"Olemme ylimmällä kannella, läpimärkiä, kylmissämme ja yskimme savusta. Täällä on naisia, lapsia ja vanhuksia", kuvaili Giorgios Styliaras tilannetta palavalla matkustaja-aluksella Adrianmerellä sunnuntaina.

Kreikasta Italian Anconaan matkalla ollut autolautta Norman Atlantic lähetti hätäkutsun sunnuntaina aamulla, mutta italialaisviranomaisten mukaan yli 300 ihmistä odotti yhä iltapäivällä pelastusta turma-alukselta, uutistoimistot kertoivat. Palon syttyessä aluksella oli 478 ihmistä.

Fakta

Viisi vuotta vanha autolautta

 Vuonna 2009 valmistunut autolautta Norman Atlantic on italialaisessa omistuksessa ja seilaa Italian lipun alla.

 Joulukuusta lähtien se on liikennöinyt kreikkalaisen Anek Linesin matkustajareitillä Patrasista Igoumenitsan kautta Venetsiaan.

 Pituus 186 metriä, enimmäiskapasiteetti 850 matkustajaa ja 200 ajoneuvoa.

 Niin sanottu ro-ro-alus, eli kuormaus tapahtuu sivusta, perästä tai keulasta ilman nosturia.

 Tulipalon syttyessä alus oli matkalla Igoumenitsasta Anconaan mukanaan 195 autoa ja 478 matkustajaa sekä miehistön jäsentä.

Styliarasin avunpyynnöt välitti kreikkalainen televisiokanava. Loukkuun jääneet ihmiset soittivat hätäpuheluita matkapuhelimillaan perheidensä lisäksi viestimille.

Toinen matkustaja kertoi paahtavasta kuumuudesta liekkien levitessä pitkin aluksen runkoa: "Vastaanottokannella kenkämme alkoivat sulaa".

Jopa 25 metriä sekunnissa puhaltaneet myrskytuulet, piiskaava sade, raju merenkäynti sekä palavaa alusta ympäröinyt sankka savu vaikeuttivat pelastusyrityksiä. Satoja ihmisiä oli yhä loukussa, kun ilta hämärtyi yöksi.

Kreikkalaiset ja italialaiset helikopterit nostivat Norman Atlanticin komentosillalla värjötteleviä ihmisiä turvaan, uutistoimisto Reuters kertoi. Jokainen pelastuslento kesti noin 15 minuuttia.

"Ilmapelastusta jatketaan läpi yön", Kreikan rannikkovartioston edustaja Nikos Lagkadianos sanoi. "Tämä äärimmäisen vaikea operaatio vaatii yli-inhimillisiä ponnisteluja."

Apua saapui Kreikasta, Italiasta ja Albaniasta, jonka rannikkoa kohti autolautta ajelehti. Seitsemän rahtialusta muodosti Norman Atlanticin ympärille suojarenkaan myrskyä vastaan, valmiina ottamaan vastaan matkustajia.

Viranomaiset ilmoittivat yhden kreikkalaisen miehen kuolleen ja neljän ihmisen loukkaantuneen.

"Teemme kaikkemme pelastaaksemme kaikki loukkuun jääneet, eikä ketään jätetä oman onnensa nojaan. Tämä on yksi mutkikkaimmista pelastustöistä, johon olemme osallistuneet", Kreikan merenkulkuministeri Miltiadis Varvitsiosis sanoi.

Suomalaisen asiantuntijan mukaan ihmisten nostaminen savuavasta matkustaja-alukselta helikopterilla on meripelastusalan haastavimpia tehtäviä.

"Se on todella vaikea yhtälö. Toisaalta kova tuuli vie kannelta savua pois. Mutta kannella olo on ajelehtivassa laivassa vaikeaa, kun se keikkuu koko ajan", arvioi Trafin merenkulkujohtaja Tuomas Routa.

Illalla viranomaiset kertoivat saaneensa hinaajan kiinnitettyä ajelehtivaan autolauttaan. Suunnitelmana oli hinata se italialaiseen satamaan.

Italiaan rekisteröity Norman Atlantic liikennöi kreikkalaisen Anek Lines -varustamon reitillä Kreikan ja Italian välillä. Aluksen matkustajista ja miehistöstä valtaosa on kreikkalaisia.

Palon uskotaan saaneen alkunsa autokannelta neljän ja kuuden välillä aamuyöllä. Kreikkalaisen Mega tv-kanavan haastattelemat matkustajat kertoivat muun muassa heränneensä palavan muovin hajuun.

Vuonna 2009 valmistunut alus oli vastikään saanut moitteita paloturvallisuuspuutteista. Kansainvälinen satamavaltioiden yhteistyöelin Paris MOU tarkasti laivan 19. joulukuuta ja löysi puutteita muun muassa palo-ovista, hätälaitteista ja pelastusvälineistä.

"Tarkastaja on katsonut, että puutteet eivät ole niin vakavia, että laiva olisi pitänyt pysäyttää satamaan", Trafin Routa sanoo raportista.

"Mutta materiaalista ei pysty sanomaan, missä laajuudessa ongelmat ovat esiintyneet, eivätkä niiden yksityiskohdat käy ilmi."

Laivan italialainen omistaja Visenti Group ilmoitti uutistoimisto AFP:n mukaan raportin jälkeen, että vika palo-ovissa korjattiin heti.

Myrskyävä Välimeri aiheutti sunnuntaina myös toisen haverin. Turkin lipun alla purjehtinut rahtialus upposi pohjoisella Adrianmerellä lähellä Italian rannikkoa törmättyään toiseen alukseen. Ainakin kaksi turkkilaista miehistön jäsentä kuoli, ja neljä oli sunnuntai-iltana kateissa.

Italian merivoimat
Palava autolautta Norman Atlantic syöksi paksua mustaa savua Kreikan ja Italian välisillä vesillä Adrianmerellä sunnuntaina. Sadat lautalle loukkuun jääneet odottivat vielä pelastusta yön laskeutuessa.
Palava autolautta Norman Atlantic syöksi paksua mustaa savua Kreikan ja Italian välisillä vesillä Adrianmerellä sunnuntaina. Sadat lautalle loukkuun jääneet odottivat vielä pelastusta yön laskeutuessa.
Italian merivoimat
Pelastajat nostivat matkustajia turvaan Norman Atlanticin kannelta. Uutistoimisto Reuters kertoi iltakymmeneltä Suomen aikaan, että 172 ihmistä oli saatu pelastettua.
Pelastajat nostivat matkustajia turvaan Norman Atlanticin kannelta. Uutistoimisto Reuters kertoi iltakymmeneltä Suomen aikaan, että 172 ihmistä oli saatu pelastettua.
Kylmä harmaa meri piiskaa Norman Atlanticia
Kylmä harmaa meri piiskaa Norman Atlanticia
Uutistoimisto Reutersin välittämiä kuvia pelastuslautoista.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat