Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EU vaatii Kreikkaa pitämään kiinni uudistuksista

Syrizan voitto voi vahvistaa Euroopan populisteja

Ulkomaat
 
Saul Loeb AFP
Pierre Moscovici
Pierre Moscovici Kuva: Saul Loeb AFP

Kreikan poliittinen sekasorto herätti maanantaina odotetusti huolta ympäri Eurooppaa.

EU:n talouskomissaari Pierre Moscovici kehotti kreikkalaisia osoittamaan sitoutumistaan Eurooppaan ja pitämään kiinni lupaamistaan uudistuksista.

"Kreikan kansa päättää jälleen tulevaisuudestaan", Moscovici sanoi tiedotteessa.

"Kreikan äänestäjien ja poliittisten johtajien laaja tuki tarpeellisille, kasvua tukeville uudistuksille on elintärkeä."

EU:ssa on seurattu viime viikkoina tarkasti Kreikan tilanteen kehittymistä. Unionissa ei riitä ymmärrystä Syrizan johtajan Alexis Tsiprasin ajatuksille, että Kreikan velat ja lainojen ehdot pitäisi neuvotella uudelleen.

Jos Kreikan velkoja leikataan, voivat myös muut hätälainaa saaneet maat, kuten Portugali ja Irlanti, palata vaatimaan helpotuksia. Huolestuttavaa on EU:n näkökulmasta sekin, että uudistusvaatimusten löysentäminen voisi syödä isojen jäsenvaltioiden Italian ja Ranskan motivaatiota panna talouttaan kuriin.

Molemmat maat ovat EU-komission hampaissa siitä, että ne ovat lepsuilleet taloudenpidossa.

Poliittinen hämmennys sekoitti maanantaina markkinoita Kreikan lisäksi Italiassa ja Espanjassa. Tilanne ei kuitenkaan vaikuta yhtä uhkaavalta kuin vuonna 2012, jolloin Kreikan ero eurosta näytti todennäköiseltä ja koko yhteisvaluutta oli vaarassa murentua. Italian pääministeri Matteo Renzi totesi, ettei hän pelkää ongelmien leviämistä.

EU:ssa uskotaan kuitenkin, että Syrizan mahdollinen vaalivoitto ja Kreikalle ehkä annettavat myönnytykset voivat johtaa populistien ja eurokriittisten voimien vahvistumiseen Euroopassa. Ensi vuonna järjestetään vaalit Kreikan ja Suomen lisäksi Portugalissa ja Espanjassa, joissa talouskurin vastustajat ovat voimissaan.

"2015 tulee olemaan muutoksen vuosi Espanjassa ja Euroopassa. Aloitamme Kreikasta. Anna mennä, Alexis!" twiittasi Espanjan vasemmistopuolueen Podemosin johtaja Pablo Iglesias.

Virve Kähkönen HS
Bryssel

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat