Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Halauksia häviäjiltä

Onko brasilialaisista tullut jalkapallon tapauskovaisia, kysyy Brasilian-kirjeenvaihtajakautensa päättävä Maria Manner

Ulkomaat
 
Maria Manner
Enrique Castro-Mendívil Reuters
Brasilian maajoukkueen kannattajat lohduttivat toisiaan Saksalle hävityn MM-kisojen semifinaaliottelun jälkeen heinäkuun alussa Limassa.
Brasilian maajoukkueen kannattajat lohduttivat toisiaan Saksalle hävityn MM-kisojen semifinaaliottelun jälkeen heinäkuun alussa Limassa. Kuva: Enrique Castro-Mendívil Reuters

Apteekin tiskillä Rio de Janeirossa tuntematon vanha mies halusi halata minua.

"Onneksi olkoon, hyvin pelattu", hän sanoi.

Ei tarvinnut kysyä, mistä oli kyse. Jalkapallon maailmanmestaruuskisoista oli kulunut pari viikkoa. Siitä lähtien, kun Brasilia kärsi historiallisen 1–7-rökäletappion Saksaa vastaan, olin saanut ottaa vastaan satunnaisia onnitteluja tuntemattomilta. Brasilialaisten silmissä kun näytän saksalaiselta.

Käydessäni sitten alkusyksystä lomalla Suomessa kaikki halusivat tietää, onko Brasilia selvinnyt maansurusta.

"Ovatko siellä kaikki ihan alamaissa?" kaveri uteli.

Mietin, mitä vastata. Brasiliassa on monia todellisuuksia ja monia totuuksia. Jalkapallo oli Brasilialle tämän vuoden suuri tapahtuma ja suuri pettymys. Mutta millainen trauma murskatappiosta lopulta jäi?

"Jäljellä on vain tappion tunne ja mysteeri aiemman voitokkaan hengen kohtalosta", kirjoitti sanomalehti O Globo sata päivää nöyryyttävän pelin jälkeen.

Häviö osui kansallisen identiteetin ytimeen. Antropologi Roberto DaMattan mukaan menestys jalkapallokentällä on antanut brasilialaisille enemmän uskoa itseensä kuin mikään muu instituutio.

MM-kisojen päättymistä seuranneena aamuna ihmiset palasivat silti äkkiä normaaliin päiväjärjestykseen. Katujen keltavihreät koristelut haalistuivat auringossa. Kisoja edeltänyt kova kritiikki kustannuksista hälveni. Kaikki oli paljon vähemmän dramaattista kuin jotkut odottivat.

Ulkomaalainen toimittajakaverini ihmetteli myöhemmin, että hän tuntui surevan tappiota enemmän kuin brasilialaiset ystävämme.

Kysyin näkemystä kirjailija Cristóvão Tezzalta. Hän on kirjoittanut brasilialaisten kirjailijoiden jalkapalloaiheiseen novellikokoelmaan Entre as Quatro Linhas, joka julkaistiin hiljattain suomeksi nimellä Pilkun paikka (Aviador Kustannus).

"On olemassa suosittu sanonta, jota käytetään yleensä politiikasta, mutta sitä voi soveltaa myös jalkapalloon: brasilialaisilla on lyhyt muisti", Tezza sanoo.

Brasilia on kyllä voimakkaiden tunteiden maa, mutta tunteisiin ei jäädä vellomaan.

Sitä paitsi brasilialaiset suhtautuvat paljon uskollisemmin omiin seurajoukkueisiinsa kuin maajoukkueeseen, kirjailija muistuttaa. Tosifanit väheksyvät "maajoukkueen kannattajiksi" kutsumiaan ihmisiä, jotka kiinnostuvat jalkapallosta vain kerran neljässä vuodessa.

"Flamengon, Corianthiansin ja Atlético Paranaensen – minun joukkueeni! – häviö koetaan syvästi henkilökohtaisena tappiona. Maajoukkueen häviö taas nähdään 'heidän tappionaan'", Tezza sanoo.

MM-kisat saivat tänä vuonna poikkeuksellisen poliittisen sävyn hallituksenvastaisen mielialan vuoksi. Tezza arvioi, että Brasilian joukkuetta kohtaan tunnettu häpeä saattoi jopa ilostuttaa joitain ihmisiä. Sosiaalisessa mediassa tappiosta tuli ehtymätön vitsien aihe.

Ulkomaisissa lehdissä ounasteltiin, että nöyryytys pelikentällä voi vaikuttaa jopa vaalitulokseen. Presidentti Dilma Rousseff valittiin uudelle kaudelle, eikä kukaan puhunut jalkapallosta.

Mieleen hiipii silti, ovatko brasilialaiset menettäneet rahtusen intohimostaan jalkapalloon.

Rio de Janeirossa sanotaan, että ihminen voi vaihtaa sukupuolta ja uskontoa muttei jalkapallojoukkuetta. Jokaisella on oltava joukkue ja usein onkin.

Ulkomaalainen saattaa kuitenkin hölmistyä keskustellessaan riolaisen kanssa jalkapallosta. Käy ilmi, ettei tämä välttämättä tiedä, milloin oma joukkue pelaa tai ketkä ylipäätään ovat sen nykyisiä pelaajia.

Mitä jalkapallohulluutta tällainen muka on? Jalkapallonhan piti olla Brasiliassa uskonto!

Ehkä me olemme käsittäneet väärin uskonnon merkityksen.

Kuten jalkapallo myös uskonto kuuluu brasilialaiseen kulttuuriin olennaisesti. Merkittävä osa Brasilian katolilaisista ei kuitenkaan harjoita nykyään uskontoa aktiivisesti. Heidät tunnetaan termillä católicos não praticantes. Noin 20 prosenttia käy kirkossa viikoittain. Jotkut ovat kiinnostuneempia horoskoopeista kuin pappien ohjeista.

Ei kai pitäisi olla yllätys, että osa jalkapallofaneistakin on tapauskovaisia. He kannattavat samaa joukkuetta kuin perheensä, ja heillä saattaa olla kaapissa seuran vanhan tähden paita. Mutta sen näkyvämpää roolia uskonnolla – siis jalkapallolla – ei heidän elämässään välttämättä ole.

"Mielikuvamme brasilialaisten jalkapallohulluudesta perustuu 30 vuoden takaiseen todellisuuteen", valitti toimittajakaverini.

Kun Brasilia hävisi edellisissä MM-kotikisoissaan vuonna 1950 ratkaisevassa ottelussa Uruguaylle, seurasi tunnetusti vuosikausien maansuru. Paljon on muuttunut sen jälkeen. Brasilia on kaupungistunut rajusti ja nopeasti. Se on vauraampi ja keskiluokkaisempi.

Yleinen oletus tuntuu olevan, että tämänkertainen MM-häviö ei aiheuttanut edellisen kaltaista traumaa.

Totta kai Brasiliassa on yhä paljon pallonrakastajia. Tuntuu siltä, että kansallisiin myytteihin ja 1–7-tappioon suhtaudutaan vakavammin varsinkin suurkaupunkien ulkopuolella, luonnostaan konservatiivisemmilla pikkupaikkakunnilla.

"Mikä häpeä", kuulin monen suusta, kun matkustelin kisoja seuranneina kuukausina.

Aikalaiskertomusten perustella voi tosin epäillä, että kenties lehdistö on hieman liioitellut myös vuoden 1950 tappion synnyttämää maansurua. Maracanã-stadionin valtasi epäuskoinen lamaannus, ja häviön syitä puitiin pitkään ja hartaasti. Valtaosassa maata mentiin kuitenkin seuraavana päivänä töihin kuten normaalistikin.

Palataanpa vielä apteekin tiskille, jossa minua onniteltiin. Hauskaa kyllä Saksan joukkueesta oli tullut kisojen aikana Brasiliassa suursuosikki.

En ole varma, ovatko brasilialaiset erityisen hyviä häviäjiä. Kuten muuallakin, suurten jalkapallojoukkueiden otteluihin liittyy usein kannattajien välisiä tappeluita ja väkivaltaa.

Oliko brasilialaisten rakkaus saksalaisia kohtaan Tukholma-syndroomaa vai hyvän jalkapallon arvostusta?

Kirjailija Tezza näkee asian näin: "Saksalla ja saksalaisilla on aina ollut positiivinen sävy brasilialaisten mielikuvissa. Se on järjestäytynyt, tehokas ja kurinalainen kulttuuri – toisin sanoen kaikkea sitä, mitä brasilialaisten mielestä Brasilialta puuttuu. Kun sen yhdistää heidän poikkeukselliseen maajoukkueeseensa, syntyy nyt nähty empatia. Traagista olisi ollut, jos olisimme hävinneet 7–0 Argentiinalle – se olisi ollut ikuinen häpeä."

Jokainen brasilialainen muistaa luultavasti silti koko elämänsä, missä oli, kun Brasilia hävisi 1–7. MM-kisat viimeistään mursivat myytin brasilialaisen jalkapallon kauneudesta.

Apteekissa halasin vanhaa miestä takaisin. Hetken mielijohteesta en sanonut hänelle, etten ole oikea saksalainen. Mies näytti hyväntuuliselta kohdattuaan saksalaisen. Ajattelin, että ei kai tämä niin kuolemanvakavaa ole.

Sitä paitsi oli mukavaa, kerrankin, saada tuntea ylpeyttä jalkapallosta brasilialaisen edessä.

Maria Manner HS maria.manner@hs.fi

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat