Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Britanniassa asuu kahden kerroksen väkeä – HS vieraili etuoikeutettujen tyyssijassa

Tuloerojen Britannia on jakautunut köyhien ja rikkaiden maaksi. Nuorten on vaikea saada kiinni itsenäisestä elämästä, mutta varakkailla menee entistä paremmin.

Ulkomaat
 
Olaf Protze Lightrocket
Eton tunnetaan parhaiten yksityisestä poikakoulustaan. Pikkukaupungista pääsee kävelysiltaa pitkin Thamesin yli Windsoriin.
Eton tunnetaan parhaiten yksityisestä poikakoulustaan. Pikkukaupungista pääsee kävelysiltaa pitkin Thamesin yli Windsoriin. Kuva: Olaf Protze Lightrocket

Eton / Slough. On vaikea kuvitella kahta yhtä erilaista paikkakuntaa kuin Britannian Eton ja Slough.

Pikkuruinen Eton on oikea etuoikeutettujen tyyssija. Kaupunki tunnetaan perinteikkäästä poikakoulustaan, jonne Britannian kuninkaalliset, raharikkaat ja mahtisuvut lähettävät jälkikasvunsa verkostoitumaan.

Etonissa haisee raha. Postikorttimaisen sievällä pääkadulla on jopa rikkaiden suosiman Coutts-pankin sivukonttori.

Aivan Etonin vieressä sijaitseva Slough on toista maata.

Kaupunki rakennettiin alun perin teollisuusalueeksi ja Lontoon seudun työläisten nukkumalähiöksi. Nykyisin siellä asuu paljon maahanmuuttajia ja lapsiperheitä.

Kauppakeskuksen parkkiautomaatin ohjeetkin ovat englannin lisäksi parilla muulla kielellä. Slough'n ankeat toimistorakennukset ovat suomalaisillekin tuttuja television Konttori-komediasarjasta.

Petteri Kokkonen
Slough on teollisuuskaupunki, jonka väestö on jopa Britannian mittapuulla erittäin monikulttuurinen.
Slough on teollisuuskaupunki, jonka väestö on jopa Britannian mittapuulla erittäin monikulttuurinen.

Naapuripaikkakuntien eli Etonin ja Slough'n erilaisuus on vain yksi esimerkki Britannian jakautumisesta kahtia rikkaiden ja köyhien valtakunniksi.

Elintaso- ja hyvinvointierot ovat suuret. Mediaanitulo oli viime vuonna 23 300 puntaa eli 29 700 euroa vuodessa, mutta haitari on hyvin laaja.

Credit Suisse -pankin syksyllä tekemän selvityksen mukaan brittien rikkain kymmenes hallitsee yli puolta kaikesta varallisuudesta. Eriarvoisuus on kasvussa.

Paperilla sekä Britannian että kotitalouksien nettovarallisuus lisääntyy. Tästä huolimatta kotitaloudet kokevat olevansa entistä tiukemmalla, kertoi Britannian tilastoviranomainen joulukuussa. Kotitalouksien tulot henkeä kohti laskivat heinä–syyskuussa edellisvuoteen verrattuna, vaikka kansantalouden kasvuluvut ovat hyvät.

Kuka sitten kärsii, ja kuka hyötyy?

Puntamiljardöörejä Britanniassa asuu jo yli sata, ja kiinteistöjen hinnat ovat tehneet monista hyvätuloisistakin miljoonikkoja – ainakin teoriassa. Tavallisten ihmisten elämä on silti toisenlaista.

Sosiaalipolitiikkaan keskittyvä yli satavuotias Joseph Rowntree Foundation -ajatuspaja tutkii säännöllisesti köyhyyttä ja syrjäytymistä Britanniassa. Ajatushautomon marraskuussa julkistaman selvityksen mukaan yli 60 miljoonan asukkaan Yhdistyneessä kuningaskunnassa asuu 13 miljoonaa köyhää.

Köyhyys on lisääntynyt erityisesti työikäisten lapsettomien aikuisten keskuudessa. Eläkeläisillä menee sen sijaan entistä paremmin.

Britannian työllisyystilanne on parempi kuin useissa Manner-Euroopan maissa. Se ei ole kuitenkaan koko totuus.

Kotitalouksien reaalitulot ovat kutistuneet jo kolmatta vuotta peräkkäin. Heikoiten palkatuilla myös tuntipalkat ovat laskeneet, Joseph Rowntree Foundation laski. Säätiön mukaan peräti kolme viidestä entisestä työttömästä ei tule toimeen uudesta työstä saamalla palkallaan.

Lähitulevaisuus voi lisätä eriarvoisuutta entisestään. Toukokuun vaalien jälkeen aloittavan Britannian uuden hallituksen pitää tehdä isoja leikkauksia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat