Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Oppositio protestoi ilman johtajaansa

Aleksei Navalnyi sai Venäjällä petostuomion. Veli joutui vankilaan.

Ulkomaat
 
Aleksandr Nemenov AFP
Poliisit ottivat kiinni opposition kannattajan Aleksei Navalnyitä tukevassa mielenosoituksessa tiistai-iltana Moskovassa.
Poliisit ottivat kiinni opposition kannattajan Aleksei Navalnyitä tukevassa mielenosoituksessa tiistai-iltana Moskovassa. Kuva: Aleksandr Nemenov AFP

Muutama sata moskovalaista uhmasi tiistai-iltana poliisia ja hyistä viimaa osoittamalla mieltään Kremlin kupeessa. Sosiaalisessa mediassa väkeä oli kutsuttu Maneesinaukiolle protestoimaan aiemmin tiistaina vankeustuomion saaneen oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin puolesta.

Poliisi sai aikaan tungoksen aitaamalla mielenosoittajat pienelle alueelle suljetun Maneesinaukion pohjoispuolelle, Ohotnyi Radin ostoskeskuksen ja hotellin edustalle pysäköityjen 20 pidätysbussin väliin. Joukko mielenosoitukseen pyrkineitä jäi valtakatu Tverskajalle, poliisin aitaaman alueen ulkopuolelle.

Artikkeliin liittyvät

Mielenosoittajien joukossa liikkui myös muutamia Novorossijan lipulla ja Pyhän Yrjön nauhalla varustautuneita hallinnon puolustajia. Monilukuisen mellakkapoliisin seuraksi tuli myös omaa lippuaan kantanut kasakkaryhmä, joka nostatti väkijoukossa "häpeä, häpeä" -huudot.

"Ilmassa on todella apatiaa", sanoi Jevgenija Verštšagina, 33. Hän osallistui jo kolme vuotta sitten presidentti Vladimir Putinin vastaisiin suurmielenosoituksiin, joiden keulakuva oli Navalnyi. Verštšaginan mukaan ilmapiiri on muuttunut täysin.

"Nyt ihmiset pelkäävät ja tänne tulevat vain ne, jotka eivät todella luovu oikeuksistaan. Mutta ei Putinin hallinto kauan kestä – hehän pelkäävät Navalnyitä ja puolta maailmaa. Vallankumousta ei tule, mutta kun talous romahtaa, alkaa sota jääkaappien ja televisioiden puolesta ja ihmiset ovat taas kadulla."

Viidentoista minuutin odottelun jälkeen poliisiauton kaiuttimesta kuului hajaantumiskäsky. Iltayhdeksään mennessä oli pidätetty jo 170 mielenosoittajaa.

"Me puolustamme perustuslaillista kokoontumisvapauttamme ja tulemme tänne niin kauan, että asiat muuttuvat", vakuutti 21-vuotias moskovalaisnuorukainen Ilja Murdin. "Putin rääkkää kavereitani, ja se ei vetele."

Moskovalainen oikeusistuin tuomitsi Navalnyin tiistaiaamuna kolmen ja puolen vuoden ehdolliseen vankeuteen petoksesta. Hänen nuorempi veljensä Oleg Navalnyi sai saman tuomion ehdottomana. Tuomion mukaan veljekset huijasivat liiketoimissaan ranskalaista kosmetiikkayhtiötä Yves Rocheria.

Navalnyin mukaan yhtiöllä ei ole mitään vaateita ja tuomio on puhtaasti poliittinen. Puolustus ilmoitti heti valittavansa tuomioista.

Kapinajohtaja oli erityisen tuohtunut pikkuveljensä saamasta ehdottomasta vankeusrangaistuksesta. "Tällä hallinnolla ei ole olemassaolon oikeutta", Navalnyi kommentoi oikeustalon portailla tiistaiaamuna.

"Kutsun kaikki tänään ottamaan kadut haltuunsa."

Alun perin Navalnyin veljesten oikeudenkäynti oli määrä pitää tammikuun 15. päivänä. Kymmenettuhannet ihmiset olivat ilmoittautuneet 15. päivän mielenosoitukseen, mutta oikeus aikaisti yllättäen istuntopäivää.

Navalnyi vakuutti vielä tiistai-iltana Twitterissä tulevansa mielenosoitukseen Moskovan keskustaan. Uutistoimistojen mukaan hänet kuitenkin pidätettiin ennen kuin hän ehti paikalle.

Navalnyin lehdistösihteeri vahvisti tiedon myöhemmin illalla. Kotiarestiin aiemmin asetettu Navalnyi oli iltakahdeksan jälkeen jo kyyditetty takaisin kotiinsa.

Syyttäjä vaati Navalnyille kymmenen vuoden yhdistettyä tuomiota, sillä oppositiojohtajalla on ennestään ehdollinen tuomio vuodelta 2013. Kirovilainen tuomioistuin katsoi tuolloin, että hän oli syyllistynyt petokseen puukaupoissa.

Tiistain ehdollinen tuomio ja pikkuveljen määrääminen telkien taakse olivat tuomioistuimelta yllätysveto. Oppositiojohtaja piti itsestään selvänä, että tuomio tuli suoraan Kremlistä.

"Kyse ei ole Navalnyin syyttämisestä vaan siitä, että tuomioista päättää pari kolme (tai ehkä vain yksi) Kremlin huijarimiljardööriä, joista jokaisen tulisi joutua oikeuden eteen itse", Navalnyi kirjoitti blogissaan ennen oikeuden päätöstä.

Pikkuveljen kohtalo askarrutti myös Navalnyin oppositiotovereita.

"Oleg on siis otettu panttivangiksi ja Navalnyi häpäistään, koska viattomat ihmiset joutuvat vankilaan hänen puolestaan", kirjoitti oppositiopoliitikko Boris Nemtsov Facebook-sivullaan.

"Islamilaisen valtion taktiikkaa: panttivankeja, kiristystä. Seuraava askel . . .", kirjoitti Kremlin kriitikko Artemi Troitski blogissaan.

"Tuollainen perheen kohtelu on systeemin normi", kirjoitti Sveitsissä asustava entinen öljymiljardööri Mihail Hodorkovski Twitter-viestissään.

Pekka Hakala HS
Moskova

Anton Belitski Reuters
Aleksei Navalnyi (kesk.) oli tiistaina matkalla opposition mielenosoitukseen Moskovassa, mutta hänet pidätettiin ennen kuin hän ehti paikalle.
Aleksei Navalnyi (kesk.) oli tiistaina matkalla opposition mielenosoitukseen Moskovassa, mutta hänet pidätettiin ennen kuin hän ehti paikalle.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat