Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Venäjä jyskyttää kohti uutta myllerrysten vuotta

Ulkomaat
 
Nikolai Gontar
Eduard (vas.), Asija Isajeva ja Dmitri Korotkov juhlistivat uutta vuotta kuohuviinillä ja serasivat Venäjän presidentin Vladimir Putinin puhetta älypuhelimesta.
Eduard (vas.), Asija Isajeva ja Dmitri Korotkov juhlistivat uutta vuotta kuohuviinillä ja serasivat Venäjän presidentin Vladimir Putinin puhetta älypuhelimesta. Kuva: Nikolai Gontar

Kremlin kello lyö Dmitri Korotkovin, 30, älypuhelimen suorassa lähetyksessä kaksitoista kertaa.

Juna saapuu Tšerepovetsin kaupunkiin kilometrien pituisen tehdasalueen viertä pitkin.

Artikkeliin liittyvät

Pietarista on edetty 468 kilometriä, ja junan päätepysäkille Tjumeniin Siperiaan on lähes 2 000 kilometriä lisää.

"Kiitos kärsivällisyydestä ja hyvää uutta vuotta", Korotkov tiivistää presidentti Vladimir Putinin uudenvuodenpuheen sisällön ja kiiruhtaa ampumaan ilotulitteita ulos pakkaseen.

Vuosi on vaihtunut, radiossa kaikuu tanssibiitti ja Korotkov on palannut kuohuviinilasin ääreen.

Kärsivällisyyttä on Venäjän tempoilun vuoksi vaadittu myös muulta maailmalta, mutta venäläisille vuosi 2014 oli poikkeuksellisten muutosten aikaa. Se näkyy ja kuuluu junan makuuvaunujen hyteissä, joissa puhe kääntyy jossain vaiheessa aina Ukrainaan.

"Ystävä töissä ennusti, että vuonna 2015 alkaa sota. Pitää hankkia reppu ja pakata sinne säilykkeitä, hän neuvoi", Asija Isajeva, 30, kertoo.

Hän on yhdessä Korotkovin kanssa matkalla Pietarista Uralvuoriston Jekaterinburgiin, jossa Korotkov tapaa ensi kertaa appivanhempansa.

"Minä mietin nyt, miten pelastaisimme sellaisessa tilanteessa kissamme", Isajeva jatkaa.

Sodan pyöriminen venäläisten ajatuksissa on merkille pantavaa, koska moni tutkija on sitä mieltä, että venäläiset ajattelevat jo nyt maan olevan käytännössä sotatilassa.

Pariskunnan vieressä istuu hiljaa Eduard, 21, joka on elävä esimerkki Venäjän ja lännen suhteiden haaksirikosta.

Hän on sopimussotilaana töissä Venäjän merivoimissa ja joutuu palaamaan kotiin Jekaterinburgiin Ranskasta. Siellä hän oli yksi sadoista venäläissotilaista, joita koulutettiin helikopteritukialus Mistralin käyttöönottoa varten.

Suuren asekaupan piti olla näyttö Venäjän ja lännen hyvistä suhteista, mutta Ranska lykkäsi laivan luovutusta Venäjälle Ukrainan sodan takia.

Eduard on vain tyytyväinen kaupan kariutumisesta.

"Pääsin aiemmin lomalle, ja merimiehelle vapaa-aika on kullanarvoista", hän sanoo.

Ranskasta jäi matkamuistoksi kolmekymmentä kiloa kosmetiikkaa, hajuvesiä ja muita tuliaisia. Puhelimen kuvissa Eduard pyöräilee, rullaluistelee ja istuu muiden sotilaiden kanssa oppitunneilla.

Merimiehen ulkomaantuliaiset ovat pian entistä halutumpaa tavaraa, sillä ruplan arvosta on huvennut yli puolet vuoden aikana.

Tuontitavara kallistuu entisestään, ulkomaanmatkailu kuihtuu ja venäläiset sijoittavat rahojaan vimmatusti televisioihin, tietokoneisiin ja asuntoihin.

Hintojen nousua on kiihdyttänyt Venäjän vastapakotteena asettama ruoan tuontikielto lännestä. Pietarissa pelkästään virallisten tilastotietojen mukaan ruoka kallistui 18 prosenttia, Uralin Permissä kymmenen prosenttia.

Tällä menolla moni joutuu tyytymään samaan ruokavalioon kuin Venäjän keskusvaalilautakunnan puheenjohtaja Vladimir Tšurov.

Muhkeaa miestä lainaa suosittu iltapäivälehti Komsomolskaja pravda, jonka uudenvuodennumero on jaettu junan pöydille.

"Syön tavallisen lounaan: puoli purkkia kilohailia tomaattikastikkeessa – se on lempiruokani – ja puoli viipaletta vaaleaa leipää, vihanneskeittoa ja teetä. Kun ruokavalio on tämä, ei ruplan kurssin putoamisesta tarvitse niin välittää."

Junassa ei tyydytä yhtä vähään kuin Tšurov. Asija Isajeva kaivaa laukusta pöytään venäläisten perinteisiä juhlaruokia: peruna-kana-suolakurkkusalaattia, punajuuri-sillisalaattia ja lihakotletteja.

Junan ikkunassa välkähtää raketti. Puheet kääntyvät arkisempiin asioihin. Tärkeintä Isajevalle ja Korotkoville viime vuonna oli rakkaus ja sen vahvistuminen.

"Ensi vuonna haluamme rakentaa talon. Jonnekin Pietarin ulkopuolelle, järven tai joen rannalle."

Yksityisyrittäjänä toimivan Korotkovin ja isossa yrityksessä logistiikasta vastaavana varajohtajana työskentelevän Isajevan tuloilla se on mahdollista.

"Emme ole niin varakkaita, että olisimme voineet pelata vaihtamalla ruplia valuutaksi tai toisinpäin", Isajeva huomauttaa.

Kuumin puheenaihe on silti tupakkatauon paikka. Pitkänmatkan junissa tupruttelusta tuli viime kesänä laitonta.

Eduard painuu silti tupakalle junavaunujen liitoskohtaan. Henkilökunta katsoo pikaista sauhuttelua läpi sormien.

Anneli Ahonen
Pietari/Tjumen

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat