Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Välimeren turmalaivan matkustajia saattaa olla yhä kateissa

Suomalaisasiantuntija: Itä-Välimerellä merionnettomuuksien riski on Euroopan suurin

Ulkomaat
 
HS Ateenassa: Kreikan lauttaliikenne jatkuu normaalisti onnettomuudesta huolimatta
HS Ateenassa: Kreikan lauttaliikenne jatkuu normaalisti onnettomuudesta huolimatta
HS:n toimittaja Heikki Aittokoski seuraa Ateenassa Norman Atlanticin pelastusoperaatiota. Aittokosken haastattelemien kreikkalaisten mielestä pelstustyöt ovat sujuneet liian hitaasti, lauttaliikenteen turvallisuudessa olisi parantamisen varaa. Toimittaja: Heikki Aittokoski, kuvaus: Laura Oja, leikkaus: Kristiina Marttinen

Ainakin kymmenen ihmistä kuoli autolautta Norman Atlanticin palon seurauksena Välimerellä, kertoi Italian laivasto uutistoimisto AFP:n mukaan. Kreikasta Italiaan kulkenut alus joutui sunnuntaiaamuna merihätään, kun sen autokannella syttyi tulipalo.

Maanantaina iltapäivällä Italian rannikkovartiosto ilmoitti, laivalla olleet että matkustajat ja miehistö oli saatu turvaan. Osa heistä oli sairaalahoidossa.

Artikkeliin liittyvät

Pelastusoperaatiota hidastivat myrskytuulet ja kova merenkäynti.

Laivalta pelastettiin 427 ihmistä. Kymmeniä matkustajia saattaa kuitenkin yhä olla kateissa, sillä matkustajaluettelossa oli 478 nimeä. Etsinnät merellä jatkuvat sillä välin, kun luettelon paikkansapitävyyttä selvitellään.

Välimeren itäosissa ja Mustallamerellä merionnettomuuksien riski on Euroopan suurin.

Riskeihin vaikuttavat olennaisesti alusten tekninen kunto ja miehistön toiminta aluksella, sanoo merenkulkujohtaja Tuomas Routa Liikenteen turvallisuusvirastosta Trafista.

Viime vuonna alueella tapahtui tilastoja tuottavan IHS Fairplayn mukaan neljätoista vakavaa merionnettomuutta. Niissä kuoli kaksitoista ihmistä.

"Merionnettomuuksia sattuu Välimeren itäosissa noin kaksi kertaa niin paljon kuin Englannin kanaalissa, Pohjanmerellä tai läntisellä Välimerellä", Routa kertoo.

Kaikkiaan merionnettomuuksissa kuoli viime vuonna 290 ihmistä, heistä neljä viidestä Kaakkois-Aasiassa.

Matkustaja-alusten turma- ja haveririski on suhteellisen pieni. Koko maailmassa tapahtui yhteensä 138 hyvin vakavaa merionnettomuutta vuonna 2013, mutta niistä vain kahdeksan sattui matkustaja-aluksille. Sen sijaan kalastusalusten ja kuivalastialusten vakavia onnettomuuksia oli kymmeniä.

Trafin Routa kertoo, että tiukimmat turvallisuusvaatimukset asetetaan niille kansainvälisille matkustaja-aluksille, jotka liikkuvat valtiosta toiseen.

Sääntelyä ohjaavat esimerkiksi Kansainvälinen merenkulkujärjestö IMO ja maiden väliset sopimukset.

"Jos hyppää suhteellisen uuteen laivaan EU-maassa, se on ihan turvallista", Routa arvioi.

Norman Atlanticin onnettomuus sai alkunsa autokannella syttyneestä palosta.

"Paloturvallisuus on yksi isoista meriturvallisuusriskeistä karilleajon ja törmäyksen lisäksi", Routa sanoo.

Länsi-Kreikan Igoumenitsasta Italian Anconan kaupunkiin matkanneen ro-ro-aluksen palon syttymissyytä ei vielä maanantaina tiedetty.

Euroopassa pyritään noudattamaan meriliikenteen turvamääräyksiä hyvin, arvioi johtava tutkija Risto Haimila Onnettomuustutkintakeskuksesta.

"Kaikki yrittävät kuivin jaloin kotiin. Parastaan ihmiset lähtevät tekemään."

Vaikka pelastusvälineet olisivat kunnossa, miehistö ei välttämättä ole tottunut käyttämään niitä.

"Jos turvallisuusasiat ovat kunnossa, ovat ohjeet hätätilanteessa toimimiseen näkyvillä. Matkustajan kannattaa tutustua niihin. Ellei ohjeita ymmärrä, voi neuvoa kysyä henkilökunnalta", Haimila muistuttaa.

Onnettomuustutkintakeskuksen tiedossa on Suomen lähivesiltäkin laivapaloja, mutta niissä kukaan ei ole viime vuosina loukkaantunut tai kuollut.

"Vaasan ja Uumajan välillä oli äskettäin pieni sähköpalo, ja Porin satamassa olleen singaporelaisen laivan konehuoneessa paloi. Vahingot olivat vain aineellisia", Haimila kertoo.

 

Tietoja keräsivät myös Heikki Aittokoski, Jukka Hiiro, Kalle Koponen ja Anna-Sofia Nieminen.

Filippo Monteforte AFP
Norman Atlanticin pelastusoperaatiossa 49 ihmistä kuljetettiin maanantaina Spirit of Piraeus -aluksella Barin satamaan Italiaan.
Norman Atlanticin pelastusoperaatiossa 49 ihmistä kuljetettiin maanantaina Spirit of Piraeus -aluksella Barin satamaan Italiaan.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat