Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Turkista löytyi 5000 vuotta vanha maanalainen kaupunki

Ulkomaat
 
Petteri Tuohinen HS
Derinkuyun maanalainen kaupunki on rakennettu eri tasoihin.
Derinkuyun maanalainen kaupunki on rakennettu eri tasoihin. Kuva: Petteri Tuohinen HS

Turkista on löytynyt 5 000 vuotta vanha maanalainen kaupunki, jonka uskotaan olevan maailman suurin lajissaan, kertoo brittilehti The Independent.

Kaupunki sijaitsee Nevsehirin maakunnassa, historiallisella Kappadokian alueella. Kappadokia tunnetaan arkeologisissa piireissä lukuisista maanalaisista asuinalueista, mutta uusin löydös jättää muut varjoonsa.

Turkin asuntorakentamisviraston johtajan Mehmet Ergün Turanin mukaan maanalainen kaupunki löydettiin asuntoalueen perustuksia tehdessä.

Rakentaminen lopetettiin alueella, kun löytö tehtiin.

Kaupungin ylimmät osat havaittiin ensimmäisen kerran jo viime vuonna, mutta sen koko on valjennut vasta nyt. Turan puhuu esimerkiksi seitsemän kilometrin pituisista kulkuväylistä.

Kappadokian alue on omiaan maanalaisille kaupungeille, koska sen pehmeää vulkaanista kiveä on helppo kaivertaa.

Alueen tunnetuin maanalainen kaupunki on useisiin kerroksiin levittäytyvä Derinkuyu, jossa asui aikoinaan tuhansia ihmisiä. Se sijaitsee noin tunnin ajomatkan päässä uusimmasta löydöksestä.

Helsingin Sanomat vieraili aiemmin Derinkuyun maanalaisessa kaupungissa, missä turisteille järjestetään opastettuja kierroksia. Kaupunki on kaivettu maan alle useaan kerrokseen 60 metrin syvyyteen, ja se on noin kolme tuhatta vuotta vanha.

Enimmillään vulkaanisen kiven uumenissa on asunut noin 20 000 ihmistä. Muun muassa kristityt ovat paenneet Derinkuyun maanalaiseen kaupunkiin eri valloittajien vainoja.

Derinkuyussakin ihmiset ovat vuosituhansien ajan yrittäneet elää maan alla niin normaalisti kuin se niissä olosuhteissa vain on ollut mahdollista. Maan uumeniin rakennettiin muun muassa kappeleita, ruokapaikkoja ja kouluja. Kaupungissa oli myös oma viininvalmistamo.

Vihollisten varalta kaupungin tunneleihin rakennettiin massiivisia kiviovia, joilla sisäänpääsy voitiin estää. Ulos- ja sisääntuloaukkoja oli useita. Ilmastointi oli järjestetty syvillä kuiluilla, jotka toimivat myös kaivoina.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat