Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

IMF keskeytti neuvottelut uudesta erästä

Ulkomaat
 
Laura Oja HS
Vasemmistojohtaja Alexis Tsipras (pöydän päässä) sai hurmioituneen vastaanoton kannattajiltaan myöhään maanantai-iltana Ateenassa.
Vasemmistojohtaja Alexis Tsipras (pöydän päässä) sai hurmioituneen vastaanoton kannattajiltaan myöhään maanantai-iltana Ateenassa. Kuva: Laura Oja HS

Kansainvälinen valuuttarahasto IMF ilmoitti maanantaina keskeyttävänsä neuvottelut uuden avustuserän maksamisesta Kreikalle, kunnes maa on saanut uuden hallituksen.

Kreikassa päätettiin järjestää uudet parlamenttivaalit tammikuun 25. päivänä.

IMF:n edustaja Gerry Rice vakuutti uutistoimisto AFP:lle, että keskeytys ei merkitse välitöntä ongelmaa, sillä maan rahoitus on lyhyellä aikavälillä turvattu.

Neuvottelut, joissa käydään läpi Kreikan hallituksen saavutuksia budjettikurin noudattamisessa, ovat osa IMF:n myöntämää nelivuotista 29 miljardin euron lainaohjelmaa. Se taas on osa 250 miljardin euron kokonaisavustusta, jossa ovat olleet mukana myös EU ja Euroopan keskuspankki.

Kreikan joutuminen uusiin vaaleihin tärisytti maanantaina maan markkinoita. Ateenan pörssi kävi pahimmillaan yli kymmenen prosenttia pakkasella, ja Kreikan valtionlainoistaan maksamat korot nousivat.

Euroopan isoissa markkinakeskuksissa uutiseen suhtauduttiin rauhallisesti, mutta asiantuntijat väläyttelivät mahdollisuutta uudesta eurokriisistä.

Nordean päästrategin Lippo Suomisen mukaan kaikki vaihtoehdot ovat auki. "Edes Kreikan eroa eurosta ei voi sulkea pois."

Suomisen mukaan Kreikka ei itsessään ole ongelma Euroopan markkinoille pienen kokonsa takia. Uusi kriisi syntyy, jos Kreikan vastahanka leviää isompiin maihin, kuten Italiaan.

Uusissa vaaleissa ennakkosuosikki on tuoreimpien mittausten mukaan vasemmistopuolue Syriza. Sen johtaja Alexis Tsipras vaatii talouskurin lopettamista ja Kreikan velkataakan keventämistä neuvotteluilla. Euromaista muun muassa Saksa ja Suomi suhtautuvat kielteisesti Kreikan velkojen anteeksiantoon.

Syrizan nousu valtaan ei suoraan tuhoaisi Kreikan ja kansainvälisten rahoittajien suhdetta. Paljon riippuu siitä, missä määrin Tsipras ajaisi tiukkaa linjaa ja paljonko hän olisi valmis hyväksymään Euroopan unionin ja Kansainvälisen valuuttarahaston vaatimuksia.

"Kukaan ei halua Kreikan eroa eurosta. Nyt leikitään tulella ja katsotaan, kuinka paljon kukin uskaltaa kovistella", Suominen sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat