Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ääripuolue Syriza ravisuttaa koko Eurooppaa – pitäisikö heitä pelätä?

Kreikan Syriza-puoluetta väitetään uhkaksi Euroopalle. HS otti selvää, millainen puolue on.

Ulkomaat
 
Laura Oja kuvat
Konstantina Petrousi (toinen vas.) ja hänen siivoojatoverinsa ovat pitäneet protestileiriä Ateenan keskustassa jo lähes vuoden.
Konstantina Petrousi (toinen vas.) ja hänen siivoojatoverinsa ovat pitäneet protestileiriä Ateenan keskustassa jo lähes vuoden.

Raivossa on jotakin alistunutta. Naiset ovat osoittaneet mieltään 239 päivää. Samalla paikalla Ateenan keskustassa. Päivin öin.

"Me haluamme vain saada työpaikkamme takaisin", Konstantina Petrousi sanoo.

Petrousi on ammatiltaan siivooja, kuten myös hänen kohtalotoverinsa Syntagma-aukion kupeessa, kivenheiton päässä Kreikan parlamenttitalosta.

Pari telttaa, muovituoleja, infrapunalämmittimet. Ateenan vuosi on vaihtunut navakassa ja koleassa tuulessa.

Siivoojat osoittavat mieltään vuoroissa. Petrousi kertoo tekevänsä paljon yövuoroja, iltayhdestätoista aamuseitsemään.

Naiset edustavat yhteensä 595:tä siivoojaa. He ovat Kreikan talousromahduksen uhreja. He saivat potkut, kun julkista sektoria pienennettiin.

Petrousi siivosi verotoimistoa neljä tuntia päivässä. Palkka oli noin 800 euroa kuussa. Tästä työpaikasta hän taistelee.

Jokuhan verotoimiston siivoaa edelleen. Petrousin mukaan työ on nyt vain ulkoistettu.

Siivoojat osoittavat mieltään Ateenan keskustassa
Siivoojat osoittavat mieltään Ateenan keskustassa
Siivoojat protestoivat Ateenan keskustassa irtisanomisia vastaan. He toivovat työpaikkojaan takaisin ja odottavat tammikuun vaalien ratkaisua. Toimittaja: Heikki Aittokoski HS, kuvaus: Laura Oja HS

Attikan kuvernööri Rena Dourou ja Syrizan johtaja Alexis Tsipras kohtasivat puoluetilaisuudessa Ateenassa maanantai-iltana.
Attikan kuvernööri Rena Dourou ja Syrizan johtaja Alexis Tsipras kohtasivat puoluetilaisuudessa Ateenassa maanantai-iltana.

Konstantina Petrousin mies, Alkiviadis Roussos, on sentään leivässä kiinni. Hän on opettaja. Mutta elätettävänä on kaksi poikaa. Kolmetoistavuotias Yoannis ja kymmenvuotias Vasilis käyvät yksityistunneilla. Ei ilmaista.

239 päivää protestia. Mutta nyt alistuneeseen raivoon sekoittuu toivoa. Toivon nimi on Syriza.

"Syriza palvelee ihmisiä, toisin kuin nykyhallitus, joka on kapitalistien lakeija. Syriza on luvannut työpaikat takaisin."

Syriza, radikaalivasemmiston liitto, on nykyään Euroopan ehkä kiinnostavin puolue.

Syriza saavutti merkittävän voiton viime maanantaina, kun se sai kaadettua hallituksen. Pääministeri Antonis Samaraksen oli pakko julistaa uudet vaalit. Ne pidetään 25. tammikuuta. Kampanjasta tulee repivä.

Nykyinen hallituskoalitio kärsinee tappion. Koalitioon kuuluvat konservatiivien Uusi demokratia ja demarien Pasok.

Siivoojien protestileirissä juhlittiin uuttavuotta. Georgia Oikonomou (kesk.) ja Mantalena Trianti (oik.) lauloivat.
Siivoojien protestileirissä juhlittiin uuttavuotta. Georgia Oikonomou (kesk.) ja Mantalena Trianti (oik.) lauloivat.

Siivooja Konstantina Petrousi on osa miljoonajoukkoa, joka saattaa äänestää Syrizan valtaan. Silloin puoluejohtaja Alexis Tsipraksesta tulisi seuraava pääministeri. Jos näin käy, moni Euroopassa näkee punaista.

Syrizan suurin vaalilupaus on vyönkiristyksen lopettaminen. Se haluaa nostaa palkkoja, eläkkeitä, sosiaalitukia.

Syriza julistaa repivänsä auki sopimukset, joilla kansainväliset lainoittajat asettivat Kreikalle tiukat lainaehdot. Syriza haluaa leikkauksia Kreikan miljardivelkoihin, mikä taas kylväisi myrkkyä tukijamaissa – ei vähiten Suomessa, joka valmistautuu kevään eduskuntavaaleihin.

Tiedossa on törmäys muun Euroopan kanssa. Eurokriisi saattaa taas kärjistyä akuutiksi.

Pahimmissa uhkakuvissa Syriza-mörön maalaillaan ravistelevan suunnilleen koko maailmantaloutta.

Aika paljon puolueelta, jolla on alle 30 prosentin kannatus 11 miljoonan asukkaan maassa. Mikä tämä Syriza oikein on?

Vuosi vaihtui Ateenan Syntagma-aukiolla Kreikan parlamenttitalon edustalla. Paikka tunnetaan myös mielenosoituksista ja mellakoista.
Vuosi vaihtui Ateenan Syntagma-aukiolla Kreikan parlamenttitalon edustalla. Paikka tunnetaan myös mielenosoituksista ja mellakoista.

Syriza perustettiin vuonna 2004. Se oli laitavasemmiston sirpaleryhmien yhteenliittymä. Yhtä hyvin voisi puhua äärivasemmistosta, koska joukossa on piinkovia kommunisteja.

Räjähdys tapahtui vuosikymmenen vaihteessa. Kun Kreikan talouskriisi puhkesi, Syriza oli vain neljän prosentin puolue.

Sitten alkoi tapahtua. Maailman finanssikriisin melskeissä Kreikan kupla puhkesi.

Holtittoman taloudenpitonsa seurauksena Kreikka ajautui maksukyvyttömyyteen ja menetti luottokelpoisuutensa. Kansantuotteesta on sulanut viidessä vuodessa neljännes.

Kreikan romahdus on ainutkertainen rauhan ajan eurooppalaisessa demokratiassa.

Puolitoista miljoonaa kreikkalaista on työttömänä. Eläkkeet ovat pahimmillaan puolittuneet.

Syrizan logo
Syrizan logo

Eurooppalaiset kumppanit tulivat Kreikan apuun tarjoamalla kovaa rakkautta. Brysselissä, Frankfurtissa ja Berliinissä väännettiin kasaan hätäpaketteja, joilla Kreikka pidettäisiin pinnalla. Mukana olivat ennen kaikkea muut euromaat, joukossa myös Suomi.

EU:n komissio, Euroopan keskuspankki ja Kansainvälinen valuuttarahasto IMF käytännössä sanelivat Kreikalle hätäavun ehdot. Seurasi tuskaa.

Päreiksi on mennyt myös Kreikan puoluekartta. Suurin voittaja on Syriza, jonka mielestä Kreikasta on tehty uusliberalistien siirtomaa. Kesän 2012 parlamenttivaaleissa Syriza sai jo 27 prosenttia äänistä.

Puoluetoimiston ulkoseinää koristaa Syrizan logo, joka tuo mieleen kommunistimaat. Keltainen tähti ja punalippu, jonka alta pilkistää purppura ja vihreä lippu.

"Punalippu symboloi vasemmiston perinteitä, purppura symboloi feminismiä ja vihreä ympäristöajattelua", kertoo Kostas Isychos. "Tähti symboloi, että me tavoittelemme korkeuksia, parempaa yhteiskuntaa."

Isychos kuuluu puolueen ytimeen. Hän ei istu pelkästään 201-henkisessä keskuskomiteassa vaan parikymmenhenkisessä puoluesihteeristössä, jossa hän vastaa ulkopolitiikasta.

"Kysymys ei kuulu, minne Syriza haluaa viedä Kreikan", Isychos sanoo. "Kysymys kuuluu, minne Bryssel haluaa viedä Euroopan."

Koko talousjärjestelmämme on Isychoksen mukaan vääristynyt. Syriza haluaa Kreikan pysyvän rahaliitossa ja Euroopan unionissa, mutta se haluaa mullistaa ne sisältäpäin.

Syrizan puolueohjelmassa on kaikuja menneiltä ajoilta, Karl Marxia myöten: "Kultakin kykyjensä, kaikille tarpeidensa mukaan."

Tavoitteena on "2000-luvun sosialismi", jonka keinovalikoimiin kuuluu kansallistaminen.

"Tuomme pankkijärjestelmän julkiseen omistukseen. Muutamme radikaalisti päämäärät, joita se nykyisin palvelee, korostamalla työläisten osuutta."

Työläisten vasemmisto -lehdessä näytettiin Kreikan eroavalle hallitukselle ja talouskurille tietä ulos.
Työläisten vasemmisto -lehdessä näytettiin Kreikan eroavalle hallitukselle ja talouskurille tietä ulos.

Syriza ei ole lähelläkään tilannetta, jossa se saavuttaisi yksinään enemmistön parlamentissa. Jos puolue voittaa vaalit, sen pitää tukeutua apupuolueisiin ja siten tehdä kompromisseja.

Yhtä kaikki, puolueen julkilausutut tavoitteet ovat kiinnostavaa luettavaa. Ei vähiten Natoa koskevilta osiltaan.

Kreikka on sotilasliiton jäsen, mutta puolueohjelmassa "Syriza taistelee perustaakseen Euroopan uudelleen ilman keinotekoisia jakolinjoja ja kylmän sodan liittoumia, kuten Natoa".

Haluaako Syriza siis Kreikan eroavan Natosta?

"Me haluamme Naton hajoavan", Isychos sanoo.

Kuten puolueet usein, Syriza henkilöityy johtajaansa.

Tästä on kyse

 Kreikassa järjestetään tammikuun lopulla ennenaikaiset vaalit, joissa äärivasemmistolainen Syriza on vahvoilla.

 Syriza vastustaa tiukkaa talouskuria, joka taas on avustajien reunaehto.

 Kreikan velkakriisi kärjistyi vuonna 2010. Kreikalle kasattiin tukipaketteja, joiden kokonaissuuruus on noin 250 miljardia euroa.

 Valtaan päästessään Syriza haluaisi neuvotella Kreikan velkoihin tuntuvia leikkauksia.

 Auttajamaat tuskin suostuvat leikkauksiin.

40-vuotiasta Alexis Tsiprasta kuvaillaan usein adjektiivilla "karismaattinen", ja sitä hän on.

Maanantai-iltana Tsipras kokosi joukkonsa ateenalaiseen elokuvateatteriin ja sai rokkitähden vastaanoton. Sadat ihmiset vartoivat sankariaan kadulla, koska saliin ei mahtunut.

Mutta Syrizalla on toinenkin karismaattinen 40-vuotias johtohahmo. Hän on Attikan kuvernööri Rena Dourou.

Neljän miljoonan asukkaan Attika on Kreikan tärkein hallintoalue. Ateenakin on Attikaa.

Dourou on ilmiselvä työnarkomaani. Hänellä on aikaa tavata uudenvuodenaaton iltana.

Attika-talon seitsemännen kerroksen työhuoneesta avautuu upea näköala: Akropolis iltavalaistuksessa. Mutta sitä Dourou tuskin edes huomaa, koska työ nielee kaiken.

"Olen melkein kadonnut tv-väittelyistä", Dourou sanoo.

"Olisi kyllä paljon helpompi taistella 20 minuuttia televisiossa kuin työpaikalla 20 tuntia jouluna ja uudenvuodenaattona."

Dourou tunnetaan kovana väittelyvastuksena.

Kuuluisassa välikohtauksessa kesällä 2012 äärioikeiston Kultainen aamunkoitto -puolueen edustaja kimpaantui Douroulle televisiokameroiden edessä ja paiskasi häntä lasillisella vettä. Dourou otti tilanteen viileästi.

Attikan kuvernööri valitaan vaaleilla. Rena Dourou kävi viime keväänä kampanjan, jossa hän teki julmetusti jalkatyötä maakunnan eri puolilla ja kulki ovelta ovelle. Sitä ei moni kreikkalaisehdokas tee, ehkä riskien takia. Poliitikot eivät ole kovassa kurssissa.

Dourou teki läpimurron. Hän on korkeimpaan virkatehtävään päässyt Syrizan poliitikko. Hänen työtään seurataan tarkasti.

"Pasok ja Uusi demokratia hallitsevat mediaa. Sieltä saa kuulla kauhukertomuksia siitä, mitä me teemme. Viesti kuuluu, että jos Rena onnistuu Attikan hallinnossa, Syriza onnistuu. Jos Rena epäonnistuu, niin Syriza epäonnistuu Kreikan hallituksessa."

Kuvernööri Douroulla on laajempikin missio kuin vain hoitaa Attikan asiat hyvin.

"Meidän täytyy tuoda uskottavuus takaisin politiikkaan. Maatani riivaa poliittinen, moraalinen ja sosiaalinen kriisi. Meidän täytyy palata politiikkaan Aristoteleen merkityksessä."

Aristoteles pohdiskeli politiikkaa parin kilometrin päässä nykyisestä Attikan virastotalosta. 300-luvulla ennen ajanlaskun alkua elänyt filosofi korosti poliittisen johtajan hyveellisyyttä.

Puhdas politiikka on Syrizan perusviestejä, ja se uppoaa otolliseen maaperään. Kreikkalaiset ovat läpeensä kyllästyneitä poliitikkojen todistettuihin tai väitettyihin korruptiotapauksiin.

Kreikan politiikassa on alkamassa uusi aika, Dourou uskoo.

"Olen helpottunut, koska viime maanantaista lähtien olen tiennyt, että seuraava hallitus on Syrizan hallitus. Ja siitä tulee täysin erilainen hallitus."

Tästä tuskin on erimielisyyttä. Mikäli Syriza voittaa ja Alexis Tsipras kokoaa hallituksen, edessä ovat kiinnostavat ajat.

Jos Syriza aikoo toteuttaa ohjelmansa, se tarvitsee siihen rahaa, paljon rahaa.

Kreikan ahdingossa ei ole näköpiirissä keinoa, jolla valtion kirstuun jauhettaisiin ylimääräisiä miljardisummia.

Pitäisi saada niitä velkoja leikattua. Mutta millä ihmeellä Tsipras saa muun Euroopan suostumaan?

"Neuvotteluista tulee kovia", sanoo kuvernööri Rena Dourou. "Alexis on toistanut jatkuvasti, ettei tästä tule helppoa."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat