Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Porošenko väläytti Ukrainaan sotatilaa

Samaan aikaan presidentin tiedotustilaisuuden kanssa Donetskissa taisteltiin

Ulkomaat
 
Sergei Supinski AFP
Ukrainan presidentti Petro Porošenko esiintyi maanantaina järjestetyssä tiedotustilaisuudessa määrätietoisen oloisena.
Ukrainan presidentti Petro Porošenko esiintyi maanantaina järjestetyssä tiedotustilaisuudessa määrätietoisen oloisena. Kuva: Sergei Supinski AFP

Ukrainan presidentti Petro Porošenko väläytti maanantaina mahdollisuutta julistaa Ukrainaan sotatila, jos "rauha rikkoontuu". Porošenko kertoi kantansa vastatessaan tiedotustilaisuudessa Kiovassa asiaa koskeneeseen kysymykseen.

"Mitä teemme, jos rauhanprosessi katkeaa?" Porošenko kysyi ja vastasi itse: "Sotatila julistetaan heti minun määräykselläni ja turvallisuusneuvoston päätöksellä, jotka tuodaan parlamentin käsittelyyn. Kukaan ei viivyttele minuuttiakaan."

Itä-Ukrainan konfliktin sotilaallisen ratkaisun presidentti kuitenkin sulki kokonaan vaihtoehtojen ulkopuolelle.

"Donbassissa ei ole sotilaallista ratkaisua", Porošenko sanoi. "Ketä sellainen huvittaa, kun aseet ja luodit ovat maanosan voimakkaimman eli Venäjän sotakoneen hallussa. Näettehän, mihin sellainen johtaa."

Presidentti vakuutti 9. joulukuuta alkaneen "tyynen ajanjakson" ja Minskin rauhanprosessin onnistuneen. Sen tuloksena on presidentin mukaan vapautettu 1 500 ukrainalaista sotavankia. Suurin vankienvaihto tehtiin viime sunnuntaina, mutta kapinallisten vankina on yhä 900 Ukrainan sotilasta.

Presidentin tiedotustilaisuuden aikana Donetskin lentokentällä käytiin taistelu, jossa kuoli Porošenkon mukaan kolme Ukrainan sotilasta ja 14 separatistia. Mikäli tieto pitää paikkansa, maanantai oli Donetskin alueen verisin viikkoihin.

Ukraina on aiemmin lopettanut sosiaaliturvan maksamisen Donbassin kapina-alueelle. Viikonvaihteessa junat ja bussit lakkasivat kulkemasta Venäjän miehittämälle Krimille. Lisäksi niemimaata ovat riivanneet jatkuvat sähkökatkot.

Porošenko perusteli julkisen liikenteen lopettamista kansalaisten turvallisuudella ja kiisti jyrkästi, että sähkökatkot olisivat poliittisia.

"Jos Ukrainassa olisi sähköä, sitä olisi Krimilläkin."

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International syytti joulun alla ukrainalaisia vapaaehtoispataljoonia Itä-Ukrainan humanitaarisen katastrofin pahentamisesta. Järjestön mukaan Dnipro- ja Adar-pataljoonien taistelijat ovat sulkeneet joulukuussa yksitoista maantietä kuljetuksilta, jotka olivat tuomassa hätäapua Ukrainasta Donbassin kapina-alueelle.

Pataljoonien sanotaan epäilleen ruoan ja vaatteiden päätyvän kapinallistaistelijoille ja vaatineen vankienvaihtoa avustusten sallimisen ehtona. Kiovan hallitus raportoi kuitenkin viikonvaihteessa ensimmäisen kuljetuksen päässeen perille.

Venäjä on lähettänyt alueelle useita avustussaattueita, joiden puolityhjiä rekkoja on kuitenkin epäilty lähinnä propagandaksi.

Porošenko kertoi maanantaina tapaavansa Venäjän, Yhdysvaltain, Saksan ja Ranskan johtajat 15. tammikuuta Kazakstanin pääkaupungissa Astanassa presidentti Nursultan Nazarbajevin isännöimässä tapaamisessa.

"Diplomaattinen vuoteni alkaa 15. tammikuuta Astanassa Normandia-tyyppisillä neuvotteluilla", Porošenko sanoi ja viittasi neljän valtiojohtajan kesäkuiseen tapaamiseen Ranskassa.

Donetskin ja Luhanskin uutistoimiston maanantaisen tiedon mukaan Ukrainan armeijan ja Donetskin "kansantasavallan" asevoimien edustajat neuvottelivat Donetskissa. Näiden neuvottelujen sisällöstä ei kuitenkaan tihkunut julkisuuteen tietoja.

Pekka Hakala HS
Moskova

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat