Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Iskujen pelko sai seurakuntalaiset nukkumaan Tukholman moskeijalla

Ruotsalaiset "rakkauspommittivat" Uppsalan moskeijan. Monissa kaupungeissa osoitettiin tukea muslimeille.

Ulkomaat
 
Elina Kervinen HS
Tukholman moskeija Södermalmilla on Ruotsin suurin. Joka perjantai rukoilemassa käy arviolta ainakin tuhat ihmistä. Tällä viikolla moni puhui viime päivien epäillyistä moskeijaiskuista.
Tukholman moskeija Södermalmilla on Ruotsin suurin. Joka perjantai rukoilemassa käy arviolta ainakin tuhat ihmistä. Tällä viikolla moni puhui viime päivien epäillyistä moskeijaiskuista. Kuva: Elina Kervinen HS

Valot päällä ja muutama seurakuntalainen vahtivuoroissa. Puolen tunnin välein kierros rakennuksen ympäri ulkona. Suunnilleen niin sujui Mohamed Hachim Temsamanin ja muutaman muun seurakuntalaisen perjantain vastainen yö Tukholman moskeijalla.

Södermalmilla, Medborgarplatsenin kupeessa sijaitseva moskeija on Ruotsin suurin, ja viime viikkojen epäiltyjen moskeijaiskujen jälkeen seurakuntalaiset ovat huolissaan turvallisuudesta.

Tästä on kyse

 Ruotsalaismoskeijoihin on tehty viime viikkoina useita perättäisiä epäiltyjä iskua. Joulupäivänä paloi moskeija Eskilstunassa ja 29. 12. Eslövissä Skånessa. Poliisi tutkii tapauksia tuhopolttoina.

 Torstaiaamuna Uppsalassa sijaitsevan moskeijan seinään heitettiin polttopullo. Rakennus ei syttynyt palamaan. Tekoa epäillään tuhopolttona tai sen yrityksenä.

"Ajatuksenamme on yöpyä täällä ainakin maanantaihin saakka. Silloin teemme päätöksen siitä, pitäisikö meidän palkata yksityinen vartiointiliike", sanoo Temsamani, Ruotsin islamilaisten seurakuntien yhteisön varapuheenjohtaja.

Perjantaina arviolta ainakin tuhat muslimia oli kerääntynyt rukoilemaan moskeijalle. Viime viikkojen epäillyt iskut Eskilstunassa, Eslövissä ja Uppsalassa olivat vahvasti läsnä saarnassa. Vihaan tulisi vastata rauhallisesti ja harkiten, ei rähinöimällä, imaami kehotti seurakuntalaisia. "Tietenkin tunnemme kaikki olevamme alttiina. Tässä on kyse kaavasta, ei mistään erillisistä tapahtumista siellä täällä", Temsamani sanoo.

Hän viittaa rasisminvastaisen järjestön Expon laskelmiin siitä, että edellisen vuoden aikana Ruotsin moskeijoihin tehtiin ainakin 13 erilaista iskua.

Jossakin on rikottu ikkunoita, jossakin lukittu ovia ennen rukousta ja jossakin yritetty tuhopolttoa.

"Mutta uskon, että luku on paljon suurempi, pimentoon jää niin paljon. Jo moskeijaan Flenissä on isketty viisi kertaa", Temsamani laskee.

Tukholman moskeijalle saapuu vihapostia viikoittain. Viime tammikuussa ovet maalattiin täyteen hakaristejä, minkä jälkeen moskeijan väki asensi tiloihin turvakamerat.

Sen vakavampaa ei ole toistaiseksi sattunut. Nyt moskeijalla kuitenkin pelätään, että se on mahdollista, sillä viime viikkojen epäillyt tuhopoltot ovat olleet merkki uudenlaisesta aggressiivisuudessa. Eskilstunassa joulupäivän moskeijapalo oli tiettävästi ensimmäinen viime aikojen iskuista, jossa ihmisiä oli varsinaisesti vaarassa. Poliisi epäilee tuhopolttoa, mutta siitä ei ole varmuutta. Se on uutistoimisto TT:n mukaan kiristänyt valvontaa uskonnollisten rakennusten läheisyydessä.

"Yritämme nyt saada ihmiset ymmärtämään, että tämä on yhteiskunnallinen ongelma. Tänään kyse on muslimeista, huomenna ehkä jostakin muusta uskonnollisesta ryhmästä. Meidän pitää vaalia periaatetta uskonnon vapaudesta kaikkien kohdalla", Temsamani sanoo.

Ruotsin uskonnollisia yhteisöjä tukevan lautakunnan (SST) viime vuonna julkaisemasta raportista käy ilmi, että 44,5:tä prosenttia Ruotsin islamilaisista yhdistyksistä oli uhattu jollakin tavoin ja 66 prosenttia yhdistyksistä ilmoitti jonkinlaisesta vahingonteosta. Perjantaina ruotsalaiset osoittivat useissa kaupungeissa mielenosoituksilla tukeaan muslimeille. "Vastaamme jokaiseen iskuun rakkauspommituksella", sanoi Ruotsin islamilaisen liiton puheenjohtaja Omar Mustafa Tukholman valtiopäivien kupeessa järjestetyssä mielenosoituksessa.

Ruotsin kulttuuriministeri Alice Bah Kuhnke lupasi, että hallitus valmistelee Ruotsin ensimmäisen islamofobian vastaisen strategian.

Uppsalassa, missä moskeijaa kohti heitettiin palopommi torstaina, mielenosoittajat järjestivät Mustafan mainitseman rakkauspommituksen. Moskeijan seinät liimattiin täyteen sydämenmuotoisia lappuja, joissa viestittiin tukea Ruotsin muslimeille.

Elina Kervinen HS
Tukholma

Elina Kervinen HS
Ruotsin islamilaisten seurakuntien yhteisön varapuheenjohtaja Mohamed Hachim Temsamani nukkuu lähipäivinä yönsä Tukholman moskeijalla. Hän haluaa varmistaa, ettei kukaan pääse tekemään tuhotöitä.
Ruotsin islamilaisten seurakuntien yhteisön varapuheenjohtaja Mohamed Hachim Temsamani nukkuu lähipäivinä yönsä Tukholman moskeijalla. Hän haluaa varmistaa, ettei kukaan pääse tekemään tuhotöitä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat