Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruotsissa jo kolmas isku moskeijaan

Tutkijat: Ruotsin äärioikeistolla voi olla yhteyksiä Suomeen

Ulkomaat
 
Pontus Lundahl
Ruotsin poliisi tutkii moskeijaan kohdistunutta iskua tuhopolton yrityksenä, ilkivaltana ja vihanlietsontana.
Ruotsin poliisi tutkii moskeijaan kohdistunutta iskua tuhopolton yrityksenä, ilkivaltana ja vihanlietsontana. Kuva: Pontus Lundahl

Ruotsissa tehtiin uudenvuodenyönä jo kolmas tuhopolttoisku moskeijaan viikon sisällä. Tällä kertaa tuhoyrityksen kohteeksi joutui moskeija Uppsalassa.

Uppsalan poliisin mukaan moskeijaan heitettiin Molotovin coctail eli palavalla nesteellä täytetty pullo.

Moskeijan seinään kirjoitettiin lisäksi "alatyylisiä ja rasistisia" tekstejä. Aftonbladetin haastattelema silminnäkijä kertoi, että pullon jälkeen moskeijaa olisi heitelty myös tiiliskivillä.

"Jäsenemme ovat surullisia ja huolestuneita. Samanlaisia tekoja on tapahtunut muuallakin. Se saa miettimään, mitä oikein on tekeillä. En ole koskaan ennen tuntenut tällaista uhkaa muslimeja kohtaan", sanoi Uppsalan moskeijan hallituksen jäsen Osman Sayed sanomalehti Dagens Nyheterille.

Palo sammui itsekseen, eikä moskeijassa ollut iskun aikaan ketään.

"Tämä on vaikeaa. Pelkään, että tällaista tapahtuu silloin, kun lapseni ovat rukoilemassa moskeijassa", totesi Bassam Irsan Dagens Nyheterille.

Ruotsissa on viime päivinä tehty useita iskuja moskeijoita vastaan. Joulukuun 25. päivä paloi moskeija Eskilstunassa, ja neljä päivää myöhemmin tuhopolttaja iski Eslövin kaupungissa Skånessa moskeijaan.

Rasisminvastaisen Expo-lehden mukaan viime vuonna Ruotsissa hyökättiin moskeijoita vastaan yli 12 kertaa.

Iskut ovat herättäneet Ruotsissa suurta huomiota, sillä maahanmuutto ja vähemmistöjen asema on poliittisesti nyt kuuma aihe. Viime vaaleissa maahanmuuttovastainen ruotsidemokraatit-puolue on nostanut kannatustaan. Muut puolueet välttävät yhteistyötä sen kanssa.

Pääministeri Stefan Löfven on kutsunut aiempia iskuja "vihaväkivallaksi" ja sanonut, ettei Ruotsi tule "koskaan hyväksymään tällaisia rikoksia".

Ruotsin islamilainen yhdistys on arvostellut hallitusta tekemättömyydestä iskujen lopettamiseksi.

"Nämä ovat suunniteltuja viharikoksia, joiden tarkoituksena on pelotella osa kansalaisista. Nämä ovat hyökkäyksiä uskonnonvapautta ja koko yhteiskuntaa vastaan, ja ne täyttävät terroritekojen tunnusmerkit", totesi yhdistyksen puheenjohtaja Omar Mustafa uutistoimisto TT:lle.

"En ole kuullut pääministeriltä kommenttia tapahtumiin. Se saa ihmettelemään, onko tämä vakava asia hallitukselle vai ei."

Rasismia tutkineet Itä-Suomen yliopiston lehtorit Päivi Harinen ja Vesa Puuronen pitävät epätodennäköisenä, että iskut moskeijoita vastaan leviäisivät sellaisinaan Suomeen.

"Suomessa uskonto on ihmisten yksityisasia, joka ei herätä niin suuria tunteita tai intohimoja. Ruotsissa muslimivastaisuus on kasvanut jostain syystä eri suuntaan", Harinen sanoo.

"Meillä moskeijat pääsääntöisesti sijaitsevat kerrostaloasunnoissa tai liiketilojen yhteydessä. Ruotsissa ne ovat usein omia rakennuksia", sanoo Puuronen.

Molemmat pitävät mahdollisena, että Ruotsissa tehtyä iskusarjaa ohjaillaan keskitetysti.

"Jos tässä on takana järjestäytynyt organisaatio, joka levittelee lonkeroitaan moneen suuntaan, niin silloin on toki mahdollista, että teot nostattavat vaikutuksia myös Suomessa", Harinen sanoo.

Puuronen arvioi, että Suomen äärioikeisto on Ruotsin äärioikeiston eräänlainen "alaosasto".

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat