Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Siirtolaiset ajelehtivat nyt haamualuksilla Välimerellä

Italia pysäytti jälleen perjantaina ilman miehistöä seilanneen aluksen, jossa oli yli 400 siirtolaista

Ulkomaat
 
AFP
Siirtolaisia kuljettaneessa Ezadeen-laivassa ei ollut miehistöä.
Siirtolaisia kuljettaneessa Ezadeen-laivassa ei ollut miehistöä. Kuva: AFP

Italia kertoi perjantaina ottaneensa haltuun muutaman päivän kuluessa jo toisen ilman miehistöä seilanneen ja täynnä siirtolaisia olleen laivan.

Perjantaina rannikkovartiosto kertoi ottaneensa hinaukseen Sierra Leonen lipun alla purjehtineen Ezadeen-aluksen, jossa oli arviolta yli 400 lähinnä Syyriasta paennutta ihmistä.

Tiistaina taas viranomaiset pysäyttivät automaattiohjauksella kohti Italian rannikkoa matkanneen Blue Sky M -aluksen, jossa oli lähes 800 siirtolaista. The Guardianin mukaan laiva oli vain 45 minuutin matkan päässä rannikosta.

Kyseessä näyttää olevan uusi ilmiö, jonka avulla Välimeren ihmissalakuljettajat voivat jatkaa häikäilemätöntä bisnestään ympäri vuoden.

Kun aiemmin salakuljettajat ovat käyttäneet pääasiassa pieniä tai pienehköjä aluksia tai kumiveneitä, he ovat nyt ottaneet käyttöön paljon suurempia ja usein käytöstä poistettuja rahtialuksia, arvioi EU:n rajaturvallisuusvirasto Frontex sivuillaan.

"Olemme muutaman kuukauden ajan nähneet Turkista tulevia isoja aluksia, jotka mahdollistavat sen, että salakuljettajat voivat jatkaa bisnestään ympäri vuoden", kertoo Frontexin tiedottaja Ewa Moncure puhelimitse.

Moncuren mukaan pelkästään joulukuussa Italiaan saapui yli 5 000 siirtolaista. Se on vähemmän kuin kiihkeimpänä sesonkina mutta selkeästi enemmän kuin aiempina vuosina.

"Blu Sky M:n pelastaminen kaksi päivää sitten ja nyt Ezadeen osoittavat, että salakuljettajat ovat löytämässä uusia tapoja päästä EU:n alueelle", arvioi myös EU-komission tiedottaja uutistoimisto AFP:lle.

EU vakuutti perjantaina, että se aikoo puuttua salakuljettajien uuteen taktiikkaan käyttää "haamualuksia".

Vastaavia laivoja on syksyn mittaan ollut kymmenkunta, Moncure kertoo. Yhteistä niille on, että ne ovat lähteneet Turkista ja niissä on ollut lähinnä Syyrian sotaa pakenevia ihmisiä. Aiemmin veneet ovat lähteneet lähinnä Pohjois-Afrikasta.

Yhteistä on myös se, että miehistö on hylännyt laivan lähellä rannikkoa kiinnijäämisen pelossa. Lisäksi laivat ovat olleet käytöstä poistettuja rahtialuksia.

"Laivat jäävät Italiaan, siksi salakuljettajat hankkivat juuri ja juuri merikelpoisia aluksia", Moncure sanoo.

Frontexin mukaan romulaivoja on vaikea hankkia ja ne ovat kalliita, mutta salakuljetus on kannattava bisnes.

"Salakuljetus on fantastinen bisnes, ihmiset maksavat tuhansia ja tuhansia matkasta. Eli mitä enemmän matkustajia laivaan mahtuu, sen parempi salakuljettajille", Moncure sanoo.

Laivat on Frontexin mukaan usein hankittu turkkilaisesta Mersinin satamakaupungista, jonne on yhä toimiva laivayhteys Syyrian Latakiasta. Rahtialuksia korjaamaan ja seilaamaan hankitaan miehistöä usein Venäjältä asti.

Lippu Latakiasta Mersiin maksaa noin 6 000 euroa, minkä päälle rajoja vartioivat syyrialaistaistelijat perivät pakolaisilta oman siivunsa.

Lippu rahtilaivalla Turkin kautta Italiaan maksaa Frontexin mukaan ainakin kolme kertaa sen, mitä "perinteinen" reitti Libyan kautta.

Italiaan on runsaan vuoden aikana tullut ennätyksellisesti siirtolaisia, lähes 170 000. Se on kolme kertaa niin paljon kuin vuotta aiemmin, tiedottaja Moncure huomauttaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat