Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Egypti saattaa vapauttaa vangitsemansa Al Jazeeran toimittajat

Ulkomaat
 

Egyptin korkein oikeus määräsi torstaina uusintaoikeudenkäynnin tapauksessa, jossa kolme uutiskanava Al Jazeeran toimittajaa tuomittiin pitkiin vankeustuomioihin kesäkuussa 2014. He ovat olleet pidätettyinä joulukuusta 2013 lähtien.

Tuomion mukaan toimittajat auttoivat islamistista Muslimiveljeskuntaa levittämällä "väärää tietoa" pian sen jälkeen, kun armeija syrjäytti islamistisen presidentin Muhammed Mursin vuonna 2013. Uutistoimisto Reutersin mukaan oikeudenkäynti uusitaan käsittelyvirheiden vuoksi.

Australialaiselle Peter Grestelle, egyptiläiskanadalaiselle Muhammed Fahmylle ja egyptiläiselle Baher Muhammedille langetetut tuomiot vaihtelevat pituudeltaan seitsemästä kymmeneen vuoteen.

Ihmisoikeusjärjestöt, länsihallitukset ja YK ovat moittineet tuomiota, jonka uskotaan liittyvän Egyptin ja Al Jazeeran kotimaan Qatarin välienselvittelyyn. Maiden välit kiristyivät, kun Egyptin armeijan kenraali Abdel Fattah al-Sisi syrjäytti Muslimiveljeskunnasta ponnistaneen Mursin. Qatar oli Mursin keskeisiä tukijoita.

"Heidän [toimittajien] pidätyksensä oli poliittisten pisteiden tasaamista Egyptin ja Qatarin välillä", sanoi Fahmyn asianajaja Negad al-Borai uutistoimisto AFP:lle.

Toimittajat pysyvät vangittuina uuden oikeudenkäynnin alkamiseen saakka, jolloin heille voi avautua vapaus takuita vastaan. Oikeudenkäynnin ajankohtaa ei ole vielä päätetty. Puolustuksen mukaan se voisi alkaa kuukauden sisällä.

"Heitä ei vapauteta ennen kuin uudessa oikeudenkäynnissä päätetään asiasta", sanoo Gresten ja Muhammedin puolustusasianajaja Mostafa Nagy Reutersille.

Egyptin korkein oikeus määräsi uusintaoikeudenkäynnin toisessakin tapauksessa, jossa neljä egyptiläistoimittajaa tuomittiin seitsemäksi vuodeksi vankeuteen muun muassa terroristijärjestöön kuulumisesta. Tapauksen yhteydessä tuomittiin poissa olevina myös 11 muuta toimittajaa kymmenen vuoden vankeuteen. Joukossa on yksi hollantilainen ja kaksi brittitoimittajaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat